Iloinen multakasamonsteri, jolla on yksi silmä ja iso hymy. Sen päässä kasvaa sammalta ja ruohoa. Se on valmiina hotkaisemaan banaaninkuoret.

Tutustu Mustankorkealla asuvaan Monsterin, joka on hyvin ruokittuna ystävällinen ahmatti.

Iloinen mustankorkean monsteri pitää kädessään biojätteitä valmiina syömään ne.
Mustankorkean Monsteri

“Mahani kurnii jo!”

Mustankorkean Monsterilla on aina kyltymättömän kaamea nälkä. Siksi sille on jo vuosia kerätty alueesi kaikki ruuantähteet ja muut biojätteet. Kiitokseksi ruuasta se pöräyttää puhdasta biokaasua autoihimme ja toimittaa mehevää multaa pihoihimme.

Auta meitä taltuttamaan Monsterimme nälkäkiukku, joka uhkaa, jos biojäte päätyy sekajätteen mukana rekan kyydissä Tampereelle poltettavaksi. Nälkäkiukun taltutus ei ole konsti eikä mikään, sillä sekajäteroskapussin sisällöstä edelleen lähes 21 % on biojätettä.

Ota haaste vastaan! Nyt tarvitaan kaikki perheet mukaan vauvasta vaariin monsteria ruokkimaan.  Auta meitä keräämään alueeltasi aivan kaikki biojäte: 100 %. Muuten monsteri suuttuu, mustaksi muuttuu ja Tampereen mörökölli jätteesi vieköön.

Mitä monsteria sinä ruokit ja miten?

Kompostori

Muhiiko takapihallasi Monsterin maalaisserkku eli kompostori? Jos haluat oman biomonsterisi, tutustu kompostoinnin aloittamiseen ja muista tehdä siitä kompostointi-ilmoitus.

Oma biojäteastia

Mustankorkean Monsterille voit kerätä ruokaa omaan biojäteastiaan, joka tyhjennetään joko 2 tai 4 viikon välein. Biojäteastiat voi hankkia niin omakotitaloille kuin taloyhtiöille.

Kimppa-biojäteastia

Jätekimppa on hyvä vaihtoehto silloin, kun naapurisi ovat myös ahkeria Mustankorkean Monsterin ruokkijoita ja talot ovat lähekkäin. Tutustu miten jätekimppa toimii omakotitalon tai taloyhtiön pihoissa.

Hups – sujahtaako sinultakin biojätettä sekajätteeseen?

Ei hätää! Jokainen voi oppia lajittelemaan, kunhan ensiksi taltuttaa oman mielensä möröt, sillä ne ovat suurin este muutokselle. Tässä Monsterimme kolme vinkkiä, joilla voit haastaa itseäsi ajattelemaan uudella tavalla.
Perhe kuorimassa porkkanoita kotona

Hyötyä vai ajanhukkaa?

Jätä omat pelot ja oletukset sikseen. Sinustakin voi tulla mestaritason lajittelija, kun tiedät, mistä Monsterimme tykkää ja mikä saa sen mahan muhimaan multaa. Ja muistathan osallistaa koko perheesi mukaan lajitteluun.

Nuori nainen on laittamassa vihreään roksikseen roskapussia. Hän hymyilee, roskakatoksella on kesäkukkia.

Kuivakka vai haisuli?

Tee biojäteastiasta keittiösi ja pihasi paras kaveri. Kun sillä on hattu päässä tai suu suljettuna ja se tyhjennetään ahkerasti, niin tuoksut sekä pikkukärpäsetkin pysyvät loitolla. Samalla tuet paikallista kiertotaloutta.

Nuori mies laittamassa biojätettä taloyhtiön biojäteastiaan

Ihanaa vai inhottavaa?

Ruokithan Monsteria rakkaudella. Kun jokainen biojätteen murunen onkin syötävän hyvää Monsterin ruokaa, et halua hukata sitä sekajätteeseen. Samalla osallistut kansalliseen biojätteen keräyshaasteeseen.

Multamonterin ympärillä on useita jätelajeja.

Sinustako Suomen paras biojätteen lajittelija?

Jos haluat todella tietää, mikä pitää Monsterimme nälän loitolla, on aika testata perheenne tiedot ja taidot biomonsterin ruokkijana. Selvittäkää 10 kysymyksen avulla,  kuka teistä on tietäjien tietäjä! Samalla opitte, mitkä herkut saavat Monsterin hyrisemään onnesta, mistä tulee ummetusta tai mikä saa suolen solmuun.

Jos jonkin aineksen sopivuus biojätteeseen askarruttaa, voit kysyä vastausta alla olevalta opettavalta omenaltamme.

6 vinkkiä, miten Monsteri pidetään hyvällä tuulella!

Vaikka pääosin Monsterimme on hyväntuulinen, välillä sitä kiukuttaa, se saa mahanpuruja tai sitä ummettaa. Tässä 6 vinkkiä, joilla Monsteri saadaan pidettyä hyvällä tuulella.
Biojäte

Hyh turhalle hävikille

Vaikka Monsteri pitää ruuasta, haaskauksesta se ei pidä. Ruokahävikin pienentäminen on tärkeää, joten älä turhaan heitä ruokaa roskiin.

Punaisen vanhan talon edessä on kaksi jäteastiaa lähes hautautuneena lumeen.

Ääh, ei nesteitä, kiitos!

Monsteri ei tykkää jäätyvästä ruuasta. Pidä siis nesteet poissa biojätteistä ja lue miten voit estää biojäteastian jäätymisen talvella.

Lapsen käsissä on mato.

Slurps – madot maistuvat monsterille

Monsteri pitää myös madoista, joten kärpästen toukat ja madot ovat vain hyviä herkkupaloja. Jos sinä et kuitenkaan pidä toukista jäteastioissa, niin lukaisepa lisää.

Oranssipukuinen mies pesee painepesurilla keltaista muovijätteiden jäteastiaa.

Jou, muista tiskata jäteastiasi

Myös Monsterin mielestä puhtaus on puoli ruokaa, joten muistathan pestä biojäteastian pari kertaa vuodessa, etenkin kesän jäljiltä.

Ruskea biojäteastia ja vihreä sekajäteastia omatkotitalon pihassa, aurinkoinen päivä on alkamassa.

Argh, biohajoavat pussit ummettaa

Biohajoavat ulkona olevat isot jätesäkit saavat Monsterin suolen tukkoon, joten niitä ei enää käytetä. Pikkupussit sisällä keittiössä eivät Monsteria haittaa.

Tyttö katsoo kameraan. Takana näkyy kukkatarroilla koristeltu bokashi keittiön pöydällä. Pöydällä on kaunis kukkaliina.

Nam, bokashoitu biojäte maistuisi

Monsterille maistuisi myös fermentoitu eli bokashoitu biojäte, vaikka se usein päätyykin lopulta maalaisserkun mahaan eli kotikompostoreihin.

Kun ruokit monsteria, tuet paikallista päästötöntä kasvua

Biokaasu

Mustankorkean Monsteri pöräyttää biojätteistä paikallista, päästötöntä ja edullista liikennepolttoainetta.

Multa ja Omapiha

Monsterimme mahassa muhii mehevää, kompostilannoitettua, ravinteikasta, tutkitttua ja turvallista multaa, jota saa kätevästi Omapihalta.

Kuinka paljon Monsterin maha vetää ja tuottaa vuodessa?

30 uima-allasta

Monsteri ahmi viime vuonna noin 30 x Jyväskylän AaltoAlvarin 50 metrin altaan verran biojätettä – yhteensä 15 miljoonaa kiloa.

450 kierrosta

Monsterin biokaasutusten voimalla pääsisi 450 kierrosta maapallon ympäri henkilöautolla ajettuna eli kaasua syntyy 887 000 kilon verran.

27 kentällistä

Monsterin mahassa muhii multaa 27 jalkapallokentällisten verran vuodessa eli noin 45 miljoonaa kiloa.

Multamonteri ihmettelee valokuvaa joss abioroskikselle on piirretty söpöt kasvot.

Osallistu kilpailuun ja voita biojätteelle kierrätysastia!

Piirrä, miltä Monsterimme näyttää, kun nälkäkiukku iskee tai kun se hyrisee kylläisenä. Voitte myös askarrella omasta biojäteastiastasi vastustamattoman “pikkumonsterin”, jonka ruokkiminen arjessa saa kaikki hyvälle tuulelle. Nappaa tuotoksistasi kuva ja jaa se Facebookissa tai Instagramissa hashtagillä #mustankorkeanmonsteri.

Arvomme osallistujien kesken kolmelle onnekkaalle kierrätysastian keittiöön biojätteelle.

@mustankorkea #mustankorkeanmonsteri

Tule mukaan Monsterilliseen jätekasvatukseen

Se mikä nuorena opitaan, kantaa pitkälle ja voi saada aikaan paljon hyvää. Tehdään yhdessä Monsterin kanssa kierrätyksestä ja lajittelusta hauskaa lapsille.
Vihreä huppari päällä oleva nainen istuu ja nauraa kameralle. Takana näkyy taulu, jossa nuori tyttö laittaa roskista sekajäteastiaan.

Tutustu kierrätyskoutseihin

Kierrätyskoutsimme ovat Monsterin ruokkimisen asiantuntijoita. He ovat joka arkipäivä jossain päin pitäjiä innostamassa pieniä ja suuria alueen asukkaita kierrätyksen saloihin. Kierrätyskoutsin voi kutsua mm. taloyhtiön tapahtumiin, kun paikalla on vähintään 10 hengen ryhmä.

Kaksi nuorta tyttöä pitää käsissään ruukkuja, joissa kasvaa jotain kasveja. Takana näkyy puun värinen sekä sininen istutuslaatikko.

Muhevaa kasvatusta kouluissa

Vesangan päiväkotikoulun pihalla, metsän suojissa, on vitosluokkalaisten aarreaitta. Siellä kasvaa taimia, jotka lapset ovat itse kasvattaneet ja joista osa heistä pitää kesätyönään huolta. Monsterimme lahjoitti peräkärryllisen muhevaa multaa, jotta hyvä perinne voisi jatkua.

Lapset tekevät tehtävää. Lehden päällä multaa ja takana tyttö pitää kynää kädessään mietteliään näköisenä.

Innostu madoista, mullasta ja matikasta

Matokompostori opettaa lapsille, miten biojätteestä syntyy ravinteikasta multaa. Samalla opitaan myös yhteistyötä ja hienomotorisia taitoja. Laukaan Satavuon koulun ykkösluokkalaiset ovat tutkineet tunkiolierojen elämää lukuvuoden ajan.