Vihreitä sähkölaitteiden keräyskontteja Mustankorkean jätekeskuksella
Sähkölaitteet

Sähkölaitteilla tarkoitetaan kaikkia kodinkoneita ja laitteita, jotka toimivat verkkovirralla, paristoilla, akuilla tai aurinkoenergialla. Sähkölaitteita ovat myös verenpainemittarit, taskulamput, kausi- ja jouluvalot sekä litiumakulla toimivat liikkumisvälineet, kuten sähköpyörät ja tasapainolaudat.

“Sähkölaitteita on kerätty Suomessa vuodesta 2005 lähtien. Tätä ennen niitä kerättiin ongelmajätteinä, jolloin kylmälaitteen palauttamisesta saattoi joutua maksamaan jopa parisataa markkaa per laite. Se oli villiä aikaa.”

Arto Puumalainen, toiminnanjohtaja, SER-tuottajayhteisö ry SERTY

Kylmälaitteet

Jääkaappeja ja pakastimia sähkölaitteiden kontissa.
Jääkaapit ja pakastimet lajitellaan sähkölaitteisiin, tarkemmin kylmälaitteisiin.

Jääkaapit ja pakastimet ovat sähkölaitteita, joilla kierrätyksen alkupää on erilainen kuin muilla sähkölaitteilla. Siksi ne lajitellaan omaan sähkölaitteiden konttiin, kylmälaitteisiin.

Kyllä kiitos

  • jääkaapit ja pakastimet
  • ilmastointilaitteet

Ei kiitos

Mitä maksaa

Sähkölaitteita vastaanotetaan maksutta Mustankorkean jätekeskuksella ja Laukaan pienjäteasemalla. Lisäksi sähkölaitteita vastaanottavat niitä myyvät liikkeet.

Jätteen esivalmistelu

  • Varmista, että vanhaan jääkaappiin tai pakastimeen ei ole jäänyt vanhaa ruokaa. Pilalle mennyt ruoka lajitellaan biojätteisiin.

Mihin vien jätteet

Käyttö

Mustankorkealta kylmälaitteet jatkavat matkaansa Forssaan Cool Finland Oy:lle. Ensimmäisenä laitteista poistetaan jäähdytysjärjestelmän kylmäaine sekä kompressorin öljyt. Tämän jälkeen laite jatkaa matkaansa metallina omaan kierrätykseen. Sähkölaitteista saadaan teollisuuden raaka-aineiksi eniten rautaa sekä alumiinia, kuparia ja muita metalleja. Takaisin ne voivat tulla esimerkiksi kattiloina tai autoina. Kierrätettyjen kylmälaitteiden materiaaleista saadaan 79 prosenttia hyödynnettyä uutena materiaalina.

Pienet sähkölaitteet

Pieniä sähkölaitteita Mustankorkean jätekeskuksella.
Pieniä sähkölaitteita ovat kodin mikrot, radiot, leivänpaahtimet ja muut pienet kodinkoneet.

Pieniä sähkölaitteita ovat kaikki töpselilliset kodinkoneet sekä laitteet, jotka toimivat verkkovirralla, paristoilla, akulla tai aurinkoenergialla. Mustankorkean jätekeskuksen lajittelupihalla pieniin sähkölaitteisiin lasketaan kaikki televisiota pienemmät kodin sähkölaitteet lukuun ottamatta atk-laitteita, joihin lajitellaan myös mm. palovaroittimet. Myös lasten lelut, jotka pitävät ääntä tai joissa on muuta elektronista toiminnallisuutta, kuuluvat sähkölaitteisiin.

Kyllä kiitos

  • televisiot ja näytöt
  • radiot
  • valaisimet ilman loisteputkia
  • pienet kodinkoneet, kuten leivänpaahtimet, mikrot, kahvinkeittimet, silitysraudat, hiustenkuivaajat, sähköhammasharjat
  • porat ja sahat
  • paristoilla tai akuilla toimivat lelut
  • led-lamput ja led-valosarjat

Ei kiitos

“Myös pienet rosteriset kodinkoneet, kuten leivänpaahtimet, lajitellaan sähkölaitteisiin. Usein etenkin leivänpaahtimia luullaan metallijätteeksi, mutta metallin joukossa ne haittaavat käsittelyä.”

Ilona Kytö, assistentti, SER-tuottajayhteisö ry SERTY

Mitä maksaa

Sähkölaitteita vastaanotetaan maksutta Mustankorkean jätekeskuksella ja Laukaan pienjäteasemalla. Lisäksi sähkölaitteita vastaanottavat niitä myyvät liikkeet.

Miten esivalmistelen jätteen

Mihin vien jätteen

Käyttö

Sähkölaitteiden kierrätyksessä alkupää on hyvin käsityövaltaista. Kontit puretaan Tramelilla Nokialla laite laitteelta ja jaotellaan eri kasoihin. Lajittelun jälkeen sähkölaitteista poistetaan mm. paristot ja akut sekä muut sinne kuulumattomat asiat, kuten imurien pölypussit. Voit auttaa kierrätyksessä poistamalla nämä sähkölaitteista jo etukäteen.

Kierrätyksessä poistetaan myös tarvittaessa vaaralliset aineet. Tämän jälkeen sähkölaitteet menevät mekaaniseen erotteluun, jossa laitteista erotellaan erilaisin tekniikoin kierrätettävät materiaalit. Sähkölaitteista saadaan teollisuuden raaka-aineiksi rautaa, alumiinia, kuparia ja muita metalleja sekä myös muovia ja lasia.

Suuret sähkölaitteet

Helloja ja pesukoneita suurten sähkölaitteiden lavalla
Suuria sähkölaitteita ovat esimerkiksi hellat ja pesukoneet.

Suuret sähkölaitteet saa palauttaa kierrätyspisteisiin maksutta, sillä kierrätysmaksu on maksettu jo tuotetta ostaessa. Sähkölaitteet lajitellaan suuriin ja pieniin.

Kyllä kiitos

  • pesukoneet
  • liedet
  • muut suuret sähkölaitteet

Ei kiitos

Mitä maksaa

Sähkölaitteita vastaanotetaan maksutta Mustankorkean jätekeskuksella ja Laukaan pienjäteasemalla. Lisäksi sähkölaitteita vastaanottavat niitä myyvät liikkeet.

Miten esivalmistelen jätteen

  • Tarkista, että pesukoneessa ei ole vettä tai vanhoja vaatteita. Jos vaatteet ovat puhtaita, mutta rikkinäisiä, lajitellaan ne poistotekstiileihin.
  • Helloista ja uuneista voit poistaa pellit ja lajitella ne metalleihin.

Mihin vien jätteen

Käyttö

Sähkölaitteista poistetaan esikäsittelyssä haitalliset aineet sekä muut sinne kuulumattomat asiat, kuten paristot, akut, piirikortit ym. Sen jälkeen ne menevät mekaaniseen erotteluun, jossa laitteista erotellaan eri tekniikoin kierrätettävät materiaalit. Tekniikoita ovat mm. murskaus, magneetti, seula, tärypöytä ja kellutus.

Tämän jälkeen niistä otetaan talteen metallit, joista suurin osa (60 %) on rautaa. Tämän lisäksi niistä saa alumiinia, kuparia ja muita metalleja sekä muovia ja lasia. Kuluttajille kierrätetyt sähkölaitteet voivat palautua esimerkiksi kattiloina tai autoina.

Tietokoneet ja älylaitteet

Pieniä atk-laitteita, kuten hiiriä, tietokoneita sekä muita piuhoja.
Kodeissa on paljon pieniä atk-laitteita, kuten hiiriä, kännyköiden latauspiuhoja, tietokoneita ja puhelimia, jotka kuuluvat sähkölaitteisiin.

Lojuuko sinulla nurkissasi vanha kännykkä? Tutkimusten mukaan kahdeksan puhelinta kymmenestä ei päädy kierrätykseen. Mitä enemmän puhelimia ja muita atk-laitteita kierrätetään, sitä vähemmän metallien louhimiseen tarkoitettuja uusia kaivoksia maailmalla tarvitaan. Esimerkiksi lähes kaikki älypuhelinten metallit ovat kierrätettävissä.

Kyllä kiitos

  • tietokoneet ja tulostimet
  • muut atk-laitteet, kuten näytöt, näppäimistöt, hiiret, kopiokoneet
  • matkapuhelimet
  • sähkölaitteiden johdot, jatkojohdot ja muuntajalliset johdot
  • terveydenhuollon ja liikunnan laitteet, kuten sykemittarit latausjohtoineen ja verenpainemittarit
  • palovaroittimet

Ei kiitos

Mitä maksaa

Sähkölaitteita vastaanotetaan maksutta Mustankorkean jätekeskuksella ja Laukaan pienjäteasemalla. Lisäksi sähkölaitteita vastaanottavat niitä myyvät liikkeet.

Miten esivalmistelen jätteen

  • Toimita sähkölaitteet kierrätykseen ilman pakkauksia tai ohjekirjoja. Pakkaukset kuuluvat litistettyinä kartonkiin ja ohjekirjat paperin keräykseen.
  • Tulostimet toimitetaan kierrätykseen ilman muste- tai värikasetteja, jotka ovat tyhjinä sekajätettä. Jos niissä on vaarallisen jätteen varoitusmerkki ja väriainetta on jäljellä,
    kuuluvat ne vaarallisiin jätteisiin.

Minne vien jätteen

Käyttö

Puhelinten ja muiden atk-laitteiden kierrätys on samanlainen kuin muillakin sähkölaitteilla. Esikäsittelyssä esimerkiksi irrotetaan puhelimista akut sekä murskataan ja erotellaan loput ainesosat. Näin talteen saadaan materiaaleja, joita voidaan käyttää uusien tuotteiden valmistamisessa. Esimerkiksi älypuhelimet sisältävät 40 eri ainetta, joista suurin on erilaisia maametalleja. Niistä osa on harvinaisia.

Kylmälaitteita kierrätyksessä käsittelylaitoksella

Minne jätteet menevät?

Sähkölaitteita kierrätetään Suomessa 20 rekallista joka arkipäivä. Sähkölaitteet saa palauttaa kierrätyspisteisiin maksutta, sillä kierrätysmaksu on maksettu jo tuotetta ostaessa.

Tiesitkö, että sähkölaitteita kierrätetään Suomessa 20 rekallista joka arkipäivä? Sähkölaitteiden kierrättämisessä on kaksi tärkeää asiaa: rikkinäisten sähkölaitteiden palauttaminen oikeisiin kierrätyspaikkoihin sekä logistiikka sähköromua kuljetettaessa.

Kulku-lehti 1/2022

Lue lisää kierrätyksestä

Poistotekstiiliä ei vastaanoteta Laukaan pienjäteasemalla

Laukaan pienjäteasemalla ei vastaanoteta enää poistotekstiiliä. Poistotekstiilin keräys Laukaan pienjäteasemalla vaatisi muutoksen ympäristölupaan.

Vaarallisten jätteiden kontit poistuivat Vihtavuoresta ja Korpilahdelta

Vaarallisten jätteiden keräyskontit poistuivat käytöstä tammikuussa 2023 Laukaan Vihtavuoresta sekä Korpilahdelta. Tavoitteena on tehdä vaarallisten jätteiden vastaanotosta entistä…