Kartonkipakkaus
Kartonkipakkaus

Kartongin käyttö on lisääntynyt verkkokaupan ja ruokatilausten kasvamisen myötä. Kartonkien kierrättämisessä tärkeintä on litistää suuret pahvilaatikot tai pakata pienet kartonkipakkaukset sisäkkäin. Näin jätteet vievät vähemmän tilaa jäteastioissa.

Kyllä kiitos

  • maito- ja mehutölkit
  • muro- ja keksipaketit
  • pizzalaatikot, munakennot
  • wc- ja talouspaperihylsyt
  • paperipussit ja kassit
  • pahvilaatikot

Ei kiitos

Mitä maksaa

Kartonkiastian tyhjennyksestä yli viiden huoneiston taloyhtiöissä veloitetaan hinnaston mukainen jäteastian tyhjennysmaksu. Alle viiden asunnon kodeissa asukkaat voivat käyttää maksutta Rinki-ekopisteitä tai Mustankorkean hyötykeräyspisteitä, joita kustannetaan jätehuollon perusmaksulla.

Mustankorkean jätekeskukselle ja Laukaan pienjäteasemalle kartonkia voi tuoda suurempia eriä maksutta.

Jätteen esivalmistelu

Muista litistää! Se on tärkein muistisääntö, kun puhutaan kartongin kierrättämisestä. Jos kartonkipakkauksia ei litistä, vievät ne jäteastiasta enemmän tilaa, minkä vuoksi jäteastia täyttyy nopeammin. Jätteiden kierrätyksessä iso osa kustannuksista tulee logistiikasta eli jätteiden kuljettamisesta. Jos pahvilaatikoita ei litistä, kuljettaa jäteauto ilmaa, mikä taas ei ole järkevää ympäristömme, eikä kustannusten kannalta. Muista siis litistää ja pakata kartonkijätteet sisäkkäin.

Muista litistää kartonkipakkaukset! Kartonkipakkaukset ovat kevyitä, mutta ne vievät paljon tilaa keräysastiassa. Ilmaa on kallista kuljettaa. Kun litistät pakkaukset, voidaan yhdellä kerralla kuljettaa enemmän pakkauksia, ja kuljetuksia tarvitaan vähemmän.

Lisäksi kartonkipakkausten tulee olla tyhjiä, puhtaita ja kuivia. Pakkaus on tarpeeksi puhdas, jos voit säilyttää sitä muutaman päivän kotona ilman hajuhaittoja. Ruuantähteet on hyvä poistaa, mutta pienistä tahroista ei ole haittaa. Kartonkisesta mehu- tai maitotölkistä kannattaa valuttaa nesteet pois sekä huuhdella pakkaus nopeasti kylmällä vedellä. Anna pakkauksen kuivahtaa hetki ennen keräysastiaan laittamista.

Oletko bongannut somessa levinneet kuvat Markku Pihlajasta, joka kyllästyi taloyhtiönsä kartonkia pursuilevaan keräysastiaan? Kurkkaa kuvat.

Lähde: Facebook ja Kotiliesi

Mihin vien jätteet

Jos kartonkijätettä on paljon, kannattaa ne tuoda Mustankorkealle. Etenkin, jos teet isompaa siivousta tai haluat eroon esimerkiksi muuttolaatikoista, on fiksua olla täyttämättä yhteisiä taloyhtiön jäteastioita. Käytetyille muuttolaatikoille on kysyntää myös Facebookin roskalavoilla.

Edessä kyltti, jossa lavanumero 35 ja lukee kartonki. Takana sininen jätekontti, jossa Mustankorkean logo.
Kartonki lajitellaan siniseen jätekonttiin. Kaikki kartonkijäte kannattaa muistaa litistää. Turvallisuussyistä kartonkiastian suuaukko on pienehkö, jotta sinne ei voi kukaan pudota.

Jatkokäyttö

Kartonki paalataan Mustankorkealla ja toimitetaan Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n kautta teollisuuden raaka-aineiksi. Keräyskartongista valmistetaan uusia tuotteita, kuten uusiokartonkia tai hylsyjä paperiteollisuudelle.

Usein kysytyt kysymykset

Mihin maitotölkin muovikorkki laitetaan?

Poista muovinen korkki maito- tai mehutölkistä ja kierrätä se muovipakkauksiin.

Voiko lahjapaperit laittaa kartongin keräykseen?

Ei voi. Lahjapaperit sisältävät paljon painoväriä ja päällysteitä, eivätkä ne siksi sovellu kartongin tai paperin keräykseen. Voit laittaa lahjapaperit ja lahjanarut sekajätteeseen tai jos ne ovat hyväkuntoisia, niin käyttää uudestaan.

Miksi kartonkiastian suuaukko on niin pieni?

Mustankorkean jätekeskuksen lajittelupihan kartongin keräysastiassa on nykysäännösten mukainen täyttöaukko, joka estää ihmistä menemästä tai työntämästä kättä liian syvälle puristimeen. Pieni aukko on turvallisuusmääräysten mukainen ja lisää meidän turvallisuuttamme.

Lue lisää kierrätyksestä

Pyöräkuormaaja on ajamassa sisälle rakennukseen. Edessä lukee heijastavassa kyltissä "Läpikulku kielletty". Takana näkyy kasoja pilkottua puujätettä.

Turvallisuushavainnot auttavat meitä kehittymään

Vuonna 2023 otimme käyttöön Falcony-järjestelmän, jonka tarkoituksena on parantaa turvallisuuttamme entisestään. Mustankorkean työntekijät ja urakoitsijat voivat kirjata järjestelmään…

Hötkyilykielto lajittelupihalle

Näin kesällä on hyvä hieman chillata, siksipä asetamme lajittelupihallemme hötkyilykiellon! Mikä se on? Hötkyilykielto tarkoittaa sitä, että esimerkiksi…