Nainen ja mies veneellä Päijänteellä

Sijaitseeko kesämökkisi tai muu vapaa-ajan asuntosi saaressa Jyväskylässä, Laukaassa tai Muuramessa? Tällöin sinulla on oikeus käyttää Mustankorkean ylläpitämiä sekajätteen keräyspisteitä satamissa tai venevalkamoissa. Niiden käytöstä peritään vuosittain saarimökkiläisten jätemaksu.

Pisteiden sijainneista tiedotetaan mökkiläisiä. Jos et tiedä, missä lähin keräyspisteesi on, voit tiedustella sitä asiakaspalvelustamme.

“Saarimökkiläisten jätepisteet sijaitsevat Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa satamissa tai veneenlaskupaikoilla. Pisteet on tarkoitettu vain saarimökkien jätehuoltoa maksaville mökkiläisille.”

Päivi Peltola, viestinnän asiantuntija

Roopettaren jätekeräys tulossa 2024

Roopetar-alus parkissa Kalasatamassa Päijänteellä
Roopetar-alus keräsi saarimökkiläisten jätteitä Kalasatamassa edellisen kerran vuonna 2021.

Joka kolmas vuosi saarimökkiläisille järjestetään jätekeräys, jossa Roopetar-alus noutaa saarimökkiläisten suurempia jätteitä Päijänteen saaristosta. Keräyksen järjestävät yhteistyössä Mustankorkea Oy ja Pidä Saaristo Siistinä ry, jonka alus Roopetar on. Mustankorkea vastaa jätteiden kuljetuksesta satamasta jätekeskukselle sekä jätteiden vastaanotosta.

Edellisen kerran keräys järjestettiin vuonna 2021, joten seuraavan kerran Roopetar on liikkeellä 2024. Saarimökkien jätekeräys järjestetään aina joka kolmas vuosi.

Maksuttomat jätteet

Maksulliset jätteet: 25 €

  • sekajätteet, kuten rakennusjäte (maksimissaan 1 m3/asiakas, voi pakata suursäkkiin)
  • suurikokoiset jätteet (kuten huonekalut ja patjat)
  • lasikuituveneet (soutuveneen kokoluokka)

    Maksu vain kortilla.

Roopettaren keräyksessä ei vastaanoteta normaalia asumisessa syntyvää kotitalousjätettä, jätesäkkejä tai käymäläjätettä. Kotitalousjätteet voit viedä itse pienkuormamaksulla Mustankorkean jätekeskukselle tai Laukaan pienjäteasemalle.

“Edellisellä kerralla Roopetar keräsi jätteitä Kalasaaresta, Pyhäsaaresta, Kalliosaaresta ja Kuminasta. Aikataulu julkaistaan aina alkukesästä, kun keräys on tulossa.”

Antti Anhava, logistiikkapäällikkö
Mies ojentaa ajopuuta Roopettaren kipparille
Seppo Wuolio toi saarimökkien keräykseen mökkirantaansa ajelehtinutta ajopuuta.
Kolme miestä nostaa vanhaa kiuasta soutuveneestä laiturille
Jyrki Savonen toi saarimökkien keräykseen isänsä vanhan, jo parhaat päivänsä nähneen kiukaan. Hän ja hänen vaimonsa Helena ovat käyttäneet saarimökkien keräystä jo pari kertaa.

Tilausnoudot omasta mökkirannasta

Joka kolmas vuosi järjestettävässä Roopetar-keräyksessä on varattu rajallinen määrä aikaa myös tilausnoudoille. Halutessasi voit siis tilata Roopetar-aluksen noutamaan jätteitä omasta mökkirannastasi. Tilaukset tehdään etukäteen puhelimitse ja aluksen miehistö suunnittelee reitin. Noutoja pystytään tekemään rajattu määrä. Edellisvuosina määrä on vaihdellut 10-18 tilausnoutoon.

Tilausnouto€/nouto
*maksu vain kortilla
Kuljetusmaksu55
Maksullisten jätteiden vastaanottomaksu
*sekajätteet, kuten rakennusjäte tai yksittäiset suuret esineet,
kuten huonekalut ja patjat
25
Roopetar-keräyksen tilausnoutojen hinnat
Nainen ja mies veneessään
Päivi ja Timo Riekkola kierrättävät pienemmät jätemäärät mökillään, mutta tuovat isommat tavarat keräykseen. “Tulee hyvä mieli, kun mökillä on siistitty nurkkia”, Päivi totesi.
Erilaista jätettä Roopetar-aluksen kannella
Joka kolmas vuosi järjestettävä saarimökkien jätekeräys on Mustankorkean ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n yhteinen tapahtuma yleensä elokuun alussa.

Vuonna 2021 roskia kerättiin ennätysmäärä

Edellisessä keräyksessä vuonna 2021 saarimökkiläisiltä kerättiin jätteitä reilu 14 000 kiloa, kun vuonna 2018 määrä oli reilu 9 000 kiloa. Jos määrä suhteutetaan Päijänteen noin 340 saarimökkiin, kerättiin jätteitä noin 42 kiloa per saarimökki.

“Yleensä mökkiläiset tuovat hetekoita, vanhoja kiukaita sekä rantaan ajelehtinutta ajopuuta. Mieleen jäänein tuonti oli, kun 90-vuotias mummo toi keräykseen soutuveneellään kuutisen 200 litran tynnyriä.”

Jouni Liukkonen ja Harri Nieminen, Roopetar-aluksen kipparit

Sinua saattaisi kiinnostaa

Mustavalkoisessa kuvassa näkyy jätekasassa pyörän vanteita, huonekaluja ja sähkölaitteita.

Täyttä roskaa vai raaka-aineiden aarreaitta? – Kiertotalous on muuttanut kaatopaikkoja

Mustankorkea juhlistaa tänä vuonna 25-vuotista taivaltaan ja alue 60-vuotista historiaansa. Näin vanhasta kaatopaikasta kehittyi monipuolinen jätekeskus.

Kymmenen vinkkiä ruokahävikin pienentämiseen

Ruoka on liian hyvää ja arvokasta hukattavaksi. Silti jokainen meistä heittää ruokaa roskiin noin 23 kiloa eli sadan…