Nainen ja mies veneellä Päijänteellä

Sijaitseeko kesämökkisi tai muu vapaa-ajan asuntosi saaressa Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa tai Toivakassa? Tällöin sinulla on oikeus käyttää Mustankorkean ylläpitämiä sekajätteen ja biojätteen keräyspisteitä satamissa tai venevalkamoissa. Niiden käytöstä peritään vuosittain saarimökkiläisten jätemaksu.

Pisteiden sijainneista tiedotetaan mökkiläisiä kotiin jaettavalla kirjeellä keväisin. Jos et tiedä, missä lähin keräyspisteesi on, voit tiedustella sitä asiakaspalvelustamme.

“Saarimökkiläisten jätepisteet sijaitsevat Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa satamissa tai veneenlaskupaikoilla. Pisteet on tarkoitettu vain saarimökkien jätehuoltoa maksaville mökkiläisille.”

Antti Anhava, logistiikkapäällikkö

Roopettaren jätekeräys tulossa 2024

Roopetar-alus parkissa Kalasatamassa Päijänteellä
Roopetar-alus keräsi saarimökkiläisten jätteitä Kalasatamassa edellisen kerran vuonna 2021.

Joka kolmas vuosi saarimökkiläisille järjestetään jätekeräys, jossa Roopetar-alus noutaa saarimökkiläisten suurempia jätteitä Päijänteen saaristosta. Keräyksen järjestävät yhteistyössä Mustankorkea Oy ja Pidä Saaristo Siistinä ry, jonka alus Roopetar on. Mustankorkea vastaa jätteiden kuljetuksesta satamasta jätekeskukselle sekä jätteiden vastaanotosta.

Edellisessä keräyksessä vuonna 2021 jätteitä kerättiin 14 140 kiloa – viisi tuhatta kiloa enemmän kuin edellisen kerran. Päijänteellä on saarimökkejä noin 340. Jos jätemäärä suhteutetaan mökkien määrään, kerättiin jätettä noin 42 kiloa per saarimökki. Myös tilausajoja tehtiin ennätysmäärä – 18 kappaletta.

Maksuttomat jätteet

Maksulliset jätteet: 25 €

  • suurikokoiset sekajätteet (esim. huonekalut ja patjat)
  • rakennusjäte (pieni henkilöauton peräkärryllinen per saarimökki)
  • lasikuituveneet (soutuveneen kokoluokka)

    Maksu vain kortilla.

Roopettaren keräyksessä ei vastaanoteta normaalia asumisessa syntyvää kotitalousjätettä, jätesäkkejä tai käymäläjätettä. Kotitalousjätteet voit viedä itse pienkuormamaksulla Mustankorkean jätekeskukselle tai Laukaan pienjäteasemalle.

Tuo itse aikataulun mukaan

Voit tuoda jätteesi Roopettarelle aikataulun mukaisesti seuraaviin paikkoihin.

AikaPaikka
ma 29.7. klo 10–16Kalasaari, Paviljongin laituri
ti 30.7. klo 10–14Pyhäsaaren pohjoiskärki, Leppävesi
ke 31.7.Tilausnoutoja Kalasaaren lähialueilla
to 1.8. klo 9–13Kalliosaari, Korpilahti
pe 2.8. klo 9–13Kumina, Korpilahti
Vuoden 2024 aikataulu
Mies ojentaa ajopuuta Roopettaren kipparille
Seppo Wuolio toi saarimökkien keräykseen mökkirantaansa ajelehtinutta ajopuuta.
Kolme miestä nostaa vanhaa kiuasta soutuveneestä laiturille
Jyrki Savonen toi saarimökkien keräykseen isänsä vanhan, jo parhaat päivänsä nähneen kiukaan. Hän ja hänen vaimonsa Helena ovat käyttäneet saarimökkien keräystä jo pari kertaa.

Tilaa kuljetus omaan mökkirantaan

Joka kolmas vuosi järjestettävässä Roopetar-keräyksessä on varattu rajallinen määrä aikaa myös tilausnoudoille. Halutessasi voit siis tilata Roopetar-aluksen noutamaan jätteitä omasta mökkirannastasi. Tilaukset tehdään etukäteen puhelimitse ja aluksen miehistö suunnittelee reitin. Noutoja pystytään tekemään rajattu määrä. Edellisvuosina määrä on vaihdellut 10-18 tilausnoutoon.

Nouto tilataan ennakkoon keskiviikkona 24.7. klo 9–16, Roopetar p. 040 755 3413. Tilauksia ei oteta vastaan muuna aikana.

Kippari reitittää noutoreitin ja ilmoittaa asiakkaalle onnistuuko nouto ja milloin. Kippari antaa myös ohjeet, mihin jätteet rannassa sijoitetaan. Noutoa varten tarvitaan valokuva/tarkka kuvaus romujen määrästä. Asiakkaan rannasta tulee löytyä alukselle vähintään 1,5 metrin syvyinen rantautumispaikka ja/tai vankkaa tekoa oleva mökkilaituri.

Tilausnouto€/nouto
*maksu vain kortilla
Kuljetusmaksu60
Maksullisten jätteiden vastaanottomaksu
*sekajätteet, kuten rakennusjäte tai yksittäiset suuret esineet,
kuten huonekalut ja patjat
25
Roopetar-keräyksen tilausnoutojen hinnat
Nainen ja mies veneessään
Päivi ja Timo Riekkola kierrättävät pienemmät jätemäärät mökillään, mutta tuovat isommat tavarat keräykseen. “Tulee hyvä mieli, kun mökillä on siistitty nurkkia”, Päivi totesi.
Erilaista jätettä Roopetar-aluksen kannella
Joka kolmas vuosi järjestettävä saarimökkien jätekeräys on Mustankorkean ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n yhteinen tapahtuma yleensä elokuun alussa.

Vuonna 2021 roskia kerättiin ennätysmäärä

Edellisessä keräyksessä vuonna 2021 saarimökkiläisiltä kerättiin jätteitä reilu 14 000 kiloa, kun vuonna 2018 määrä oli reilu 9 000 kiloa. Jos määrä suhteutetaan Päijänteen noin 340 saarimökkiin, kerättiin jätteitä noin 42 kiloa per saarimökki.

“Yleensä mökkiläiset tuovat hetekoita, vanhoja kiukaita sekä rantaan ajelehtinutta ajopuuta. Mieleen jäänein tuonti oli, kun 90-vuotias mummo toi keräykseen soutuveneellään kuutisen 200 litran tynnyriä.”

Jouni Liukkonen ja Harri Nieminen, Roopetar-aluksen kipparit

Sinua saattaisi kiinnostaa

Kuvassa näkyy kännykkä, jossa lähettäjänä Mustankorke ja viestissä lukee, että selajäte 240 l tyhjennys ei onnistunut pihassa olleen esteen vuoksi.

Jäikö jäteastia tyhjentämättä esteen vuoksi?

Saitko Mustankorkealta tekstiviestin tai sähköpostin, että jäteastian tyhjennys ei onnistunut pihassa tai katualueella olleen esteen vuoksi? Mitä se…

Tyttö katsoo kameraan. Takana näkyy kukkatarroilla koristeltu bokashi keittiön pöydällä. Pöydällä on kaunis kukkaliina.

Bokashointi palkitsee mehevällä mullalla ja tehokkaalla lannoitteella

Bokashointi on jokaisen viherpeukalon taikasana! Bokashointi on Japanista lähtöisin oleva tapa käsitellä kodin biojätteet fermentoimalla eli hapattamalla. Fermentoitunut…