Mustankorkean mullan käyttäminen on paikallinen ekoteko. Käytämme kaikkien multatuotteidemme raaka-aineina paikallisten kotien biojätteitä sekä lietekomposteja, maa-aineksia ja turvetta. Olemmekin Keski-Suomen suurin mullan valmistaja ja myyjä.

Mullan myynti alkoi ja Omapiha aukesi maanantaina 22.4.2024. Tervetuloa hakemaan peräkärryllä multaa ja muita pihatuotteita. Multaa ja kuorikatetta voit tilata kotipihaasi myös suurempia määriä kuorma-autokuormina.

Usein kysytyt kysymykset

Mihin Mustankorkean multa soveltuu? Voiko siinä kasvattaa porkkanoita tai muita syötäviä kasviksia?

Mustankorkean multatuotteiden käyttökohteet on kerrottu mullan tuoteselosteissa. Omapiha Nurmikkomullan käyttökohde on kasvualusta nurmikolle. Omapiha Istutusmullan käyttökohteita ovat kasvimaat, kukkapenkit sekä istutuslaatikot. Istutusmulta käy myös syötävien kasvien istutusmullaksi. Tuoteselosteemme löydät tuotesivultamme.

Voinko tulla hakemaan multaa omalla traktorilla tai kuorma-autolla?

Kyllä voit. Jos kyse on suuremmista eristä kuin peräkärrykuormista, niin voit tulla hakemaan multatuotteita myös omalla traktorilla tai kuorma-autolla. Jos tuttavapiiristäsi löytyy kuorma-autoilija, niin voit laittaa myös hänet hakureissulle.

Aina, kun jätekeskuksella asioidaan suuremmalla autolla (traktori, kuorma-auto tai vastaava) tapahtuu asiointi vaaka-aseman kautta. Tällöin kuormat punnitaan ja maksetaan vaaka-asemalla. Mullan hintaan sisältyy myös mullan kuormaus Mustankorkealla, mikä tilataan sinulle samalla, kun saavut vaaka-asemalle.

Huomioi myös aukioloajat, sillä vaaka-asema palvelee eri aukioloajoin. Kaikki aukioloaikamme löydät nettisivuiltamme. Huomioithan myös, että viikonloppuisin vaaka-asemamme on suljettu ja silloin multaa ei myydä kuorma-autoille, eikä traktoreille.

Miten maksan ison multakuorman?

Jos tarvitset multaa tai kuorikatetta suuremman määrän kuin peräkärrykuorman, voit maksaa ostoksesi kortilla vaaka-asemalla noudon yhteydessä. Pienemmät peräkärrykuormat maksetaan lajittelupihan infopisteellä.

Suuret multaerät voidaan myös laskuttaa jälkikäteen. Laskutus edellyttää tiliasiakkuuden perustamista meille Mustankorkealle. Helpoiten tämä hoituu, kun olet meihin yhteydessä päivää aiemmin. Tiliasiakkuuden avaus on mahdollista myös saman päivän aikana, mutta varaudu tällöin odottamaan.

Jos mullan noudon hoitaa naapurisi tai muu tuttusi kuorma-autollaan, voidaan laskutus hoitaa myös hänen kauttaan, jos naapuri on jo Mustankorkean tiliasiakkaana. Muista varmistaa, että kuorma-autoilijalle sopii, että multaeräsi menee hänen laskulleen.

Onko Mustankorkean mullassa rikkaruohoja?

Multatuotteemme voivat sisältää tuulilevitteisiä rikkakasvinsiemeniä, joista kerrotaan myös tuoteselosteissa.

Multatuotteemme ovat biologisen käsittelyprosessimme lopputuote. Rikkakasvinsiemenet tuhoutuvat biologisen prosessin laitoskäsittelyssä, mutta mullan valmistuksen loppuvaihe tapahtuu ulkona asfalttikentällä. Tällöin lopputuotteeseen voi päästä tuulilevitteisiä rikkakasvinsiemeniä.

Onko Mustankorkean multa hyvää, kasvavatko kasvit siinä?

Hyvässä mullassa nurmikko kasvaa ja kasvit kukoistavat. Laadukkaan mullan merkkejä ovat tuoteseloste sekä tarkka tuoteresepti. Tuoseloste kertoo sinulle, mistä multa on tehty. Mustankorkean multa valmistetaan tarkan tuotereseptin mukaan, ja se on valvottua ja tutkittua.

Parhaan lopputuloksen saat, kun käytät tuoretta multaa. Tuotteen varastoinnissa mullan ominaisuudet, kuten ravinnearvot, muuttuvat. Jos siis teet istutuksia tänä kesänä, kannattaa multa tilata pihaan tänä kesänä tai jopa mahdollisimman lähellä istutusajankohtaa.

Mustankorkean multatuotteita ei tarvitse alussa myöskään lannoittaa tai kalkita. Perustamisvaiheessa komposti ja kalkitus antavat multatuottellemme riittävän lannoitevaituksen. Ylläpitolannoitus on kuitenkin jatkossa tarpeen.

Voit lukea lisää blogistamme, mistä tunnistat laadukkaan mullan.

Miten paljon tarvitsen multaa?

Mustankorkean kuorma-autokuormien sivuilta löytyy multalaskuri, jolla voi arvioida tarvitsemaasi määrää. Myös tuoteselosteessa on kerrottu kasvualustan oikeasta käytöstä.

Esimerkiksi perennat tarvitsevat Mustankorkea Istutusmultaa vähintään 20 cm, pensaat vähintään 50 cm ja puut vähintään 100 cm istutettavan kasvin juuriston ympärille. Nurmikon perustamiselle kasvualustan paksuus tulee olla tiivistettynä vähintään 20 cm Mustankorkean Nurmikkomultaa.

Voinko ostaa mullan odottamaan tontilleni jo pari kuukautta aiemmin?

Suosittelemme käyttämään ja levittämään yhden viikon sisällä multatuotteen saapumisesta. Varastoinnissa sadevesi huuhtoo ravinteita ja tuulen mukana multatuotteeseen leviää tuulilevitteisiä rikkakasvinsiemeniä.

En osaa arvioida, miten paljon peräkärryyn mahtuu pihatuotteita?

Multa- ja pihatuotteiden lastauksessa tärkeää on huomioida oman käytössä olevan peräkärryn maksimikantavuus – liian raskas kuorma voi rikkoa peräkärryn. Asiakas on aina vastuussa peräkärryn kantavuudesta. Sadesäällä pihatuotteet myös painavat enemmän kuin kuivana.

Yleensä käytössä on peräkärryjä, joihin voi turvallisesti lastata 500 kilon edestä pihatuotteita. Laskimme sinulle karkeasti, miten paljon tämä tarkoittaa kunkin pihatuotteen kohdalla. Määrät ovat suuntaa-antavia.

 • Omapiha Istutusmulta: 500 kg = noin 130 lapiollista
 • Omapiha Nurmikkomulta: 500 kg = noin 130 lapiollista
 • Männynkuorikate: 500 kg = noin 350 talikollista
 • Kivituhka (0–8 mm): 500 kg = noin 115 lapiollista
 • Kalliomurske (0–16 mm): 500 kg = noin 115 lapiollista
 • Singeli (8–16 mm): 500 kg = noin 125 lapiollista
 • Singeli (16–32 mm): 500 kg = noin 125 lapiollista
 • Mukulakivi (alle 100 mm): 500 kg = noin 100 lapiollista
 • Mukulakivi (yli 100 mm): 500 kg = noin 120 kiveä (vaihtelu suurta riippuen kivien koosta)
 • Hiekkalaatikkohiekka: 500 kg = noin 140 lapiollista
 • Leikkikenttähiekka: 500 kg = noin 130 laiollista
Kuinka paljon painaa kuutio multaa?

Yksi kuutio (1 m3) multaa painaa noin 1000 kg. Tämä on karkea yleistys ja riippuu hieman multatuotteesta sekä siitä, onko sää ollut sateinen vai aurinkoinen. Mustankorkean multatuotteet varastoidaan ulkona asfalttikentillä, joten ne ovat säiden armoilla.

Voiko multaa hakea kuorma-autolla Laukaan pienjäteasemalta?

Ikävä kyllä ei voi. Laukaan pienjäteaseamalla oleva Omapiha Laukaa palvelee vain peräkärryasiakkaita. Suuremmat multamäärät kuorma-autoilla haetaan aina Mustankorkean jätekeskuksella, jolloin asiointi tapahtuu jätekeskuksen vaaka-aseman kautta.

Onko Mustankorkean mullassa käytetty kakkaa?

Mustankorkean kompostointilaitoksessa kompostoidaan erikseen biokaasuprosessissa biojätteestä jäljelle jäävä mädäte sekä kompostointilaitokselle suoraan tuleva jätevedenpuhdistamon liete. Mustankorkean Nurmikkomullan yksi raaka-aineista on puhdistamolieteperäinen maanrapannuskomposti. Komposti on valmistettu kompostointilaitoskäsittelyn lopputuotteena. Istutusmullassa kyseistä maanparannuskompostia (puhdistamoliete) ei käytetä. 

Kaikki multatuotteemme ovat turvallisia käyttää. Pitkällä laitoskäsittelyllä, säännöllisillä mittauksilla ja analyyseillä varmistamme mullan raaka-aineiden hygieenisyyden ja mikrobiologisen laadun. Multatuotteet ovat lannoitevalmistelainsäädännön mukaisia kasvualustoja, joiden laatua valvoo Ruokavirasto. Voit siis huoletta käyttää Mustankorkean multatuotteita.  

Miten multatuotteet on seulottu?

Mustankorkean multatuotteet on seulottu 25 x 25 millisellä seulaverkolla. Seulaverkosta voi kuitenkin mennä läpi oikeassa asennossa myös yli 25 millimetrin kokoisia puun kappaleita tai kiviä. Puun kappaleita multaan tulee asukkaiden tuomasta risujätteestä sekä lajittelupihan puujätteestä. Ne haketetaan ja sekoitetaan tukiaineeksi mädätteeseen sekä puhdistamolietteeseen kompostointilaitoksessa. 

Mitä tarkoittaa, että mullan valmistuksessa on käytetty kierrätysraaka-aineita?

Mullan valmistuksessa on käytetty biokaasulaitoksesta tulevaa mädätettä. Biokaasulaitokseen tulee asukkailta biojäte sekä kaupalta II-laatuinen biojäte eli käytännössä vanhaksi mennyt ruoka pakkauksineen. Biokaasulaitoksessa biojätteen joukosta erotellaan metallit, muovi ja muut pakkausmateriaalit magneetin ja rumpuseulan avulla. Täydellisesti se ei kuitenkaan onnistu, minkä vuoksi multatuotteet voivat sisältää vähäisiä määriä epäpuhtauksia (mm. muovia ja lasia). 

Luitko jo pihavinkkimme ja muut blogimme?

Nainen katsoo kameraan pyöräkuormaajan kopista. Hänellä on päällään huomiovaatteet.
Mullan huippuosaajat
28.10.2023

Laitoshenkilö auttaa jätteitä muuttumaan mullaksi

MULLAN HUIPPUOSAAJAT. Laitoshenkilö Marika Pekkola siirtyi kuorma-auton ratista pyöräkuormaajan ohjaamoon ja huomasi löytäneensä oman juttunsa. Pekkola työskentelee Mustankorkean…
Nainen ja hänen isänsä lapioivat multaa Jyväskylän Omapihalla peräkärryn kyytiin.
Multa ja pihatuotteet
25.10.2023

Omapiha avoinna vielä lokakuun loppuun

Mies on tarttunut lapioon, taustalla näkyy iso kone, jolla valmistetaan multaa.
Mullan huippuosaajat
24.10.2023

Kauhakaupalla töitä mullan eteen

Polun reunoilla on ruukkuja, toisessa päässä matto. Kauniit valot koristavat toista reunaa.
Syksyisellä lehdellä näkyy kauniisti vesipisaroita, taustalla on lisää oransseja syksylehtiä.

“Meillä biojätteet saavat uuden elämän multana. Multamme on Omapihan tunnetuin tuote – kompostilannoitettu, ravinteikas, tutkitttu ja turvallinen. Olemme Keski-Suomen suurin mullan valmistaja ja myyjä.”

Mustankorkea
Poika ja tyttö ovat istuttamassa kukkia kotipihalleen
Hyvä multa takaa paremmat mahdollisuudet onnistua kotipihan istutuksissa.