
Vaarallinen jäte
Vaarallisen jätteen tunnistat pakkauksen punaisista vaarallisen jätteen merkeistä. Vaarallista jätettä ovat autotalleista löytyvät vanhat maalit, öljyt ja auton akut sekä kodin puhdistusaineet.
Lisäksi vaarallista jätettä ovat kyllästetty puu, jota kerätään lajittelupihalla omalle lavalleen. Lisäksi esimerkiksi vajaat hiuslakka- tai kynsilakkapullot ovat vaarallista jätettä. Muistathan, että jos hiuslakka tai maalipurkki on tyhjä, voi sen lajitella metalleihin.

Kyllä kiitos
- elohopeaa sisältävät jätteet: loisteputket, energiansäästölamput, elohopeakuumemittarit
- maalit, lakat, liimat ja liuottimet: tärpätti, tinneri, asetoni, kynsilakka ja kynsilakan poistoaine sekä näillä aineilla likaantuneet työvälineet
- öljyiset jätteet: moottori- ja vaihteistoöljyt, öljynsuodattimet, trasselit
- auton lyijy-, happo- ja kuiva-akut
- jarru-, jäähdytin- ja kytkinnesteet
- vajaat retkikeittimen kertakäyttöiset kaasusäiliöt
- väriainetta sisältävät tulostimen värikasetit ja mustepatruunat, jos niissä on vaarallisen jätteen varoitusmerkki
- aerosolipullot, kuten maalipurkit ja hiuslakkapullot
- hapot ja emäkset, kuten vahvat pesuaineet
- torjunta-aineet: kasvinsuojeluaineet ja tuholaismyrkyt
- pesu- ja puhdistusaineet
- kemikaalit, joiden kyljessä on varoitusmerkit
- paristot ja pienakut (muista teipata navat)
Ei kiitos
- retkikeittimien kertakäyttöiset kaasusäiliöt tyhjinä metalleihin
- tyhjät maalipurkit metalleihin
- tyhjät muovikanisterit sekajätteisiin
- vanhat lääkkeet ja lääkeruiskut apteekkeihin
- ilotulitteet, räjähteet, panokset ja ampuma-aseet poliisille
- kaasupullot, säiliöt ja sammutinpullot niitä myyviin liikkeisiin
Näistä merkeistä tunnistat vaarallisen jätteen:









Mitä maksaa
Vaarallista jätettä vastaanotetaan maksutta kotitalouksilta maksimissaan 50 kiloa/litraa/päivä Mustankorkean jätekeskuksella ja Laukaan pienjäteasemalla.
Muista tuoda vaaralliset jätteet aina alkuperäispakkauksissaan. Näin niiden lajittelu ja oikea kierrättäminen on helpompaa. Muista myös sulkea pakkaukset huolellisesti, etteivät ne läiky kuljetuksen aikana.
Jätteen esivalmistelu
Muista tuoda jäte aina alkuperäisessä pakkauksessaan. Näin tiedämme, mitä jäte on ja osaamme kierrättää sen oikein.
Mihin vien jätteet
Vaarallista jätettä vastaanotetaan Mustankorkean jätekeskuksella ja Laukaan pienjäteasemalla sekä vaarallisen jätteen kierrätysautolla ja muilla keräypisteillä.

Jatkokäyttö
Vaaralliset jätteet pakataan kuljetusta varten erilleen ja toimitetaan valtakunnalliselle vaarallisten jätteiden käsittely-yhtiölle Fortumille. Fortumilla ne käsitellään vaarattomiksi ja hyödynnetään energiana tai loppusijoitetaan vaarallisille jätteille tarkoitetuille loppusijoitusalueille.

Usein kysytyt kysymykset
Paljonko vaarallisia jätteitä saa tuoda?
Vaarallista jätettä vastaanotetaan asukkaiden kodeista maksutta maksimissaan 50 kg/l/autokunta. Jos tuot vaarallista jätettä kierrätysautollemme, niin huomioithan, että emme vastaanota keräyksessä muita jätteitä. Jos kannat vaaralliset jätteet meille pahvilaatikossa, emme ikävä kyllä vastaanota pahvilaatikkoa, vaan sen paikka on kartongin keräyksessä.
Maalipönttö on tyhjä, voinko tuoda sen vaarallisten jätteiden keräykseen?
Jos maalipurkki on täysin tyhjä ja kuivunut, kuuluu se metallin kierrätykseen. Tällöin siitä saadaan talteen arvokas raaka-aine. Samoin täysin tyhjät vanhat muovikanisterit ovat sekajätettä.
Voinko tuoda vaarallisen jätteen keräykseen vanhat loisteputket?
Kyllä! Keräyksessä otetaan vastaan loisteputket ja energiansäästölamput. Hehkulamput taas ovat sekajätettä ja ne voit hävittää kodin sekajäteastiassa.
Mitä teen vanhoille hius- ja kynsilakoille?
Nestemäisessä muodossa oleva kynsilakka sisältää liuotinta ja on vaarallista jätettä. Tyhjän ja täysin kuivuneen pullon voit laittaa sekajätteisiin. Aerosolit eli esimerkiksi hiuslakat kuuluvat vaaralliseen jätteeseen, jos niissä on vielä ainetta sisällä. Jos ne ovat täysin tyhjiä, voit lajitella pullon metalleihin.
Retkikeittimen kaasusäiliö on tyhjä, voinko tuoda sen?
Et, sillä retkikeittimen kertakäyttöinen kaasusäiliö kuuluu tyhjänä metalleihin. Jos säiliössä on yhä kaasua, voit tuoda sen vaarallisiin jätteisiin. Kaasupullojen ”jämät” kannattaa kuitenkin lähtökohtaisesti hyödyntää lähiretkeilyssä eli käyttää ne aivan loppuun asti.