Oranssipukuinen mies pesee painepesurilla keltaista muovijätteiden jäteastiaa.

Jäteastioiden pesut ovat jälleen käynnissä taloyhtiöiden jätekatoksissa. Jäteastiat pestään automaattisesti yli viiden huoneiston taloyhtiöissä. Myös omakotitalo- ja paritaloasukkaiden kannattaa pestä syksyisin kodin jäteastiat.

Artikkeli on julkaistu alunperin 28.8.2023.

Ensimmäiset jäteastioiden pesut alkoivat tällä viikolla ja ne jatkuvat vielä syyskuussa. Jäteastioiden pesut ovat pakollisia meille kaikille – biojäteastia tulisi pestä kaksi kertaa vuodessa ja muut jäteastiat kerran vuodessa. Jäteastioiden pesut ovat jätehuoltomääräyksiin perustuva velvollisuutemme.

  • Yli viiden asunnon taloyhtiöissä pesut tehdään Mustankorkean kuljetuskumppanien toimesta automaattisesti. Sekajäte-, muovi-, kartonki-, lasi- ja metalliastiat pestään kerran vuodessa, biojäteastiat pari kertaa vuodessa.
  • Alle viiden asunnon taloyhtiöissä, paritaloissa ja omakotitaloissa jäteastiat pestään lähtökohtaisesti itse, mutta halutessaan pesua voi kysyä myös Mustankorkealta.

Koneelliset pesut taloyhtiöissä

Yli viiden huoneiston taloyhtiöissä jäteastiat pestään niiden tyhjennysten yhteydessä. Pesussa käytetään desinfioivaa pesuainetta ja hajunpoistajaa, jotka poistavat tehokkaasti sekä lian että hajun. Säännölliset pesut ja astian siistinä pito auttavat jäteastioita myös kestämään käytössä pidempään. Jäteastialla on myös mukavampaa asioida, kun ne ovat siistejä.

“Jäteastiat tyhjennetään aina ennen pesua. Koneellisessa pesussa ne laitetaan pesuautoon automaattiseen pesuun, joka vielä viimeistellään ulkoapäin painepesurilla”, kertoo Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava.

Katso videolta, miten jäteastiat pestään koneellisesti.

Jäteastioiden pesu omakotitaloissa

Omakotitalot ja alle viiden huoneiston kiinteistöt hoitavat lähtökohtaisesti jäteastioiden pesut itse, mutta halutessaan he voivat myös tilata pesun, mikäli se sopii kuljetuskumppanin reitille. Tilaus kannattaa tehdä ajoissa. Omakotitaloihin jäteastianpesu tilataan Mustankorkean asiakaspalvelusta. Hinnastoon pääset tutustumaan täällä valitsemalla ensin asuinpaikkakuntasi. Pesuhinnat löytyvät hinnastojen loppupuolelta.

Jos astiat pestään itse, kannattaa pesuainetta valitessa huomioida ympäristöystävällisyys. Esimerkiksi mäntysuopa on melko ympäristöystävällinen pesuaine, sillä sen ainesosat hajoavat maaperässä nopeasti. Mäntysuovan sisältämät hartsihapot ovat kuitenkin haitallisia kaloille, joten mäntysuopaa ei saisi päästää suoraan vesistöihin. Tästä syystä mäntysuopaa sisältävä pesuvesi tulisikin ohjata asianmukaisesti viemäriin.

Biojäteastioiden isot ulkosäkit kiellettiin vuoden alussa Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa. Tärkeänä syynä tähän oli se, että isot pussit aiheuttivat ongelmia biokaasulaitoksen reaktoreissa ja sitä kautta suuria kustannuksia ja tiheämpää huoltotarvetta. Biojätteen sisällössä muutoksen huomaa biokaasulaitoksessa jo selkeästi, sillä biojäte sisältää paljon vähemmän muovia.

Biojäteastiat on täytynyt pestä jo aiemmin pari kertaa vuodessa ja muutoksen myötä niiden peseminen on entistä tärkeämpää. Biojätteen huolellinen pakkaaminen pieniin pusseihin keittiössä auttaa myös jäteastiaa pysymään puhtaampana.

Pesun yhteydessä kannattaa tarkistaa säännöllisesti myös jäteastian kunto.

”Tyhjennämme vuodessa noin 1,5 miljoonaa jäteastiaa. Ne ovat suurelta osin kunnossa, jäteastioiden rikkoutumisia tulee vastaan harvoin, ehkä 1-2 päivässä. Se on alle prosentin tyhjennysten määrästä eli todella vähän. Jäteastiasta kannattaa tarkistaa säännöllisesti, että kansi on kiinnitetty jäteastiaan ja renkaat pyörivät”, Anhava kertoo.