Lasipakkaus
Lasipakkaus

Lasiin lajitellaan nimenomaan lasipakkaukset, eli tyhjät ja pantittomat lasipullot- ja purkit. Lasin keräykseen eivät kuulu rikkinäiset posliiniastiat tai juomalasit – eivätkä muutkaan kodin lasiesineet.

Kyllä kiitos

  • tyhjät ja pantittomat lasipullot ja -purkit

Ei kiitos

Mitä maksaa

Lasiastian tyhjennyksestä yli viiden huoneiston taloyhtiöissä veloitetaan hinnaston mukainen jäteastian tyhjennysmaksu.

Alle viiden asunnon kodeissa asukkaat voivat käyttää maksutta Rinki-ekopisteitä tai Mustankorkean hyötykeräyspisteitä, joita kustannetaan jätehuollon perusmaksulla.

Mustankorkean jätekeskukselle ja Laukaan pienjäteasemalle lasipakkauksia voi tuoda suurempia eriä maksutta.

Jätteen esivalmistelu

Lasipakkaukset kierrätetään tyhjinä. Muista poistaa niistä korkit ja kannet, jotka kierrätetään metalleihin. Kaulusrenkaita ja etikettejä ei tarvitse poistaa. Likaiset lasipakkaukset voi huuhdella kylmällä vedellä ja pyyhkäistä paperilla. Pantilliset lasipullot palautetaan kauppojen palautusautomaatteihin.

Lasiset lääkepullot palautetaan apteekkeihin, mikäli niissä on vielä lääkejämiä. Älä ikinä kaada tai huuhtele lääkepulloja viemäriin. Lääkkeiden päätyminen veteen ei ole hyväksi ihmisille tai eläimille.

Mihin vien jätteet

Yli viiden huoneiston taloyhtiössä on jätekatoksissa oma keräysastia lasipakkauksille. Tätä pienempien taloyhtiöiden sekä pari- ja omakotitalojen asukkaat voivat käyttää Rinki-ekopisteitä tai Mustankorkean hyötykeräyspisteitä.

Suuremmat määrät lasipakkauksia voi tuoda maksutta Mustankorkean jätekeskukselle tai Laukaan pienjäteasemalle.

Jäteastioita lasipakkauksille
Lasipakkauksille on Mustankorkean lajittelupihalla useampi jäteastia. Muistathan, että rikkinäiset juomalasit tai keittiön kaapin muut lasiesineet tai kodin koristesineet eivät kuulu lasipakkauksiin, vaan ovat sekajätettä.

Jatkokäyttö

Lasipakkaukset toimitetaan Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:lle. Niistä valmistetaan uusia lasipakkauksia.

Usein kysytyt kysymykset

Miksi juomalasia ei voi lajitella lasipakkauksiin?

Muita lasituotteita, kuten juomalaseja, kahvipannua, uunivuokaa tai posliinia, ei saa kierrättää lasipakkausten kanssa. Lasipakkaukset kierrätetään uusiksi tuotteiksi, ja niiden materiaalille on tarkat laatuvaatimukset. Lisäksi muut lasimateriaalit ovat laatuominaisuuksiltaan sellaisia, ettei niitä pystytä hyödyntämään kierrätyksessä. Niillä on esimerkiksi erilaisia sulamispisteitä tai muita ominaisuuksia, jotka estävät kierrättämisen tai vaikeuttavat sitä.

“Esimerkiksi juomalasit voivat olla kuuman kestävää pyrex-lasia, joka ei sula samassa lämpötilassa kuin lasipakkausten tavallinen lasi. Se jäisi uuteen pakkaukseen sulamattomiksi siruiksi. Se ei siis kelpaisi uusien tuotteiden pakkauksiksi, vaan lajiteltaisiin hylkyyn. Koska kuuman kestävä lasi on samannäköistä kuin tavallinen lasi, sitä on haasteellista erotella pois muun lasinsirun joukosta ennen sulatusta”, kertoo Keskisuomalaisessa Suomen Pakkauskierrätys, RINKI Oy:stä operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori.

Lisäksi lasipakkausten keräys on tuottajavastuun alaista toimintaa. Lasipakkausten tuottajat ja valmistajat kustantavat siis niiden jätehuollon.

Saako tyhjän yskänlääkepullon laittaa lasipakkauksiin?

Kyllä saa. Pullon täytyy kuitenkin olla ihan tyhjä, jolloin se palautetaan ilman korkkia. Etikettejä ja kaulusrenkaita ei tarvitse poistaa.

Jos yskänlääkepullossa on vielä lääkettä, palautetaan se maksutta apteekkiin.

Mihin roskikseen laitetaan juomalasit, uunivuoat, peilit ja terveydenhuollon lasiesineet?

Juomalasit, uunivuoat tai kahvipannut haittaavat lasin hyödyntämistä. Kuumuutta kestäviä astioita ei voi sulattaa tavallisten lasipakkausten kanssa, eikä niille valitettavasti ole mitään muuta hyödyllistä kierrätyspaikkaa kuin kodin sekajäteastia. Myös posliiniastioiden ja keraamisten uunivuokien paikka on sekajätteessä. Ne ovat ominaisuuksiltaan erilaisia kuin pakkauksiin, pulloihin ja purkkeihin käytetty lasi, eivätkä ne sovi samaan keräykseen lasipakkausten kanssa.

Samoin pienet rikkinäiset peilit, joissa on kehykset, voi laittaa pakattuna kodin sekajäteastiaan. Jos peilissä ei ole kehyksiä, ja peili on suurempi, sen voi tuoda pienkuormamaksulla (esimerkiksi 10 euroa / henkilöautolasti) Mustankorkean lajittelupihalle ”Mineraalivilla ja tasolasi” -lavalle. Lavalle käyvät myös ikkunalasit ilman pokia. Lavan jätteet loppusijoitetaan Mustankorkealla.

Jos kotona on tyhjiä terveydenhuollossa käytettäviä nestepulloja tai ampulleja, kierrätetään ne tyhjinä sekajätteeseen. Jos yskänlääkepullossa on jäljellä lääkettä, voi sen toimittaa maksutta apteekkiin. Kannattaa varmistaa, ettei pakkaus vuoda. Isohkot lasipullot voi palauttaa suoraan apteekin henkilökunnalle, jotta ne eivät rikkoonnu. Mustankorkea huolehtii lääkejätteet apteekeista asianmukaiseen keräykseen.

Lue lisää kierrätyksestä

Kesäinen piknik pellolla, metallisessa astiassa on luonnon kukkia, viltin päällä on patonkia ja muuta syötävää.

Näin kierrätät kesän roskat

Kesä, mikä ihana vuodenaika. Grillaus, piknikit, vesileikit ja pihapuuhat kuuluvat suomalaiseen kesään. Mutta tiedätkö minne lajitellaan Thermacell, sytytysnestepullo,…

Juhannus aikaistaa jäteastioiden tyhjennyksiä

Tuleva juhannus vaikuttaa hieman jäteastioiden tyhjennyksiin. Jäteastioita tyhjennetään noin päivän tavanomaista aiemmin. Juhannusaattona ja juhannuspäivänä Mustankorkean jätekeskus, Laukaan…