Biojätteen ulkosäkkejä ei saa käyttää
Ulkona biojäteastiassa ei saa käyttää isoja biohajoavia säkkejä. Niiden käyttö kiellettiin kokeiluna vuonna 2023 Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa, sillä ne aiheuttivat toistuvasti ongelmia ja kustannuksia Mustankorkean biokaasulaitoksessa. Sama kielto jatkuu myös vuonna 2024, kun biojäteastioiden suurten suojasäkkien käyttö kiellettiin Jyväskylän seudun jätehuoltomääräyksissä. Kielto koskee vain ulkona jäteastiassa olevia isoja biohajoavia säkkejä. Keittiön biojäteastiassa voi edelleen käyttää pieniä, ns. tavallisia biohajoavia pusseja tai muita paperipusseja.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran vuoden 2022 lopussa.
Mustankorkean toimialueella kokeiltiin vuonna 2023 biojätesäkkien käyttökieltoa. Tällä tarkoitetaan ulkona olevien isojen biojäteastioiden biohajoavia jätesäkkejä. Sisällä keittiössä biopusseja voi edelleenkin käyttää biojätteen keräämiseen.
”Isot biosäkit aiheuttivat ongelmia Mustankorkean biokaasulaitoksessa, jonne kotitalouksien biojäte tuodaan jatkokäsittelyyn. Ne eivät repeä, eivätkä hajoa, vaan venyvät purkkamaisiksi liaaneiksi ja aiheuttivat kustannuksia prosessin eri vaiheissa.”
Antti Anhava, logistiikkapäällikkö
Mustankorkealla on laskettu, että biojätesäkkien vuoksi biokaasulaitoksen reaktoreita jouduttiin aiemmin puhdistamaan kaksinkertaisesti verrattuna siihen, että isojen biosäkkien käytöstä luovuttiin. Esimerkiksi reaktorin puhdistus maksaa keskimäärin 30 000 euroa kerralta.
”Biosäkit aiheuttavat ylimääräisiä kustannuksia vuosittain ja summissa puhutaan enemmän sadoista kuin kymmenistä tuhansista euroista”, Anhava jatkaa.
Lue lisää biokaasusta
”Biojätteet kerätään keittiöissä yleensä pieniin biohajoaviin pusseihin, joten niitä ei tarvitse enää uudestaan kerätä suurempaan säkkiin ulkoroskiksessa. Pientä biojätepussia kannattaa jäähdyttää ulkona pari minuuttia ennen jäteastiaan laittamista, niin se ei yhtä herkästi jäädy kiinni astiaan.
Antti Anhava, logistiikkapäällikkö
Tulosta rappulappu taloyhtiösi ilmoitustaululle
Usein kysytyt kysymykset
Voinko ostaa Mustankorkealta biojäteastian säkityspalvelun?
Et ikävä kyllä voi. Biojäteastian säkityspalvelu loppui 1.1.2023 automaattisesti kaikilla niillä Mustankorkean asiakkailla, joilla se oli käytössä. Asukkaalta muutos ei vaatinut siis toimenpiteitä.
Vieläkö saan laittaa suojasäkin biojäteastiaan?
Ulkona olevan biojäteastian suojasäkkejä ei saa enää käyttää. Niiden käyttö kiellettiin Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa kokeilujaksolla 1.1.-31.12.2023, ja sama käyttökielto jatkuu myös vuodesta 2024 eteenpäin.
Miten kielto vaikuttaa astioiden likaantumiseen?
Jätehuoltomääräyksissä kerrotaan jo tällä hetkelläkin, että biojäteastiat tulee pestä kaksi kertaa vuodessa. Käytännössä pesu kannattaa tehdä keväisin ja syksyisin.
Yli viiden asunnon kiinteistöissä pesut tehdään automaattisesti. Pesut tehdään keväisin touko-kesäkuussa ja syksyisin syys-lokakuussa tarkoitukseen soveltuvalla jäteautolla sekä jäteastian sisä- että ulkopuolelta. Katso video jäteastian koneellisesta pesusta!
Omakotitaloissa ja alle viiden huoneiston rivitaloissa biojäteastiat tulisi pestä itse tai tilata pesu Mustankorkealta. Jos biojäteastian haluaa pestä itse, kannattaa pesu ottaa osaksi pihan kevät- ja syystöitä. Kun astiat pesee säännöllisesti, pysyvät ne hyvässä kunnossa ja jäteastioilla on mukavampaa käydä. Etenkin kesän jälkeen pesu on paikallaan, sillä kesäisin biojätteen sekaan saattaa eksyä toukkia.
On myös tärkeää, että biojätteet tuodaan jäteastiaan pakattuina. Pakkaa biojätteet esimerkiksi vanhasta sanomalehdestä taiteltuun pussiin, tyhjään jauhopussiin tai biohajoavaan pussiin. Ethän myöskään kaada jäteastiaan nesteitä, jotka sotkevat jäteastian. Näin toimien biojäteastia pysyy siistinä aina pesuvälistä toiseen.
Mikä oli vuoden 2023 kokeilu?
Biosäkkien kiellon kokeiluaikana 1.1.-31.12.2023 kerättiin kokemuksia ulkona olevien isojen biohajoavien säkkien käyttökiellosta. Tulokset olivat hyviä sekä biokaasun että mullan valmistuksen sekä jäteastioiden puhtauden kannalta. Tämän vuoksi 1.1.2024 kielto tuli myös uusiin Jyväskylän seudun jätehuoltomääräyksiin.
Miksi isot säkit kielletään, nehän ovat biohajoavia?
Vaikka isot biosäkit ovat periaatteessa biohajoavia, niiden hajoaminen prosessissa kestää erittäin pitkään.
Mustankorkealla biojätteistä jalostetaan ensin biokaasua ja sitten multaa. Mullan valmistukseen kuluu aikaa 6-12 kuukautta, minkä jälkeen kompostissa saattoi yhä olla jäänteitä isoista biohajoavista säkeistä. Aiemmin ne poistettiin kompostista seulontavaiheessa, mutta kiellon ansiosta myös mullan valmistusoprosessi helpottui ja tehostui. Isojen säkkien kieltäminen vaikuttaa siis myönteisesti koko biologiseen prosessiin.
Aiemmin biojätteen käsittelyn eri vaiheissa poistetut biojätteen mukana tulleet isot ulkosäkit kuljetettiin poltettavaksi Tampereelle muun sekajätteen tavoin. Säkkien kieltäminen vähensi myös kuljetus- ja käsittelykustannuksia merkittävästi.
Saanko käyttää keittiössäni biohajoavia pusseja?
Kyllä saat. Niiden käyttö on sallitua. Biohajoavien pussien vaihtoehtona on käyttää myös esimerkiksi jauhopusseja tai sanomalehdestä taiteltuja pusseja. Pussit kannattaa sulkea hyvin, jotta biojäteastia pysyy mahdollisimman puhtaana.
Entä jos biojäteastia jäätyy?
Jo sisällä keittiössä kannattaa huomioida, ettei biojäteastiaan laita nesteitä. Esimerkiksi rasva kannattaa imeyttää ensin ja laittaa vasta sitten biojäteastiaan. Keittiön biojäteastian pohjalla voi käyttää imeytykseen myös vaikkapa kanamunakennosta tehtyä silppua. Lue lisää vinkkejä artikkelistamme.
Miten biosäkkien kielto vaikutti vuonna 2023 jätelaskuuni?
Jos asut yli viiden huoneiston rivi- tai kerrostalossa, tippuivat kustannukset keskimäärin noin 300 euroa vuodessa per taloyhtiö. Jos asut pienkiinteistössä ja tilasit aiemmin Mustankorkealta biojäteastian säkityspalvelun, tippuivat vuosikustannukset keskimäärin noin 29-45 euroa vuosi. Jos ostit aiemmin säkit itse, ei niitä enää tarvitse ostaa eli säästöä syntyy sitä kautta.
Biojäte jäätyy astian pohjaan
Jos biojäte on kosteaa, voi se jäätyä biojäteastian pohjaan. Tällöin biojäteastia voi jäädä tyhjentymättä tai tyhjentyä vain osittain. Mitä asialle voi tehdä? Kurkkaa vinkit!