Lupiini kukkii tienvarrella
Vieraslajit

Vieraslajeihin kuuluvat haittakasvit, jotka ovat levinneet ihmisen toiminnan seurauksena luontaisen levinneisyysalueensa ulkopuolelle. Ne voivat haitata ja syrjäyttää alkuperäisiä kasvejamme sekä levittää tauteja.

Kyllä kiitos

  • vieraslajien (kuten jättiputki, jättipalsami, kurtturuusu ja lupiini) maan yläpuoliset osat eli versot, joita yksityisasiakkaiden ei tarvitse pussittaa

Ei kiitos

Mitä maksaa

Vieraslajit veloitetaan pienkuormamaksulla Mustankorkean lajittelupihalla.

Jätteen esivalmistelu

Muista erotella vieraslajeista maan yläpuolinen (versot) ja alapuolinen (juurakot) toisistaan, sillä niille on erilainen käsittelyprosessi. Vieraslajien lavalle vastaanotetaan vain maan yläpuoliset osat, kun taas maan alapuoliset osat lajitellaan “mineraalivilla ja tasolasi” -lavalle.

Mihin vien jätteet

Vieraslajeja vastaanotetaan vain Mustankorkean jätekeskuksella. Nimetty lava löytyy lajittelupihan lopusta. Vieraslajeja ei tarvitse säkittää.

Vieraslajeja vastaanotetaan vain Mustankorkean jätekeskuksella. Samalle lavalle vastaanotetaan muumio-omenia.

Maailmanlaajuisesti haitallisten vieraslajien arvioidaan olevan yksi keskeisin syy viimeaikaisiin kasvi- ja eläinlajien sukupuuttoihin. Ne ovat vaikuttaneet jo lähes 60 lajin uhanalaistumiseen tai taantumiseen sekä ovat vakava uhka yli 200 punaisen listan lajille.

vieraslajit.fi

Jatkokäyttö

Vieraslajit toimitetaan Tampereelle, jolloin niistä saadaan lämpöä ja sähköä.

Lue lisää kierrätyksestä

Poistotekstiiliä ei vastaanoteta Laukaan pienjäteasemalla

Laukaan pienjäteasemalla ei vastaanoteta enää poistotekstiiliä. Poistotekstiilin keräys Laukaan pienjäteasemalla vaatisi muutoksen ympäristölupaan.

Muovipakkauksia kerätään jätekeskuksella ja Laukaan pienjäteasemalla

Mustankorkean jätekeskukselle ja Laukaan pienjäteasemalle ovat tulleet keltaiset muoviastiat, joihin asukas voi tuoda muovipakkauksia. Hyvänä muistisääntönä toimii edelleen…