Lupiini kukkii tienvarrella
Vieraslajit

Vieraslajeihin kuuluvat haittakasvit ja -eläimet, jotka ovat levinneet ihmisen toiminnan seurauksena luontaisen levinneisyysalueensa ulkopuolelle. Ne voivat haitata ja syrjäyttää alkuperäisiä kasvejamme ja eläimiämme sekä levittää tauteja.

Kyllä kiitos

  • vieraslajien (kuten jättiputki, jättipalsami, kurtturuusu ja lupiini) maan yläpuoliset osat ja versot sekä maan alapuoliset osat eli juurakot hävitetään säkitettyinä
  • haittaeläimet (kuten espanjansiruetana) hävitetään kuolleina ja säkitettyinä

Ei kiitos

  • puutahajätteet lajitellaan lajitteluohjeiden mukaisesti

Mitä maksaa

Vieraslajit veloitetaan pienkuormamaksulla Mustankorkean lajittelupihalla.

Jätteen esivalmistelu

Muista erotella vieraslajit muista puutarhajätteistä. Haittakasvit ja muut vieraslajit tulee toimittaa Mustankorkean jätekeskuksen lajittelupihalle säkitettynä. Haittaeläimet voi pussitettuina laittaa myös omaan sekajäteastiaan. Säkityksellä halutaan varmistaa ettei haittakasvit ja vieraslajit pääse leviämään ympäristöön ja uusille kasvupaikoille kuljetuksen tai käsittelyn aikana.

Mihin vien jätteet

Vieraslajeja vastaanotetaan vain Mustankorkean jätekeskuksella. Nimetty lava löytyy lajittelupihalta.

HUOM! Vieraslajit tulee toimittaa Mustankorkealle säkitettynä. Säkitys estää vieraslajien leviämistä ympäristöön. Muutos tuli voimaan loppukesällä 2023.

Kyltissä lukee vieraslajit ja ylhäällä on kierrätyspisteen numero 23. Taustalla näkyy sähkölaitteiden keräyskontteja.
Vieraslajeilla löytyy oma vihreä jätelavansa. Esimerkiksi lupiiinit olisi hyvä hävittää omalta tontilta.

Maailmanlaajuisesti haitallisten vieraslajien arvioidaan olevan yksi keskeisin syy viimeaikaisiin kasvi- ja eläinlajien sukupuuttoihin. Ne ovat vaikuttaneet jo lähes 60 lajin uhanalaistumiseen tai taantumiseen sekä ovat vakava uhka yli 200 punaisen listan lajille.

vieraslajit.fi

Jatkokäyttö

Vieraslajit toimitetaan Tampereelle Tammervoiman hyötyvoimalaitokselle, jolloin niistä saadaan lämpöä ja sähköä.

Lue lisää kierrätyksestä

Nainen ja mies ovat selin kameraan, takana näkyy vihreä iso rakennus sekä autoja sen edessä.

Mustankorkea laski hiilijalanjälkensä – suurimmat päästömme tulevat jätteen loppusijoitusalueelta

Vuonna 2023 valmistui Mustankorkean ensimmäinen hiilijalanjälkilaskenta. Laskennasta selviää, että suurimmat kasvihuonepäästömme syntyvät sekä suljetulta että nykyään käytössä olevalta…

Etualalla on Mustankorkean vihreä jäteauto. Taaempana näkyy jäteauton kuljettaja, joka tuo jäteautolle isoa tummaa jäteastiaa. On kaunis ja aurinkoinen talvipäivä.

AKT:n lakko vaikuttaa Mustankorkean jätekuljetuksiin

Ammattiliittojen laajat työtaistelut 1.–2. helmikuuta vaikuttavat jäteastioiden tyhjennyksiin Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa. Lakossa ovat mukana myös Auto-…