Biojätettä biokaasulaitoksessa
Biojäte II-laatu

II-laatuiseksi biojätteeksi kutsutaan kaupoista tulevaa biojätettä eli pilalle mennyttä tai vanhentunutta ruokaa. Ne tuodaan Mustankorkealle alkuperäisissä pakkauksissaan.

Mitä maksaa

II-laatuista biojätettä vastaanotetaan suurten kuormien hinnaston mukaisesti.

Jätteen esivalmistelu

II-laatuista biojätettä ei tarvitse esivalmistella, sillä se vastaanotetaan Mustankorkealla pakkauksineen.

Jatkokäyttö

II-laadun biojäte hyödynnetään tavanomaisen biojätteen tavoin Jyväskylässä paikallisesti. Biojäte tuodaan jäteautoilla Mustankorkean jätekeskuksen biokaasulaitokselle, jossa siitä valmistetaan biokaasua liikennepolttoaineeksi. Prosessista jäävä musta mädäte jatkaa matkaansa kompostointilaitokseen, jolloin siitä valmistetaan kompostia ja multatuotteita.

Lue lisää kierrätyksestä

Tyttö katsoo kameraan. Takana näkyy kukkatarroilla koristeltu bokashi keittiön pöydällä. Pöydällä on kaunis kukkaliina.

Bokashointi palkitsee mehevällä mullalla ja tehokkaalla lannoitteella

Bokashointi on jokaisen viherpeukalon taikasana! Bokashointi on Japanista lähtöisin oleva tapa käsitellä kodin biojätteet fermentoimalla eli hapattamalla. Fermentoitunut…

Etualalla on Mustankorkean vihreä jäteauto. Taaempana näkyy jäteauton kuljettaja, joka tuo jäteautolle isoa tummaa jäteastiaa. On kaunis ja aurinkoinen talvipäivä.

AKT:n lakko vaikuttaa Mustankorkean jätekuljetuksiin

Ammattiliittojen laajat työtaistelut 1.–2. helmikuuta vaikuttavat jäteastioiden tyhjennyksiin Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa. Lakossa ovat mukana myös Auto-…