Vihreässä kyltissä lukee asbesti ja nuoli näyttää kukkulan päälle eteenpäin
Asbesti

Asbesti on vaarallista jätettä, joka vaatii erityiskäsittelyä. Asbestia voi olla esimerkiksi lämmityskattiloiden pinnoilla, lämpöputkien ja ilmanvaihtokanavien eristeissä, palo- ja äänieristeissä, vanhojen sähköhellojen eristeissä, lattia- ja kattolaatoissa, julkisivupinnoitteissa ja vanhojen talojen huopakatteissa.

Kyllä kiitos

  • asbestisementti
  • asbestipöly
  • asbestia sisältävät kuitusementti- ja mineriittilevyt
  • varttikate eli vanhat kattotiilet

Ei kiitos

Mitä maksaa

Kotitalouksien alle 100 kg kuormat otetaan vastaan pienkuormamaksulla. Voit ajaa Mustankorkean lajittelupihan infokopille, neuvomme sinut siitä eteenpäin.

Yli 100 kg asbestikuormat hinnoitellaan suurten kuormien hinnaston mukaan.

Jätteen esivalmistelu

Asbestipurkutyöt tulee lain mukaan teettää asiaan perehtyneellä ja luvat saaneella purkuyrityksellä. Asbestijätettä ei saa sekoittaa jätekuormassa muihin jätteisiin, vaan se pitää pakata esimerkiksi lasikuituvahvisteisiin säkkeihin niin, ettei pakkaus rikkoudu käsittelyn tai kuljetuksen aikana. Pakkaus on merkittävä tekstillä “ASBESTIJÄTETTÄ. Pölyn hengittäminen vaarallista.”

Mihin vien jätteet

Jatkokäyttö

Asbesti loppusijoitetaan Mustankorkean jätekeskuksella.

Lue lisää kierrätyksestä

Silmälaispäinen nainen katsoo kameraan ja hymyilee. Taustalla näkyy vihreää luontoa.

Tekstiileille tulossa tuottajavastuu 

Mustankorkealla on poistotekstiileille vain yksi keräysastia, joka sijaitsee jätekeskuksella. Keräysverkostoa ei ole vielä laajennettu, kun Mustankorkealla on odotettu…

Kaksi vihreää jäteastiaa, joissa violetit poistotekstiilin jätetarrat. Yläpuolella lukee kierrätyspisteen numero 31.

Poistotekstiiliä kerätään Mustankorkean lajittelupihalla 

Poistotekstiiliä on kerätty Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa vain yhdessä keräyspisteessä: Mustankorkean jätekeskuksen lajittelupihalla. Miksi näin?