Käsitellyn puun jätelava, mukana myös talon sisäovi.
Rakennusjäte

Rakennus-, remontti- ja purkujäte lajitellaan materiaalin mukaan. Alta löydät yleisimmät jätelajit, joita kotien remonteista syntyy.

Jos rakennusjäte on sekalaista, eikä siinä ole kierrätyksessä hyödynnettäviä materiaaleja, lajitellaan se sekajätteeseen. Myös niin sanottu remonttien siivousjäte on sekajätettä.

Mitä maksaa

Suurin osa rakennus- ja purkujätteestä veloitetaan pienkuormamaksulla. Pienkuorma tarkoittaa kodeista tulevaa yksityisten asukkaiden remontti-, rakennus- ja purkujätettä, jota tuodaan peräkärryllä. Tarkemmat hinnat löydät Mustankorkean jätekeskuksen hinnastosta ja Laukaan pienjäteaseman hinnastosta. Sähkölaitteiden, vaarallisten jätteiden, asbestin ja metallin tuominen on maksutonta.

Jätteen esivalmistelu

Peräkärrykuormat täytyy lajitella paikan päällä. Helpommalla pääset, kun lajittelet kuorman jo kotona peräkärryä pakatessasi. Halutessasi voit myös tutustua hinnastoihimme ja tuoda samalla kerralla maksuttomat jätteet ja toisella kerralla maksulliset jätteet.

Minne vien jätteet

Rakennusjätettä vastaanotetaan Mustankorkean jätekeskuksella ja Laukaan pienjäteasemalla.

Kodin tai taloyhtiön jäteastioita ei saa täyttää remontti- tai muuttojätteillä. Remonttijätteet täytyy tuoda aina Mustankorkean jätekeskukselle tai Laukaan pienjäteasemalle ja lajitella materiaalin mukaan.

Jatkokäyttö

Jätteiden jatkokäyttö riippuu jätelajista. Tarkemmat tiedot jätteiden matkasta ja jatkokäytöstä löydät kunkin jätelajin sivulta.

Lue lisää kierrätyksestä

Tyttö katsoo kameraan. Takana näkyy kukkatarroilla koristeltu bokashi keittiön pöydällä. Pöydällä on kaunis kukkaliina.

Bokashointi palkitsee mehevällä mullalla ja tehokkaalla lannoitteella

Bokashointi on jokaisen viherpeukalon taikasana! Bokashointi on Japanista lähtöisin oleva tapa käsitellä kodin biojätteet fermentoimalla eli hapattamalla. Fermentoitunut…

Nainen ja mies ovat selin kameraan, takana näkyy vihreä iso rakennus sekä autoja sen edessä.

Mustankorkea laski hiilijalanjälkensä – suurimmat päästömme tulevat jätteen loppusijoitusalueelta

Vuonna 2023 valmistui Mustankorkean ensimmäinen hiilijalanjälkilaskenta. Laskennasta selviää, että suurimmat kasvihuonepäästömme syntyvät sekä suljetulta että nykyään käytössä olevalta…