Muumio-omenoita ja pilaantuneita omenoita
Muumio-omenat

Muumio-omenat ovat omenia, joihin on iskenyt sienitauti. Ne tunnistaa pehmeistä, ruskeista laikuista, jotka leviävät ja muuttavat omenan ruskeaksi. Myöhemmin omenaan ilmestyy vaalean harmaita itiöpesäkkeitä, joiden avulla tauti talvehtii ja iskee omenoihin seuraavanakin vuonna. Muumiotautisia omenoita ei saa laittaa biojätteeseen, eikä puutarhajätteisiin.

Kyllä kiitos

  • muumio-omenat
  • pilaantuneet ja ylijääneet omenat

Ei kiitos

  • haittakasvit hävitetään vieraslajeina säkitettyinä
  • haittaeläimet (kuten espanjansiruetana) hävitetään kuolleina ja pussitettuna vieraslajeina

Mitä maksaa

Muumio-omenat vastaanotetaan pienkuormamaksulla.

Jos käyttökelpoisia omenoita jää yli omien tarpeiden, kannattaa niitä antaa vaikka naapurille tai ilahduttaa työkavereita.

Päivi Peltola, viestinnän asiantuntija

Jätteen esivalmistelu

Muumio-omenia ei tarvitse pussittaa.

Mihin vien jätteet

Muumio-omenia vastaanotetaan vain Mustankorkean jätekeskuksella. Lajittelupihalla on oma lavansa muumio-omenille, jonne voit tuoda muumio-omenat ja muut pilaantuneet omenat.

Pienet määrät omenia voit hävittää kotisi jäteastioissa. Muumio-omenat hävitetään pussitettuna sekajätteessä. Jos omenia on jäänyt vähän yli tai muuten pilaantunut, voit laittaa niitä pienen määrän biojäteastiaan. Huomioithan kuitenkin, että jäteastioista ei saa tulla liian painavia. Esimerkiksi 240-litrainen sekajäteastia saa painaa maksimissaan 40 kiloa.

Jatkokäyttö

Muumio-omenat toimitetaan poltettavaksi Tampereelle, jolloin niistä saadaan lämpöä ja sähköä.

Usein kysytyt kysymykset

Miksi omenoita ei voi kipata takametsään?

Omenoita, kuten mitään muitakaan jätteitä, ei voi viedä toisen tontille ilman lupaa. Lisäksi omenat houkuttelevat esimerkiksi peuroja ja riistaeläimiä, jotka voivat pihalla vieraillessaan tuhota myös hyödyllisiä puutarhakasveja.

Metsään kipatut omenat voivat olla myös rotille “katettu herkkupöytä”. Kun omenoita tai mitä tahansa muuta ruokaa viedään ulos lintujen tai muiden eläinten saataville, myös rotat löytävät apajille. Rottia ei halua kukaan asuinympäristöönsä. Rotat voivat aiheuttaa paljon tuhoa puremalla sähköjohtoja poikki, vaurioittamalla rakennusten eristeitä sekä levittämällä tauteja. Tämän takia ruokaa tai jätteitä ei pidä jättää ulos, vaan kierrättää asianmukaisesti.

Omenoissa voi myös olla muumiotautia tai muita itiölevitteisiä taudin aiheuttajia. Pahimmallaan väärään paikkaan kipatut omenat levittävät tauteja joko omalle kotipihalle, naapurin tontille tai lähialueelle.

Jos omenat ovat syömäkelpoisia, tulisi ne ensisijaisesti hyödyntää ruokana. Omenoista voi tehdä paljon hyviä ruokia tai vaikkapa hillota talven varalle. Myös naapureita tai työkavereita voi ilostuttaa omenilla.

Lue lisää kierrättämisestä

Silmälaispäinen nainen katsoo kameraan ja hymyilee. Taustalla näkyy vihreää luontoa.

Tekstiileille tulossa tuottajavastuu 

Mustankorkealla on poistotekstiileille vain yksi keräysastia, joka sijaitsee jätekeskuksella. Keräysverkostoa ei ole vielä laajennettu, kun Mustankorkealla on odotettu…

Kaksi vihreää jäteastiaa, joissa violetit poistotekstiilin jätetarrat. Yläpuolella lukee kierrätyspisteen numero 31.

Poistotekstiiliä kerätään Mustankorkean lajittelupihalla 

Poistotekstiiliä on kerätty Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa vain yhdessä keräyspisteessä: Mustankorkean jätekeskuksen lajittelupihalla. Miksi näin?