Muumio-omenoita ja pilaantuneita omenoita
Muumio-omenat

Muumio-omenat ovat omenia, joihin on iskenyt sienitauti. Ne tunnistaa pehmeistä, ruskeista laikuista, jotka leviävät ja muuttavat omenan ruskeaksi. Myöhemmin omenaan ilmestyy vaalean harmaita itiöpesäkkeitä, joiden avulla tauti talvehtii ja iskee omenoihin seuraavanakin vuonna. Muumiotautisia omenoita ei saa laittaa biojätteeseen, eikä puutarhajätteisiin.

Kyllä kiitos

  • muumio-omenat
  • pilaantuneet ja ylijääneet omenat

Ei kiitos

  • haittakasvit hävitetään vieraslajeina säkitettyinä
  • haittaeläimet (kuten espanjansiruetana) hävitetään kuolleina ja pussitettuna vieraslajeina

Mitä maksaa

Muumio-omenat vastaanotetaan pienkuormamaksulla.

Jos käyttökelpoisia omenoita jää yli omien tarpeiden, kannattaa niitä antaa vaikka naapurille tai ilahduttaa työkavereita.

Päivi Peltola, viestinnän asiantuntija

Jätteen esivalmistelu

Muumio-omenia ei tarvitse pussittaa.

Mihin vien jätteet

Rivissä on ruskeita jäteastioita, joissa suuressa osassa lukee muumio-omenat. Niiden yläpuolella lukee kyltissä numero 24.
Muumio-omenat ja muutkin omenat kerätään lajittelupihalla ruskeisiin jäteastioihin.

Muumio-omenia vastaanotetaan vain Mustankorkean jätekeskuksella. Lajittelupihalla on omat jäteastiat muumio-omenille, joihin voit tuoda muumio-omenat ja muut pilaantuneet omenat.

Pienet määrät omenoita voit hävittää kotisi jäteastioissa. Huomioithan, että jäteastioista ei saa tulla liian painavia. Esimerkiksi 240-litrainen sekajäteastia saa painaa maksimissaan 40 kiloa.

  • Omenat, joissa on muumiotauti, hävitetään pussitettuna sekajätteessä.
  • Jos omenat ovat muuten pilaantuneet tai sinulla on ylijäämä omenoita, voi niitä laittaa pienen määrän biojäteastiaan.

Jatkokäyttö

Muumio-omenat toimitetaan poltettavaksi Tampereelle, jolloin niistä saadaan lämpöä ja sähköä.

Usein kysytyt kysymykset

Miksi omenoita ei voi kipata takametsään?

Omenoita, kuten mitään muitakaan jätteitä, ei voi viedä toisen tontille ilman lupaa. Lisäksi omenat houkuttelevat esimerkiksi peuroja ja riistaeläimiä, jotka voivat pihalla vieraillessaan tuhota myös hyödyllisiä puutarhakasveja.

Metsään kipatut omenat voivat olla myös rotille “katettu herkkupöytä”. Kun omenoita tai mitä tahansa muuta ruokaa viedään ulos lintujen tai muiden eläinten saataville, myös rotat löytävät apajille. Rottia ei halua kukaan asuinympäristöönsä. Rotat voivat aiheuttaa paljon tuhoa puremalla sähköjohtoja poikki, vaurioittamalla rakennusten eristeitä sekä levittämällä tauteja. Tämän takia ruokaa tai jätteitä ei pidä jättää ulos, vaan kierrättää asianmukaisesti.

Omenoissa voi myös olla muumiotautia tai muita itiölevitteisiä taudin aiheuttajia. Pahimmallaan väärään paikkaan kipatut omenat levittävät tauteja joko omalle kotipihalle, naapurin tontille tai lähialueelle.

Jos omenat ovat syömäkelpoisia, tulisi ne ensisijaisesti hyödyntää ruokana. Omenoista voi tehdä paljon hyviä ruokia tai vaikkapa hillota talven varalle. Myös naapureita tai työkavereita voi ilostuttaa omenilla.

Miksi muumio-omenat eivät mene lajittelupihalta biokaasu- tai kompostointilaitokseen?

Kirjallisuudesta löytyy osittain ristiriitaista tietoa muumiotaudin sieni-itiöiden tuhoutumisesta biologisessa jätteenkäsittelyprosessissa. Tästä johtuen Mustankorkealla halutaan ottaa asian suhteen varman päälle ja varmistaa lopputuotteena syntyvän mullan laatu. Tämän vuoksi muumiotautiset omenat ohjataan polttoon, jolloin niistä saadaan lämpöä ja sähköä.

Lue lisää kierrättämisestä

Multamonterin ympärillä on useita jätelajeja.

Testaa, onko sinusta Mustankorkean Monsterin ruokkijaksi

Nyt on aika testata, kuka teidän perheestänne on paras Monsterin ruokkija. 10 kysymyksen avulla selvität, kuka teistä on…

Etualalla näkyy lamppu ja taustalla oranssia hehkua mustan keskellä.

Lamppujen lajittelu – näin kierrätät lamput oikein

Hehkulamppu, halogeenilamppu, LED-lamppu, energiansäästölamppu ja loisteputki. Valo syysilloissa on ihanaa, mutta lamppujen lajittelu oikeaan jäteastiaan voi aiheuttaa harmaita…