Tiili ja betonijätettä asfalttikentällä.
Tiili ja betoni

Betoni on yksi käytetyimmistä rakennusmateriaaleista, aivan kuten tiilikin. Tiilille voit antaa jatkoaikaa puhdistamalla vanhat tiilet ja käyttämällä uudelleen uudiskohteiden muurauksissa. Jos tiilet ja betoni ovat kuitenkin tulleet tiensä päähän, voit tuoda ne Mustankorkean lajittelupihalle tai Laukaan pienjäteasemalle.

Kyllä kiitos

  • betonit, tiilet ja harkot
  • keraamiset laatat eli ns. kodin peruslaatat keittiön välitiloissa ja kylpyhuoneissa
  • lavuaarit ja vessanpöntöt
  • betonielementit ja valujen ylijäämäbetoni

Ei kiitos

Tiili ja betoni
Tiili ja betoni ovat käytetyimpiä rakennusaineita. Niitä vastaanotetaan Mustankorkean jätekeskuksella ja Laukaan pienjäteasemalla.

Huomaathan, että vanhemmat kattotiilet (ns. varttikate) saattavat sisältää asbestia, jolloin ne ovat vaarallista jätettä eli oikea osoite on asbestissa.

Mitä maksaa

Tiili ja betoni veloitetaan pienkuormamaksulla. Pienkuorma tarkoittaa kodeista tulevaa yksityisten asukkaiden jätettä, jota ei voi sen suuren määrän vuoksi laittaa kodin tavanomaisiin jäteastioihin. Tarkemmat hinnat löydät Mustankorkean jätekeskuksen hinnastosta ja Laukaan pienjäteaseman hinnastosta.

Jätteen esivalmistelu

Jätettä ei tarvitse esivalmistella, mutta huomioi, että seassa ei ole muita jätelajeja.

Mihin vien jätteet

Tiili- ja betonijäte tuodaan pienkuormamaksulla Mustankorkean jätekeskukselle tai Laukaan pienjäteasemalle.

Vihreässä kyltissä lukee tiili ja betoni sekä yläpuolella kierrätyspisteen numero 13.
Tiili ja betoni vastaanotetaan lajittelupihan peräkulmassa. Sille ei ole omaa lavaa, vaan jätekuorma kipataan reunan yli.

Jatkokäyttö

Betonit varastoidaan yhdessä tiilijätteen kanssa asfaltoidulla kentällä, jossa niitä murskataan muutaman kerran vuodessa. Mursketta hyödynnetään jätekeskuksen omissa kenttä- ja tierakenteissa.

Murskatulla betonijätteellä korvataan neitseellisiä raaka-aineita, kuten kalliomursketta. Näin säästetään sekä luonnonvaroja että uusien materiaalien valmistuskustannuksia.

Lue lisää kierrätyksestä

Silmälaispäinen nainen katsoo kameraan ja hymyilee. Taustalla näkyy vihreää luontoa.

Tekstiileille tulossa tuottajavastuu 

Mustankorkealla on poistotekstiileille vain yksi keräysastia, joka sijaitsee jätekeskuksella. Keräysverkostoa ei ole vielä laajennettu, kun Mustankorkealla on odotettu…

Kaksi vihreää jäteastiaa, joissa violetit poistotekstiilin jätetarrat. Yläpuolella lukee kierrätyspisteen numero 31.

Poistotekstiiliä kerätään Mustankorkean lajittelupihalla 

Poistotekstiiliä on kerätty Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa vain yhdessä keräyspisteessä: Mustankorkean jätekeskuksen lajittelupihalla. Miksi näin?