Puutarhajäte Laukaa
Puutarhajäte

Puutarhajätteellä tarkoitetaan kodin pihoilla syntyvää tavanomaista jätettä, kuten risuja ja oksia, haravointijätettä sekä orapihlaja-aitaa. Puutarhajätteisiin ei saa tuoda vieraslajeja tai maa-aineksia.

Näin tuot puutarhajätettä Mustankorkealle


Risut ja oksat

Kotipihojen risut ja oksat lajitellaan erilleen muusta haravointijätteestä. Risuihin ja oksiin lajitellaan myös kaikki luonnonpuu.

Risut ja oksat
Risuihin ja oksiin voi laittaa myös muut kodin luonnonpuut.

Kyllä kiitos

  • risut ja oksat
  • koivupöllit ja muut luonnonpuut

Ei kiitos

Mitä maksaa

Risuja ja oksia vastaanotetaan kodeista maksutta toukokuussa. Muulloin puutarhajätettä voi tuoda 12,50 euron päivämaksulla niin monta kuormaa kuin päivän aukioloaikojen puitteissa ehtii. Katso tarkemmat hinnastot Mustankorkean jätekeskukselle ja Laukaan pienjäteasemalle.

Jätteen esivalmistelu

Jätettä ei tarvitse valmistella etukäteen. Muistathan kuitenkin, että orapihlaja-aita lajitellaan omaan kasaansa. Risujen ja oksien seassa ei saisi myöskään olla haravointijätettä, koska sille on oma kasansa ja käsittelyprosessinsa.

Mihin vien jätteet

Risuja ja oksia vastaanotetaan ympäri vuoden Mustankorkean jätekeskuksella ja Laukaan pienjäteasemalla. Toukokuussa puutarhajätteitä vastaanotetaan maksutta.

Jatkokäyttö

Risut ja oksat haketetaan ja hyödynnetään Mustankorkealla kompostoinnin tukiaineena. Lue lisää mullan valmistuksesta.


Haravointijäte

Haravointijätteeseen lasketaan lähes kaikki, mitä pihasta haravoidessa irtoaa (paitsi multa ja muut maa-ainekset). Myös rikkaruohot voi kierrättää haravointijätteen mukana.

Haravointijäte
Haravointijätteeseen kuuluvat puun lehdet, kasvien ja kukkien naatit, rikkaruohot, kävyt, neulaset, olki ja heinät.

Kyllä kiitos

  • puun lehdet ja haravointijäte
  • kasvien ja kukkien naatit ja rikkaruohot
  • kävyt ja neulaset
  • olki ja heinä

Ei kiitos

Mitä maksaa

Haravointijätettä vastaanotetaan kodeista maksutta toukokuussa. Muulloin puutarhajätettä voi tuoda 12,50 euron päivämaksulla niin monta kuormaa kuin päivän aukioloaikojen puitteissa ehtii. Katso tarkemmat hinnastot Mustankorkean jätekeskukselle ja Laukaan pienjäteasemalle.

Jätteen esivalmistelu

Haravointijätteen seassa ei saa olla risuja tai oksia (niille on oma kasansa) tai muita maa-aineksia. Voit tuoda haravointijätettä peräkärryssä tai pussitettuna, ja kaataa jätteen puutarhajätekentällä omaan kasaansa ilman pussia.

Mihin vien jätteet

Haravointijätettä vastaanotetaan ympäri vuoden Mustankorkean jätekeskuksella ja Laukaan pienjäteasemalla. Toukokuussa puutarhajätteitä vastaanotetaan maksutta.

Jatkokäyttö

Haravointijäte hyödynnetään biologisen käsittelyn prosessissa sekä loppusijoitusalueen rakentamisen kasvukerroksissa.

“Puutarhajätettä on vastaanotettu Laukaan pienjäteasemalla kesäkuusta 2021 lähtien. Ympärivuotinen vastaanotto palvelee laukaalaisia ja lähialueen asukkaita myös syksyisin, kun kodeissa syntyy haravointijätettä.”

Jorma Palmu, yksikön päällikkö

Orapihlaja

Auts orapihlajaa! Orapihlajat lajitellaan puutarhajätteen asfalttikentällä omaan kasaansa.

Orapihlaja
Orapihlajaa vastaanotetaan omaan keräyspisteeseen sen piikkien vuoksi.

Kyllä kiitos

  • orapihlaja

Ei kiitos

Mitä maksaa

Orapihlajaa vastaanotetaan kodeista maksutta toukokuussa. Muulloin puutarhajätettä voi tuoda 12,50 euron päivämaksulla niin monta kuormaa kuin päivän aukioloaikojen puitteissa ehtii. Katso tarkemmat hinnastot Mustankorkean jätekeskukselle ja Laukaan pienjäteasemalle.

Jätteen esivalmistelu

Orapihlajaa ei tarvitse esivalmistella millään lailla. Huomioithan kuitenkin, että jätekuormassa ei ole muita puutarhajätteitä, kuten tavallisia risuja ja oksia tai haravointijätettä. Niille on omat keräyspaikkansa puutarhajätteen kentällä.

Mihin vien jätteet

Orapihlajaa vastaanotetaan ympäri vuoden Mustankorkean jätekeskuksella ja Laukaan pienjäteasemalla. Toukokuussa puutarhajätteitä vastaanotetaan maksutta.

Jatkokäyttö

Orapihlaja-aidan uusiokäyttö on ongelmallista piikkien vuoksi. Tällä hetkellä sitä murskataan ja käytetään loppusijoitusalueen kasvukerroksiin. Käyttömahdollisuuksia kartoitetaan.


Lue lisää kierrätykestä

Nainen ja mies ovat selin kameraan, takana näkyy vihreä iso rakennus sekä autoja sen edessä.

Mustankorkea laski hiilijalanjälkensä – suurimmat päästömme tulevat jätteen loppusijoitusalueelta

Vuonna 2023 valmistui Mustankorkean ensimmäinen hiilijalanjälkilaskenta. Laskennasta selviää, että suurimmat kasvihuonepäästömme syntyvät sekä suljetulta että nykyään käytössä olevalta…

Etualalla on Mustankorkean vihreä jäteauto. Taaempana näkyy jäteauton kuljettaja, joka tuo jäteautolle isoa tummaa jäteastiaa. On kaunis ja aurinkoinen talvipäivä.

AKT:n lakko vaikuttaa Mustankorkean jätekuljetuksiin

Ammattiliittojen laajat työtaistelut 1.–2. helmikuuta vaikuttavat jäteastioiden tyhjennyksiin Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa. Lakossa ovat mukana myös Auto-…