Mies ja nainen tervehtivät toisiaan jäteastioilla

Onko jäteastiasi melko tyhjä, kun se tyhjennetään, vaikka tyhjennysväli on pisin mahdollinen? Tällöin hyvä vaihtoehto voi olla naapureiden yhteinen jäteastia eli jätekimppa.

Miksi jätekimppa?

Jätekimppa sekajätteelle on hyvä vaihtoehto etenkin silloin, kun sinä ja naapurisi olette ahkeria lajittelijoita. Sekajäte on kaikista kalleinta jätettä ja lajittelemalla sekajätteen oikeisiin hyötyjäteastioihin pienennät sekajätelaskua. Jos taas keittiössä ei juuri synny ruokahävikkiä, voi jätekustannuksissa säästää käyttämällä biojätteen osalta kimppa-astiaa.

Kenelle jätekimppa sopii?

Omakoti- ja paritalot tai mökit ja muut vapaa-ajan asunnot voivat käyttää halutessaan yhteistä jäteastiaa eli perustaa jätekimpan. Jätekimppa on hyvä vaihtoehto, kun talot sijaitsevat lähekkäin tai kesämökit ovat vaikkapa saman yksityistien varrella.

Jätekimppa sekajätteelle on hyvä vaihtoehto silloin, kun naapurit ovat ahkeria lajittelijoita. Jos taas keittiössä ei synny juuri ruokahävikkiä, voi jätekustannuksissa säästää käyttämällä kimppaa biojätteen osalta.

Leena Hattunen, asiakaspalveluesimies

Tee näin, jos haluat jätekimpan

  1. Valitkaa yhteiselle jäteastialle hyvä sijainti, jonne kaikkien kimppalaisten on helppoa tuoda jätteitä. Jäteastian sijoittamiselle täytyy olla maanomistajan lupa.
  2. Valitkaa kimpalle isäntä. Usein isäntä on henkilö, jonka kiinteistöllä tai tontilla yhteiskäyttöinen jäteastia sijaitsee.
  3. Ilmoittakaa jätekimpasta kirjallisesti Mustankorkealle sähköisellä lomakkeella. Kimppaisäntä ilmoittaa lomakkeella myös laskun maksamisesta, joten muista ilmoittaa kaikkien jäsenten tiedot sekä miten lasku jaetaan kimppalaisten kesken.
  4. Valmista!

Jätelajit ja pisimmät tyhjennysvälit

JätelajiOmakoti- ja paritalot
(1-4 huoneistoa)
Mökit ja vapaa-ajan asunnot
Sekajäte4 vko8 vko (*katso ehdot alta)
Biojäte (kesä)2 vko
Biojäte (talvi)4 vko
Muovipakkaukset8 vko
Kartonkipakkaukset8 vko
Lasipakkaukset16 vko
Metalli16 vko
Jätteiden pisimmät tyhjennysvälit

*Sekajäteastian tyhjennysvälin pidentäminen 8 viikkoon

Omakotitalon ja jätekimpan sekajätteen tyhjennysväli voidaan pidentää tietyin ehdoin 8 viikkoon. Pidempi tyhjennysväli edellyttää, että jäteastiaa käyttää maksimissaan tietty henkilömäärä ja jäteastia on riittävän suuri. Pidennettyä tyhjennysväliä voi hakea myös jätekimpalle, jolloin kiinteistöjen henkilömäärät lasketaan yhteen. Vapaa-ajan asuntojen osalta sovelletaan samoja periaatteita.

Henkilömäärä ja astian koko:

  • kiinteistö, jossa asuu 1-2 henkilöä ja on käytössä 120-240 litran jäteastia
  • kiinteistö, jossa asuu 3-4 henkilöä ja käytössä on 240 litran jäteastia
  • lisäksi asemakaavan ulkopuolisilla alueilla kiinteistö, jossa asuu 1-6 henkilöä ja käytössä on 360-660 litran jäteastia

Jos edellä mainitut henkilörajat ja astiakoot täyttyvät, voidaan pidennettyä tyhjennysväliä hakea myös jätekimpalle. 

Lisäksi edellytetään, että:

  • syntyvän sekajätteen määrä on vähäinen ja hyötyjätteet lajitellaan
  • pidennetty tyhjennysväli ei aiheuta ympäristöhaittaa
  • jätteet mahtuvat hyvin jäteastiaan tyhjennysten välisen ajan

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Mustavalkoisessa kuvassa näkyy jätekasassa pyörän vanteita, huonekaluja ja sähkölaitteita.

Täyttä roskaa vai raaka-aineiden aarreaitta? – Kiertotalous on muuttanut kaatopaikkoja

Mustankorkea juhlistaa tänä vuonna 25-vuotista taivaltaan ja alue 60-vuotista historiaansa. Näin vanhasta kaatopaikasta kehittyi monipuolinen jätekeskus.

Ruskea biojäteastia ja vihreä sekajäteastia omatkotitalon pihassa, aurinkoinen päivä on alkamassa.

Biojäteastioilla alkaa talviaika lokakuun lopussa

Biojäteastian tyhjennykset harvenevat omakotitaloissa ja pienissä taloyhtiöissä loka-marraskuussa, mikäli asiakas on tilannut vuodenajan mukaan muuttuvan tyhjennysvälin. Omakotitaloissa biojäteastia…