Mies ja nainen tervehtivät toisiaan jäteastioilla

Onko jäteastiasi melko tyhjä, kun se tyhjennetään, vaikka tyhjennysväli on pisin mahdollinen? Tällöin hyvä vaihtoehto voi olla naapureiden yhteinen jäteastia eli jätekimppa.

Miksi jätekimppa?

Jätekimppa sekajätteelle on hyvä vaihtoehto etenkin silloin, kun sinä ja naapurisi olette ahkeria lajittelijoita. Sekajäte on kaikista kalleinta jätettä ja lajittelemalla sekajätteen oikeisiin hyötyjäteastioihin pienennät sekajätelaskua. Jos taas keittiössä ei juuri synny ruokahävikkiä, voi jätekustannuksissa säästää käyttämällä biojätteen osalta kimppa-astiaa.

Kenelle jätekimppa sopii?

Omakoti- ja paritalot tai mökit ja muut vapaa-ajan asunnot voivat käyttää halutessaan yhteistä jäteastiaa eli perustaa jätekimpan. Jätekimppa on hyvä vaihtoehto, kun talot sijaitsevat lähekkäin tai kesämökit ovat vaikkapa saman yksityistien varrella.

Jätekimppa sekajätteelle on hyvä vaihtoehto silloin, kun naapurit ovat ahkeria lajittelijoita. Jos taas keittiössä ei synny juuri ruokahävikkiä, voi jätekustannuksissa säästää käyttämällä kimppaa biojätteen osalta.

Leena Hattunen, asiakaspalveluesimies

Tee näin, jos haluat jätekimpan

 1. Valitkaa yhteiselle jäteastialle hyvä sijainti, jonne kaikkien kimppalaisten on helppoa tuoda jätteitä. Jäteastian sijoittamiselle täytyy olla maanomistajan lupa.
 2. Valitkaa kimpalle isäntä. Usein isäntä on henkilö, jonka kiinteistöllä tai tontilla yhteinen jäteastia sijaitsee.
 3. Ilmoittakaa jätekimpasta kirjallisesti Mustankorkealle sähköisellä lomakkeella. Kimppaisäntä ilmoittaa lomakkeella myös laskun maksamisesta, joten muista ilmoittaa kaikkien jäsenten tiedot sekä miten lasku jaetaan kimppalaisten kesken.
 4. Valmista!

Jätelajit ja pisimmät tyhjennysvälit

JätelajiOmakoti- ja paritalot
(1-4 huoneistoa)
Mökit ja vapaa-ajan asunnot
Sekajäte4 vko
(*erillisellä hakemuksella 8 tai 12 vko,
lue ehdot alta)
8 vko
(*erillisellä hakemuksella 8 vko,
lue ehdot alta)
Biojäte (kesä)2 vko
Biojäte (talvi)4 vko
Muovipakkaukset8 vko
Kartonkipakkaukset8 vko
Lasipakkaukset16 vko
Metalli16 vko
Jätteiden pisimmät tyhjennysvälit

Sekajätteen tyhjennysväli voidaan pidentää tietyin ehdoin 8 tai jopa 12 viikkoon. Pidempi tyhjennysväli edellyttää, että jäteastiaa käyttää maksimissaan tietty henkilömäärä ja jäteastia on riittävän suuri. Pidennettyä tyhjennysväliä voi hakea myös jätekimpalle, jolloin kiinteistöjen henkilömäärät lasketaan yhteen. Vapaa-ajan asuntojen osalta sovelletaan samoja periaatteita.

HUOM! Tilaa ensin jätehuolto Mustankorkealta ja hae vasta sen jälkeen pidennettyä tyhjennysväliä jätehuoltoviranomaiselta.

*Sekajäteastian tyhjennysvälin pidentäminen 8 viikkoon

Sekajäteastian tyhjennysvälejä voidaan tietyin ehdoin pidentää 8 viikkoon, myös jätekimpoissa.

Henkilömäärä ja astian koko:

 • kiinteistö, jossa asuu 1-3 henkilöä ja on käytössä 120-240 litran jäteastia
 • kiinteistö, jossa asuu 1-6 henkilöä ja käytössä on 240 litran jäteastia
 • lisäksi asemakaavan ulkopuolisilla alueilla kiinteistö, jossa asuu 1-8 henkilöä ja käytössä on 360-660 litran jäteastia

Lisäksi edellytetään, että:

 • syntyvän sekajätteen määrä on vähäinen ja hyötyjätteet lajitellaan
 • pidennetty tyhjennysväli ei aiheuta ympäristöhaittaa
 • jätteet mahtuvat hyvin jäteastiaan tyhjennysten välisen ajan

*Sekajäteastian tyhjennysvälin pidentäminen 12 viikkoon

Sekajäteastian tyhjennysvälejä voidaan pidentää jopa 12 viikkoon, jos alla olevat kohdat täyttyvät. Jätekimpassa tämä tarkoittaa, että yhteinen jäteastia on kahdella naapuritalolla, joissa asuu vain yksi henkilö kummassakin talossa.

Henkilömäärä ja astian koko:

 • kiinteistö, jossa asuu 1-2 henkilöä ja on käytössä 120-240 litran jäteastia

Lisäksi edellytetään, että:

 • syntyvän sekajätteen määrä on vähäinen ja hyötyjätteet lajitellaan
 • pidennetty tyhjennysväli ei aiheuta ympäristöhaittaa
 • jätteet mahtuvat hyvin jäteastiaan tyhjennysten välisen ajan

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Kevään kelirikko ja teiden painorajoitukset

Kelirikkoaika on jälleen käsillä, kun talvi on kääntynyt kevääksi. Jos tielle joudutaan asettamaan painorajoitus estämään tien vaurioitumista, ei…

Kuvassa näkyy kännykkä, jossa lähettäjänä Mustankorke ja viestissä lukee, että selajäte 240 l tyhjennys ei onnistunut pihassa olleen esteen vuoksi.

Jäikö jäteastia tyhjentämättä esteen vuoksi?

Saitko Mustankorkealta tekstiviestin tai sähköpostin, että jäteastian tyhjennys ei onnistunut pihassa tai katualueella olleen esteen vuoksi? Mitä se…