Paperi
Paperi

Papereihin voidaan kierrättää lähes kaikki, mitä kotiin tulee postin mukana. Myös toimistoissa syntyvä paperijäte lajitellaan papereihin.

Kyllä kiitos

  • sanoma- ja aikakauslehdet
  • mainokset ja esitteet
  • toimistopaperit ja kopiopaperit
  • kirjekuoret
  • kirjat (poista kovat kannet ja vie ne sekajätteeseen)

Ei kiitos

Mitä maksaa

Paperin keräys taloyhtiöiltä ei kuulu Mustankorkean järjestämään jätehuoltoon. Taloyhtiöt voivat tilata paperin keräyksen haluamaltaan urakoitsijalta tai esimerkiksi Encore Ympäristöpalveluilta.

Jätteen esivalmistelu

Paperijätettä ei tarvitse esivalmistella. Tärkeintä on, että keräysastiaan tulee puhdasta paperia. Hyvä muistisääntö on, että kaikki postiluukusta tuelva paperi lajitellaan paperinkeräykseen.

Mihin vien jätteet

Yli viiden huoneiston taloyhtiöiden jätekatoksista löytyy oma keräysastia paperille.

Alle viiden huoneiston asukkaat sekä paritalo- ja omakotitaloasukkaat voivat käyttää Rinki-ekopisteitä tai Mustankorkean hyötykeräyspisteitä.

Jos paperia on kertynyt isompi määrä, voit tuoda ne maksutta Mustankorkean jätekeskukselle tai Laukaan pienjäteasemalle.

Vihreä paperin keräyskontti, vasemmalla näkyy kierrätyspisteen numero 32.
Paperia saa tuoda maksutta Mustankorkean lajittelupihalle ja Laukaan pienjäteasemalle.

Paperi on kuin kissa, sillä on useita elämiä. Keskimäärin paperi kiertää viisi kertaa uuden paperin raaka-aineeksi.

Encore Ympäristöpalvelut

Jatkokäyttö

Mustankorkealle tuleva paperijäte paalataan ja toimitetaan Encore Ympäristöpalveluiden kautta teollisuuden raaka-aineiksi. Puhdas, oikein lajiteltu paperi hyödynnetään sanomalehtipaperin sekä talous- ja wc-paperin raaka-aineena. Kierrätetty materiaali vähentää tarvetta uusien luonnonvarojen käyttöönotolle.

Lue lisää kierrätyksestä

Pyöräkuormaaja on ajamassa sisälle rakennukseen. Edessä lukee heijastavassa kyltissä "Läpikulku kielletty". Takana näkyy kasoja pilkottua puujätettä.

Turvallisuushavainnot auttavat meitä kehittymään

Vuonna 2023 otimme käyttöön Falcony-järjestelmän, jonka tarkoituksena on parantaa turvallisuuttamme entisestään. Mustankorkean työntekijät ja urakoitsijat voivat kirjata järjestelmään…

Hötkyilykielto lajittelupihalle

Näin kesällä on hyvä hieman chillata, siksipä asetamme lajittelupihallemme hötkyilykiellon! Mikä se on? Hötkyilykielto tarkoittaa sitä, että esimerkiksi…