Paperi
Paperi

Papereihin voidaan kierrättää lähes kaikki, mitä kotiin tulee postin mukana. Myös toimistoissa syntyvä paperijäte lajitellaan papereihin.

Kyllä kiitos

  • sanoma- ja aikakauslehdet
  • mainokset ja esitteet
  • toimistopaperit ja kopiopaperit
  • kirjekuoret
  • kirjat (poista kovat kannet ja vie ne sekajätteeseen)

Ei kiitos

Mitä maksaa

Paperin keräys taloyhtiöiltä ei kuulu Mustankorkean järjestämään jätehuoltoon. Taloyhtiöt voivat tilata paperin keräyksen haluamaltaan urakoitsijalta tai esimerkiksi Encore Ympäristöpalveluilta.

Jätteen esivalmistelu

Paperijätettä ei tarvitse esivalmistella. Tärkeintä on, että keräysastiaan tulee puhdasta paperia. Hyvä muistisääntö on, että kaikki postiluukusta tuelva paperi lajitellaan paperinkeräykseen.

Mihin vien jätteet

Yli viiden huoneiston taloyhtiöiden jätekatoksista löytyy oma keräysastia paperille.

Alle viiden huoneiston asukkaat sekä paritalo- ja omakotitaloasukkaat voivat käyttää Rinki-ekopisteitä tai Mustankorkean hyötykeräyspisteitä.

Jos paperia on kertynyt isompi määrä, voit tuoda ne maksutta Mustankorkean jätekeskukselle tai Laukaan pienjäteasemalle.

Paperijätettä jätekeskuksella
Suuremmat määrät paperia voi tuoda maksutta Mustankorkean jätekeskukselle ja Laukaan pienjäteasemalle.

Paperi on kuin kissa, sillä on useita elämiä. Keskimäärin paperi kiertää viisi kertaa uuden paperin raaka-aineeksi.

Encore Ympäristöpalvelut

Jatkokäyttö

Mustankorkealle tuleva paperijäte paalataan ja toimitetaan Encore Ympäristöpalveluiden kautta teollisuuden raaka-aineiksi. Puhdas, oikein lajiteltu paperi hyödynnetään sanomalehtipaperin sekä talous- ja wc-paperin raaka-aineena. Kierrätetty materiaali vähentää tarvetta uusien luonnonvarojen käyttöönotolle.

Lue lisää kierrätyksestä

Mustankorkealla poikkeusjärjestelyt päättyneet

Mustankorkean kuljetuskumppani Jätehuolto Laine Oy hakeutui konkurssiin perjantaina 10.2.2023. Mustankorkea kilpailutti Muuramen sekä E-alueen urakka-alueet (Jyväskylän Hallisila, Vaajakoski,…

Jäteastioiden tyhjennykset kohta ajan tasalla

Jätekuljetusten kirimistä on jatkettu pidennetyin työpäivin ja viikoin. Seka- ja biojäteastioiden osalta tilanne on jo vakiintunut ja palattu…