Mies katsoo kylttiä, jossa lukee, että alueella ei saa sytyttää tulta. Hänellä on käsissään jokin metallinen purnukka ja hän jonottaa vaarallisten jätteiden vastaanottoon.

Mustankorkean lajittelupihalla ja Laukaan pienjäteasemalla vastaanotetaan vaarallisia jätteitä ilmaiseksi ympäri vuoden. Lisäksi vaarallisen jätteen kierrätysauto kiertää alueellamme kaksi kertaa vuodessa; keväisin ja syksyisin. Seuraava kierros on elo-syyskuussa 2024. Sen aikataulu ilmoitetaan alkusyksystä.

Vanhat maalipurkin pohjat, öljyt ja auton akut varastossa, sisällä ärhäkkäät pesuaineet ja pilalle menneet kynsilakkapullot – tuo vaaralliset jätteet meille. Mustankorkea pakkaa vaaralliset jätteet kuljetusta varten ja toimittaa käsittelyyn Fortumille. Siellä ne käsitellään vaarattomiksi ja hyödynnetään energiana tai loppusijoitetaan vaarallisille aineille tarkoitetulla loppusijoitusalueella.

Kierrätysohjeet pähkinänkuoressa

  1. Aine on vaarallista jätettä, mikäli siinä on punaiset varoitusmerkit.
  2. Jos pakkaus on täysin tyhjä, kierrätä se materiaalin mukaan (esim. metalli, sekajäte)
  3. Tuo aine aina alkuperäisessä pakkauksessaan. Mikäli vaarallinen aine ei ole alkuperäispakkauksessaan, niin merkitse selkeästi astiaan, mitä se sisältää. Lisäksi huolehdi, että astia on ehjä ja tiiviisti suljettu. Tämä auttaa aineen turvallisessa käsittelyssä ja oikeassa kierrätyksessä. Kiitos!

Vaarallisia jätteitä vastaanotetaan maksutta maksimissaan 50 kiloa/litraa päivässä per asukas. Jos tuot vaaralliset jätteet pahvilaatikossa, niin kierrätäthän laatikon kartongin keräyksessä. Muistathan, että kemikaaleja ei saa kaataa tai sekoittaa muihin aineisiin, vaan ne tulisi tuoda mahdollisuuksien mukaan aina alkuperäisessä pakkauksessaan tai vähintään kirjoittaa pakkaukseen, mitä siinä on.

Vaarallisen jätteen tunnistat helposti pakkauksen punaisista huomiomerkeistä. Vaaralliset aineet voivat olla haitallisia hengittää, syövyttäviä, myrkyllisiä ja aiheuttaa vaaraa myös ympäristölle.

Vaarallisen jätteen kierrätysauto

Vaarallisen jätteen kierrätysauto kiersi viimeksi toukokuussa 2024 ja seuraavan kerran syksyllä 2024. Aikataulu julkaistaan alkusyksyllä.

Keväällä 2024 vastaanotimme kierrätysautolla myös sähkölaitteita, joita tulikin runsaasti. Myös syksyllä 2024 kierrätysauto vastaanottaa sekä vaaralliset jätteet että sähkölaitteet.

Vaarallisten jätteiden kiertävä keräys järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Keväisin kierrämme vain muutaman paikan, kun taas syksyisin pysähdyspaikkoja on enemmän kuin keväällä. Kierroksella vaarallisen jätteen kierrätysauto vastaanottaa asukkailta vaarallisia jätteitä maksutta maksimissaan 50 kg/litraa/asukas. Tuo vaaralliset jätteet aina alkuperäisissä pakkauksissaan.

Kyllä kiitos

  • öljyjäte
  • maalijäte
  • liuotinjäte
  • paristot ja akut (teippaa navat!)
  • loisteputkilamput
  • lyijyakut
  • myrkyt

Ei kiitos

Nuori nainen pitää käsissään metallista purkkia. Hänen edessään seisoo mies, jolla on pussi kädessä ja vieressään lasten vaunut, joissa on kaukolo kiinni.
Kierrätyskoutsi auttaa ja neuvoo eri jätteiden lajittelussa. Kierrätyskoutsi oli mukana vaarallisen jätteen kierrätysautolla suosituimmilla pysähdyspisteillä.
Mies osallistuu arvontaa vaarallisen jätteen kierrätysautolla
Markku Honkoaho toi vaarallisen jätteen kierrätysautolle öljyjä ja vanhoja maaleja. Hänestä vaaralliset jätteet on helppo tunnistaa. Parhaana tiedotuskanavana hän piti Mustankorkean uutiskirjettä.

Usein kysytyt kysymykset

Joillain kierrätysauton pysähdyspisteillä on mukana kierrätyskoutsi, mikä se on?

Kierrätyskoutsi on Mustankorkean lajittelu- ja jäteneuvoja, joka auttaa sinua kierrättämiseen ja jätteiden lajitteluun liittyvissä kysymyksissä. Kierrätyskoutsimme pitävät kierrätysvalmennusta, joka on asukkaille maksutonta jäteneuvontaa. Kierrätyskoutsin voi tilata myös vaikkapa taloyhtiönne talkoopäivään – täytä sähköinen lomake.

En ehdi kierrätysautolle, mitä teen?

Vaarallisia jätteitä voi tuoda ympäri vuoden sekä Mustankorkean jätekeskukselle ja Laukaan pienjäteasemalle. Kaikki keräyspisteet löydät osoitteesta: kierratys.info

Haluatko lukea lisää?

Kesäinen piknik pellolla, metallisessa astiassa on luonnon kukkia, viltin päällä on patonkia ja muuta syötävää.

Näin kierrätät kesän roskat

Kesä, mikä ihana vuodenaika. Grillaus, piknikit, vesileikit ja pihapuuhat kuuluvat suomalaiseen kesään. Mutta tiedätkö minne lajitellaan Thermacell, sytytysnestepullo,…

Vaakakuvassa pöydällä sakset, nuppineuloja ja lankaa.

Vaatteiden paikkaus säästää luontoa ja rahaa – yksinkertaisin paikkaus onnistuu jokaiselta

Tekstiilintuotanto aiheuttaa noin kymmenen prosenttia maailman teollisuuden hiilidioksidipäästöistä, joten vaatteiden korjaaminen ja uusien vaatteiden ostaminen vain harkiten on…