Mies katsoo kylttiä, jossa lukee, että alueella ei saa sytyttää tulta. Hänellä on käsissään jokin metallinen purnukka ja hän jonottaa vaarallisten jätteiden vastaanottoon.

Vaarallisia jätteitä vastaanotetaan maksutta kotitalouksilta Mustankorkean lajittelupihalla ja Laukaan pienjäteasemalla. Lisäksi vaarallisen jätteen kierrätysauto kiertää kaksi kertaa vuodessa keväisin ja syksyisin keräämässä vaarallisia jätteitä jokaisessa Mustankorkean omistajakunnassa.

Vaarallisen jätteen kierrätysauto kiertää seuraavan kerran keväällä 2024 sekä syksyllä 2024. Tiedotamme tällä sivulla kierrätysauton aikatauluista. Pysy siis kuulolla keväällä 2024!

Vaarallisen jätteen tunnistat helposti pakkauksen punaisista huomiomerkeistä. Vaaralliset aineet voivat olla haitallisia hengittää, syövyttäviä, myrkyllisiä ja aiheuttaa vaaraa myös ympäristölle.

Vanhat maalipurkin pohjat, öljyt ja auton akut varastossa, sisällä ärhäkkäät pesuaineet ja pilalle menneet kynsilakkapullot – tuo vaaralliset jätteet meille. Mustankorkea pakkaa vaaralliset jätteet kuljetusta varten ja toimittaa käsittelyyn Fortumille. Siellä ne käsitellään vaarattomiksi ja hyödynnetään energiana tai loppusijoitetaan vaarallisille aineille tarkoitetulla loppusijoitusalueella.

Vaarallisia jätteitä vastaanotetaan maksutta maksimissaan 50 kiloa/litraa päivässä per asukas. Jos tuot vaaralliset jätteet pahvilaatikossa, niin kierrätäthän laatikon kartongin keräyksessä. Muistathan, että kemikaaleja ei saa kaataa tai sekoittaa muihin aineisiin, vaan ne tulisi tuoda mahdollisuuksien mukaan aina alkuperäisessä pakkauksessaan.

Kierrätysohjeet pähkinänkuoressa

  1. Aine on vaarallista jätettä, mikäli siinä on punaiset varoitusmerkit.
  2. Jos pakkaus on täysin tyhjä, kierrätä se materiaalin mukaan (esim. metalli, sekajäte)
  3. Tuo aine aina alkuperäisessä pakkauksessaan. Mikäli vaarallinen aine ei ole alkuperäispakkauksessaan, niin merkitse selkeästi astiaan, mitä se sisältää. Lisäksi huolehdi, että astia on ehjä ja tiiviisti suljettu. Tämä auttaa aineen turvallisessa käsittelyssä ja oikeassa kierrätyksessä. Kiitos!

”On tärkeää, että vaarallisia jätteitä on vastaanottamassa osaava henkilöstö, jotta asukkailta saadaan paras mahdollinen tieto jätteen sisällöstä. Aiemmin vaarallisen jätteen kierrätysauto on kiertänyt syksyisin, mutta nykyään vaarallisia jätteitä kerätään myös keväällä.”

Antti Anhava, logistiikkapäällikkö

Vaarallisen jätteen kierrätysauto

Vaarallisten jätteiden kiertävä keräys järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Kierroksella vaarallisen jätteen kierrätysauto vastaanottaa asukkailta vaarallisia jätteitä maksutta maksimissaan 50 kg/litraa/asukas. Tuo vaaralliset jätteet aina alkuperäisissä pakkauksissaan.

Nuori nainen pitää käsissään metallista purkkia. Hänen edessään seisoo mies, jolla on pussi kädessä ja vieressään lasten vaunut, joissa on kaukolo kiinni.
Kierrätyskoutsi auttaa ja neuvoo eri jätteiden lajittelussa. Kierrätyskoutsi oli mukana vaarallisen jätteen kierrätysautolla suosituimmilla pysähdyspisteillä.
Mies osallistuu arvontaa vaarallisen jätteen kierrätysautolla
Markku Honkoaho toi vaarallisen jätteen kierrätysautolle öljyjä ja vanhoja maaleja. Hänestä vaaralliset jätteet on helppo tunnistaa. Parhaana tiedotuskanavana hän piti Mustankorkean uutiskirjettä.
Iso jätekontti, jossa lukee graffiteilla "danger". Graffitin alhaalla näkyy vihreää myrkkyä, jossa kelluu erilaisia purkkeaj ja luita. Takana näkyy Prisman parkkipaikkaa.
Vaarallisten jätteiden kierrätysauto erottuu pysähdyspaikoilla hienon graffitinsa ansiosta. Graffitin suunnittelija jyväskyläläinen kuvataiteilija Jaakko Jäppinen.
Takana näkyy musta kontti, jossa lukee "Kodin vaaralliset jätteet kierrätykseen". Edessä hymyilee nuori nainen vihreällä ständillä.
Vaarallisen jätteen kierrätysauto kiertää Mustankorkean alueella kaksi kertaa vuodessa; keväisin ja syksyisin.

Usein kysytyt kysymykset

Joillain kierrätysauton pysähdyspisteillä on mukana kierrätyskoutsi, mikä se on?

Kierrätyskoutsi on Mustankorkean lajittelu- ja jäteneuvoja, joka auttaa sinua kierrättämiseen ja jätteiden lajitteluun liittyvissä kysymyksissä. Kierrätyskoutsimme pitävät kierrätysvalmennusta, joka on asukkaille maksutonta jäteneuvontaa. Syksyllä 2022 kierrätysautolla oli mukana joillain pisteillä kierrätyskoutsi.  Kierrätyskoutsin voi tilata myös vaikkapa taloyhtiönne talkoopäivään – täytä sähköinen lomake.

En ehdi kierrätysautolle, mitä teen?

Vaarallisia jätteitä voi tuoda ympäri vuoden sekä Mustankorkean jätekeskukselle ja Laukaan pienjäteasemalle. Kaikki keräyspisteet löydät osoitteesta: kierratys.info

Ihmisiä jonottaa mustalle kontille, jossa lukee "Kodin vaaralliset jätteet kierrätykseen". Taustalla näkyy koivuja ja sinistä taivasta. Kierrätysauto on parkkipaikalla.
Kodin vaarallisia jätteitä kerättiin syksyllä 2023 muun muassa Keljon Citymarketin parkkipaikalla. Paikalla oli myös kierrätyskoutsi, jolta sai kysyä apua jätteiden lajitteluun.

Haluatko lukea lisää?

Etualalla on Mustankorkean vihreä jäteauto. Taaempana näkyy jäteauton kuljettaja, joka tuo jäteautolle isoa tummaa jäteastiaa. On kaunis ja aurinkoinen talvipäivä.

AKT:n lakko vaikuttaa Mustankorkean jätekuljetuksiin

Ammattiliittojen laajat työtaistelut 1.–2. helmikuuta vaikuttavat jäteastioiden tyhjennyksiin Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa. Lakossa ovat mukana myös Auto-…

Nuori mies nostaa juuri uunista tulleen kinkun pöydälle. Tunnelma on hämärä ja kauniin jouluinen.

Vältä tulviva viemäri – kinkkurasva kierrätetään oman kodin biojäteastiassa

Kinkkurasvaa ei saa kaataa viemäriin, jotta putket eivät tukkeudu. Pahimmillaan vessanpönttöön kaadettu rasva voi aiheuttaa omaan kotiin viemäritukoksen…