Nuori mies laittamassa biojätettä taloyhtiön biojäteastiaan

Asutko kerrostalossa, jossa samassa pihapiirissä on usean eri taloyhtiön jätekatokset? Oletteko ajatelleet taloyhtiöiden yhteistä jätekimppaa?

Miksi jätekimppa?

Etenkin ruutukaava-alueella lähekkäin voi olla useita taloyhtiöitä, joissa kierrätetään jätteet ahkerasti omiin jäteastioihin. Jos jäteastianne ovat viikottain melko vajaita, voitte pohtia jätekimppaa naapurissa olevan taloyhtiön kanssa. Näin voitte pienentää jätelaskujanne. Muistattehan, että sekajäte on kaikista kallein jätelaji. Lajittelemalla sekajätteen oikeisiin hyötyjäteastioihin, pienennätte jätelaskua.

Kenelle jätekimppa sopii?

Lähekkäin olevat taloyhtiöt voivat käyttää halutessaan yhteistä jäteastiaa eli perustaa jätekimpan. Jätekimppa on hyvä vaihtoehto, kun taloyhtiöt sijaitsevat lähekkäin tai jopa jakavat yhteisen pihapiirin. Yhteiset jäteastiat ovat hyvinkin järkevä vaihtoehto myös uudiskohteita tehtäessä.

Jätekimppa sekajätteelle on hyvä vaihtoehto silloin, kun naapuritaloissa on ahkeria lajittelijoita. Jos taas keittiössä ei synny juuri ruokahävikkiä, voi jätekustannuksissa säästää käyttämällä kimppaa biojätteen osalta.

Leena Hattunen, asiakaspalveluesimies

Tee näin, jos haluat jätekimpan

  1. Ota yhteys isännöitsijään. Hän huolehtii taloyhtiönne jäteastioista ja niiden tyhjennysväleistä. Kimppa-astiat tulee sijaita paikalla, jonne kaikkien asukkaiden on helppoa tuoda jätteitä. Jäteastia täytyy sijaita paikalla, jolle on maanomistajan lupa.
  2. Taloyhtiöillä kimpan isäntä on usein isännöitsijä.
  3. Isännöitsijä ilmoittakaa jätekimpasta kirjallisesti Mustankorkealle sähköisellä lomakkeella.
  4. Valmista!

Jätelajit ja pisimmät tyhjennysvälit

JätelajiTaloyhtiöt
(1-4 huoneistoa)
Taloyhtiöt
(5-9 huoneistoa)
Taloyhtiöt
(väh. 10 huoneistoa)
Sekajäte4 vko4 vko4 vko
Biojäte (kesä)2 vko1 vko1 vko
Biojäte (talvi)4 vko2 vko1 vko
Muovipakkaukset8 vko8 vko8 vko
Kartonkipakkaukset8 vko8 vko8 vko
Lasipakkaukset16 vko16 vko16 vko
Metalli16 vko16 vko16 vko
Jätteiden pisimmät tyhjennysvälit

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Mustavalkoisessa kuvassa näkyy jätekasassa pyörän vanteita, huonekaluja ja sähkölaitteita.

Täyttä roskaa vai raaka-aineiden aarreaitta? – Kiertotalous on muuttanut kaatopaikkoja

Mustankorkea juhlistaa tänä vuonna 25-vuotista taivaltaan ja alue 60-vuotista historiaansa. Näin vanhasta kaatopaikasta kehittyi monipuolinen jätekeskus.

Ruskea biojäteastia ja vihreä sekajäteastia omatkotitalon pihassa, aurinkoinen päivä on alkamassa.

Biojäteastioilla alkaa talviaika lokakuun lopussa

Biojäteastian tyhjennykset harvenevat omakotitaloissa ja pienissä taloyhtiöissä loka-marraskuussa, mikäli asiakas on tilannut vuodenajan mukaan muuttuvan tyhjennysvälin. Omakotitaloissa biojäteastia…