Biojäte
Biojäte

Biojätteen lajittelu on paras ekoteko, minkä voit tehdä. Kun biojäte lajitellaan omaan jäteastiaan, valmistetaan siitä paikallisesti Jyväskylässä biokaasua ja multatuotteita.

Kyllä kiitos

  • perkuujätteet ja kuoret
  • suodatinpaperit, kahvinporot, teepussit
  • talouspaperit, lautasliinat
  • ruuantähteet
  • kukkamullat

Ei kiitos

Mitä maksaa

Jätehuoltoa ei kustanneta tai tueta verovaroin, vaan biojätteen tyhjennyksen maksaa asukas. Biojäteastian tyhjennyshinnat muodostuvat Jyväskylässä, Muuramessa, Laukaassa ja Toivakassa jätteen kuljetus- ja käsittelyosuudesta. Hinnat perustuvat Jyväskylän seudun jätelautakunnan hyväksymään jätetaksaan. Löydät jäteastioiden tyhjennyshinnat täältä.

Jos yksityisellä asukkaalla on enemmän biojätettä, voit tutustua suurten kuormien hinnastoon.

Tiesitkö, että sekajätteessä oli vuonna 2023 noin 20 % sinne kuulumatonta biojätettä? Suunta on kuitenkin oikea, sillä vuonna 2021 määrä oli noin 23 %.

Sekajätteen koostumustutkimus

Jätteen esivalmistelu

Biojäte lajitellaan omaan jäteastiaansa kotona keittiössä. Voit käyttää pakkaamiseen pieniä biohajoavia pusseja, sanomalehdestä tehtyä pussia tai muuta maatuvaa materiaalia, kuten vaikka vanhaa jauhopussia. Muista sulkea pussi hyvin, niin se ei likaa ulkona olevaa isoa jäteastiaa.

Biojäte kannattaa laittaa keittiön jäteastiaan mahdollisimman kuivana. Älä kaada biojätteeseen nesteitä. Kostean jätteen kuivikkeeksi voi laittaa vaikkapa talouspaperia, kanamunakennosta tehtyä silppua tai vaikka lemmikkieläinten purua (saatavilla eläintarvikekaupoista). Myös sanomalehti voi toimia kuivikkeena bioroskiksen pohjalla. Jos biojäte on kosteaa tai märkää, se voi jäätyä astian pohjaan talvella. Tällöin biojäteastia voi jäädä tyhjentymättä tai tyhjentyä vain osittain.

Laita biojäte astiaan mahdollisimman kuivana, ettei astia jäädy talvella. Älä kaada biojätteeseen nesteitä.

Nuori mies laittamassa biojätettä taloyhtiön biojäteastiaan

Biojäte jäätyy astian pohjaan

Apua, biojäte on jäässä jäteastian pohjalla. Mitä teen?

Mihin vien jätteet

Biojäte lajitellaan kotona omaan jäteastiaan. Taloyhtiöiden jätekatoksista löytyy oma jäteastia biojätteelle. Omakotitaloissa tai paritaloissa täytyy myös olla joko biojäteastia tai kompostori (lue lisää kompostoinnista).

Jatkokäyttö

Biojäte hyödynnetään Jyväskylässä paikallisesti. Mustankorkea huolehtii astioiden tyhjentämisistä kuljetuskumppanien avulla. Biojäte tuodaan jäteautoilla Mustankorkean jätekeskuksen biokaasulaitokselle, jossa siitä valmistetaan biokaasua liikennepolttoaineeksi. Prosessista jäävä musta mädäte jatkaa matkaansa kompostointilaitokseen, jolloin siitä valmistetaan kompostia ja multatuotteita.

“Mustankorkean biokaasulaitokselle saapuu viikossa noin sata kuorma-autollista biojätettä. Vuodessa meillä käsitellään jopa 11 000 tonnia biojätettä.”

Timo Kautto, laitospäällikkö

Usein kysytyt kysymykset

Biojäteastiani ei tyhjentynyt, vaan biojäte on jäässä astian pohjalla. Miksi kuljettaja ei tyhjentänyt sitä?

Jäteauton kuljettajan tehtävä on tyhjentää jäteastiat koneellisesti eli viedä jäteastia jäteautolle sekä kiinnittää se jäteauton ”hissiin”, joka kippaa ja tyhjentää jäteastian jäteautoon. Kuljettajan tehtävä ei ole tyhjentää jäteastiaa käsin. Vastuu siitä, että jäteastia on mahdollista tyhjentää, on asukkaalla.

Usein biojäte jäätyy talvisin kiinni astiaan, koska se on liian märkää. Biojäte kannattaisikin laittaa sisällä keittiössä biojäteastiaan mahdollisimman kuivana, eikä kaataa biojätteeseen nesteitä. Biojätteeseen lajitellaan myös talouspaperit ja lautasliinat, jotka osaltaan sitovat itseensä biojätteen kosteutta. Biojäteastian pohjalla voi käyttää myös kanamunakennoista tehtyä silppua.

­– Jäteautonkuljettajat yrittävät aina tyhjennystä normaalisti, mutta kovettunutta jätettä ei voi yrittää irrottaa astiasta voimalla. Muoviset jäteastiat voivat haljeta, jos niitä esimerkiksi kolistellaan jäteauton nostimella. Rikkoutumisvaaran vuoksi kuskeilla on ohjeistus yrittää tyhjennystä uudelleen seuraavalla kerralla. Kuljettajat eivät voi myöskään sulattaa astioita millään tavalla, kertoo Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava.

Jos biojäte on jäätynyt astiaan, eikä sitä voi tyhjentää osittain tai kokonaan, joudutaan käynnistä veloittamaan silti normaali tyhjennyksen mukainen hinta.

Lue lisää biojätteen jäätymisestä.

Minne kanamunakuoret lajitellaan?

Kanamunakuoret saa lajitella biojätteeseen. Ohjeistuksissa on valtakunnallisia eroja, mutta tällä hetkellä ne saa laittaa Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa biojätteeseen. Kanamunan kuoret ja hedelmien siemenet kertyvät yleensä biokaasulaitoksen reaktoreiden pohjalle, josta ne puhdistetaan noin neljän vuoden välein per reaktori.

Lue lisää reaktoreiden puhdistamisesta.

Miksi ulkona olevassa biojäteastiassa ei saa käyttää biohajoaa säkkiä?

Isot säkit aiheuttivat ongelmia ja kustannuksia etenkin Mustankorkean biokaasulaitoksessa. Isot purkkamaisiksi liaaneiksi venyvät säkit vaikeuttivat biokaasulaitoksen toimintaa sekä lisäsivät huoltotöitä ja kustannuksia. Erottelun jälkeen ne jouduttiin kuljettamaan  poltettavaksi Tampereelle. Myös mullan valmistuksessa niitä jouduttiin seulomaan pois. Lue lisää biosäkkien kiellosta.

Mitä tarkoittaa biohajoava?

Biohajoava tarkoittaa, että materiaali hajoaa kohtuullisessa ajassa luonnossa. Yleensä biohajoavan tuotteen ajatellaan olevan ympäristöystävällinen, mutta tämä ei ole koko totuus. Biohajoavuus riippuu ympäristöstä ja kuluneesta ajasta – lähes kaikki materiaalit hajoavat biologisesti jossain vaiheessa. Esimerkiksi maitopurkilla kestää 1–5 vuotta maatua, kun taas muovipullo hajoaa tuhannessa vuodessa. Biojätepussitkin hajoavat jossain vaiheessa, mutta melko hitaasti. Parempi ympäristöteko olisi käyttää sanomalehdestä tai vaikkapa jauhopaketista tehtyä pussia biojätteen keräämiseen.

Miten kotiteurastetun kanan sisälmykset ja hevosen ruho hävitetään?

Kotitaloudessa teurastetut yksittäiset kanat voi hävittää kodin biojätteenä. Teurastamoilta tai lihanjalostuslaitoksilta tulevaa teurasjätettä Mustankorkealla ei ole lupaa vastaanottaa ja käsitellä. Yritysasiakkaiden teurasjätettä vastaanottavat yksityiset jäteyhtiöt ja -laitokset, jotka vastaanottavat myös asukkaiden tuomat hevosen ruhot. Lemmikkieläimet taas toivotaan haudattavan eläinten hautausmaille.

Lue lisää kierrätyksestä

Vihreä sekajäteastia pursuaa niin, että kansi ei mahdu kiinni. Sen vieressä on toinen ruskea biojäteastia ja taustalla näkyy taloa.

Jäteastia pursuaa – mikä neuvoksi?

Pursuaako kotisi tai taloyhtiösi jäteastia niin, että kansi ei mahdu kiinni? Jos kyseessä on viikosta toiseen toistuva ongelma,…

Kesäinen piknik pellolla, metallisessa astiassa on luonnon kukkia, viltin päällä on patonkia ja muuta syötävää.

Näin kierrätät kesän roskat

Kesä, mikä ihana vuodenaika. Grillaus, piknikit, vesileikit ja pihapuuhat kuuluvat suomalaiseen kesään. Mutta tiedätkö minne lajitellaan Thermacell, sytytysnestepullo,…