Biojäte
Biojäte

Biojätteen lajittelu on paras ekoteko, minkä voit tehdä. Kun biojäte lajitellaan omaan jäteastiaan, valmistetaan siitä paikallisesti Jyväskylässä biokaasua ja multatuotteita.

Kyllä kiitos

  • perkuujätteet ja kuoret
  • suodatinpaperit, kahvinporot, teepussit
  • talouspaperit, lautasliinat
  • ruuantähteet
  • kukkamullat

Ei kiitos

Mitä maksaa

Jätehuoltoa ei kustanneta tai tueta verovaroin, vaan biojätteen tyhjennyksen maksaa asukas. Biojäteastian tyhjennyshinnat muodostuvat Jyväskylässä, Muuramessa, Laukaassa ja Toivakassa jätteen kuljetus- ja käsittelyosuudesta. Hinnat perustuvat Jyväskylän seudun jätelautakunnan hyväksymään jätetaksaan. Löydät jäteastioiden tyhjennyshinnat täältä.

Jos yksityisellä asukkaalla on enemmän biojätettä, voit tutustua suurten kuormien hinnastoon.

Tiesitkö, että sekajätteessä oli vuonna 2021 reilu 20 % sinne kuulumatonta biojätettä? Suunta on kuitenkin oikea, sillä vuonna 2017 määrä oli vajaa 30 %.

Circwaste-hankkeen sekajätteen koostumustutkimus

Jätteen esivalmistelu

Biojäte lajitellaan omaan jäteastiaansa kotona keittiössä. Voit käyttää pakkaamiseen pieniä biohajoavia pusseja, sanomalehdestä tehtyä pussia tai muuta maatuvaa materiaalia, kuten vaikka vanhaa jauhopussia. Muista sulkea pussi hyvin, niin se ei likaa ulkona olevaa isoa jäteastiaa.

Biojäte kannattaa laittaa keittiön jäteastiaan mahdollisimman kuivana. Älä kaada biojätteeseen nesteitä. Kostean jätteen kuivikkeeksi voi laittaa vaikkapa talouspaperia, kanamunakennosta tehtyä silppua tai vaikka lemmikkieläinten purua (saatavilla eläintarvikekaupoista). Myös sanomalehti voi toimia kuivikkeena bioroskiksen pohjalla. Jos biojäte on kosteaa tai märkää, se voi jäätyä astian pohjaan talvella. Tällöin biojäteastia voi jäädä tyhjentymättä tai tyhjentyä vain osittain.

Laita biojäte astiaan mahdollisimman kuivana, ettei astia jäädy talvella. Älä kaada biojätteeseen nesteitä.

Mihin vien jätteet

Biojäte lajitellaan kotona omaan jäteastiaan. Taloyhtiöiden jätekatoksista löytyy oma jäteastia biojätteelle. Omakotitaloissa tai paritaloissa täytyy myös olla joko biojäteastia tai kompostori (lue lisää kompostoinnista).

Jatkokäyttö

Biojäte hyödynnetään Jyväskylässä paikallisesti. Mustankorkea huolehtii astioiden tyhjentämisistä kuljetuskumppanien avulla. Biojäte tuodaan jäteautoilla Mustankorkean jätekeskuksen biokaasulaitokselle, jossa siitä valmistetaan biokaasua liikennepolttoaineeksi. Prosessista jäävä musta mädäte jatkaa matkaansa kompostointilaitokseen, jolloin siitä valmistetaan kompostia ja multatuotteita.

“Mustankorkean biokaasulaitokselle saapuu viikossa noin sata kuorma-autollista biojätettä. Vuodessa meillä käsitellään jopa 11 000 tonnia biojätettä.”

Timo Kautto, laitospäällikkö

Lue lisää kierrätyksestä

Bio- ja sekajäteastiat omakotitalon pihalla

Pääsiäinen vaikuttaa jätekuljetuksiin ja aukioloaikoihin

Tulevat pääsiäisen pyhät vaikuttavat hieman jäteastioiden tyhjennyksiin. Pääsiäispyhinä olemme myös suljettuja.

Mustankorkealla poikkeusjärjestelyt päättyneet

Mustankorkean kuljetuskumppani Jätehuolto Laine Oy hakeutui konkurssiin perjantaina 10.2.2023. Mustankorkea kilpailutti Muuramen sekä E-alueen urakka-alueet (Jyväskylän Hallisila, Vaajakoski,…