Valkoiset kärpäsen toukat ovat biojäteastiassa harmiton, mutta iljettävä haitta. Kuumalla säällä ne voivat ilmestyä hyvinkin nopeasti. Mitä niille voi tehdä?

Biojäte kiinnostaa myös kärpäsiä. Kuumalla säällä biojäteastia on otollinen asumispaikka valkoisille kärpästen toukille. Varsinaista haittaa niistä ei ole. Kärpäsillä, kuten muillakin hyönteisillä, on tärkeä rooli ekosysteemissämme. Luonnossa ne ovat hyviä “siivoajia”, jotka syövät raadot metsissä. Ja ostetaanpa niitä kärpästen toukkia talvella pilkkireissujakin varten.

Osa kuitenkin saattaa pitää valkoisia toukkia omassa biojäteastiassaan melko inhottavina. Jos haluat ryhtyä taistoon toukkia vastaan, tässä muutama vinkki.

Näin torjut kärpäsen toukkia biojätteessä

  • Pese biojäteastia huolellisesti tyhjennyksen jälkeen – tämä on paras ja ekologisin tapa torjua kärpäsen toukkia
  • Aseta biojäteastia varjoon, koska kärpäset viihtyvät lämmössä
  • Pidä biojäte mahdollisimman kuivana – älä laita biojätteeseen nesteitä tai imeytä nesteet esimerkiksi keittiön biojäteastian pohjalla olevaan kanamunakennosilppuun
  • Pakkaa kalajämät sanomalehteen ennen biojätteeseen laittamista
  • Myös etikan on kerrottu karkottavan kärpäsiä

Muista varmistaa myös, että biojäteastia on ehjä ja kansi menee kunnolla kiinni. Myös tyhjennysvälin tihentäminen voi auttaa asiassa.

Biojätteestä valmistetaan multaa

”Hyönteismyrkkyjä biojätteeseen ei luonnollisesti pidä suihkuttaa, vaikka siellä kutsumattomia vieraita olisikin. Biojätteestä tehdään meillä Mustankorkealla multaa, jota käytetään myös hyötypuutarhoissa. Vaikka pieni myrkkymäärä ei multaa ”pilaakaan”, ei sitä kannata käyttää. Jäteastian puhtaanapito on paras ja ympäristöystävällisin keino”, kertoo Mustankorkean viestinnän asiantuntija Päivi Peltola.

Vaikka tekisit kaiken ns. oppikirjan mukaan, voivat kärpäsen toukat jatkaa silti asumistaan biojäteastiassasi. ”Onneksi” Suomen kesä on kuitenkin lyhyt, joten ennemmin tai myöhemmin sään viiletessä toukkaongelmakin häviää itsestään.