Valkoiset kärpäsen toukat ovat biojäteastiassa harmiton, mutta iljettävä haitta. Kuumalla säällä ne voivat ilmestyä hyvinkin nopeasti. Mitä niille voi tehdä?

Biojäte kiinnostaa myös kärpäsiä. Kuumalla säällä biojäteastia on otollinen asumispaikka valkoisille kärpästen toukille. Varsinaista haittaa niistä ei ole, mutta ovathan ne melko inhottavia. Jos haluat ryhtyä taistoon toukkia vastaan, tässä muutama vinkki.

  • Pese biojäteastia huolellisesti tyhjennyksen jälkeen – tämä on paras ja ekologisin tapa torjua kärpäsen toukkia
  • Aseta biojäteastia varjoon, koska kärpäset viihtyvät lämmössä
  • Pidä biojäte mahdollisimman kuivana – älä laita biojätteeseen nesteitä tai imeytä nesteet esimerkiksi keittiön biojäteastian pohjalla olevaan kanamunakennosilppuun
  • Pakkaa kalajämät sanomalehteen ennen biojätteeseen laittamista
  • Myös etikan on kerrottu karkottavan kärpäsiä

Muista varmistaa myös, että biojäteastia on ehjä ja kansi menee kunnolla kiinni. Myös tyhjennysvälin tihentäminen voi auttaa asiassa.

”Hyönteismyrkkyjä biojätteeseen ei luonnollisesti pidä suihkuttaa, vaikka siellä kutsumattomia vieraita olisikin. Biojätteestä tehdään meillä Mustankorkealla multaa, jota käytetään myös hyötypuutarhoissa. Vaikka pieni myrkkymäärä ei multaa ”pilaakaan”, ei sitä kannata käyttää. Jäteastian puhtaanapito on paras ja ympäristöystävällisin keino”, kertoo Mustankorkean viestinnän asiantuntija Päivi Peltola.

Vaikka tekisit kaiken ns. oppikirjan mukaan, voivat kärpäsen toukat jatkaa silti asumistaan biojäteastiassasi. ”Onneksi” Suomen kesä on kuitenkin lyhyt, joten ennemmin tai myöhemmin sään viiletessä toukkaongelmakin häviää itsestään.

Ps. Mustankorkean viestinnästä vinkataan, että helpointa välttää toukkaongelma on ulkoistaa hetkeksi biojätepussin vieminen vaikkapa puolisolle.