Tyttö katsoo kameraan. Takana näkyy kukkatarroilla koristeltu bokashi keittiön pöydällä. Pöydällä on kaunis kukkaliina.

Bokashointi on jokaisen viherpeukalon taikasana! Bokashointi on Japanista lähtöisin oleva tapa käsitellä kodin biojätteet fermentoimalla eli hapattamalla. Fermentoitunut bokashi on niin sanottua esikompostia, josta voi valmistaa ravinteikasta multaa jälkikompostoinnin jälkeen. Lisäksi bokashoinnista syntyy suotonestettä, joka on täydellinen lannoittaja kasveille.

Kun Suvi Kortekangas raottaa bokashiämpärin kantta, ilmaan tuulahtaa happaman makea tuoksu: kuin hapanjuuritaikina tai hapan olut. Kortekankaalle tuoksu on mieluisa.

– Tykkään hapattaa erilaisia asioita. Mielestäni bokashin tuoksu on samanlainen kuin hapan oluessa, Kortekangas kuvailee.

Kortekangas on vanhempainvapaalla oleva kemian tohtori, joka on bokashoinut biojätteensä jo viitisen vuotta. Hänelle tärkeintä bokashoinnissa on se, että jäte pääsee hyötykäyttöön.

Mitä ihmettä on bokashointi? Bokashoinnilla tarkoitetaan Japanista lähtöisin olevaa tapaa esikäsitellä kodin biojätteet. Bokashoinnissa biojätteet fermentoidaan eli hapatetaan hapettomassa ympäristössä mikrobien avulla. Oikeanlaisia mikrobeja prosessiin saadaan biojätteiden sekaan lisättävästä bokashirouheesta. Fermentoitunut bokashi on niin sanottua esikompostia, josta voi valmistaa ravinteikasta multaa.

Tyttö katsoo kameraan päällään prinsessamekko. Vieressä näkyy bokashi, jota aikuisen kädet pitelevät.
Tästä se lähtee! Tarvitset bokashoinnin aloittamiseen kaksi ilmatiivistä astiaa. Helpoin ratkaisu on ostaa bokashiämpärit kaupasta, sillä niitä myyvät nykyään esimerkiksi puutarhamyymälät. Valmiissa bokashiämpärissä on välipohja ja hana, josta bokashoinnista syntyvää nestettä voi laskea pois.

Pilko bokashoitava keittiöjäte

Tällä hetkellä Kortekangas asuu kerrostalossa ja vie taloyhtiön biojäteastiaan esimerkiksi kahvinpurut ja kalanperkeet. Loppu biojäte menee bokashiin.

– Laitan bokashiin sellaisia jätteitä, minkä tuoksuista suotonestettä haluan, Kortekangas hymyilee.

Käytännössä bokashiämpäriin sujahtaa muun muassa banaaninkuoria, juuresten kuorimajätettä ja teenlehtiä. Bokashiin ei voi laittaa multaa, nesteitä, öljyjä tai tuhkaa. Bokashointi-ohjeissa kehotetaan usein pilkkomaan jätteet lusikoitavan kokoisiksi, mutta Kortekangas on päätynyt oman kokemuksensa myötä siihen, ettei hän pilko esimerkiksi ohuita banaaninkuoria kovin pieniksi.

Kortekangas kerää bokashiin menevät ruoantähteet erilliseen astiaan ja kippaa ne päivän päätteeksi bokashiämpäriin. Liian kauaa ruoantähteitä ei kannata säilyttää odottamassa bokashointia, jotta ne eivät ala pilaantua. Ruoantähteiden päälle lisätään joka kerta noin kourallinen bokashirouhetta. Sen jälkeen rouhe painellaan bokashin sekaan ja koko massaa tiivistetään.

– Ämpärin kansi on tärkeää laittaa tiiviisti kiinni ja huolehtia, ettei bokashin joukkoon jää turhaa ilmaa, Kortekangas neuvoo.

Nainen laittaa bokashiin biojätteitä.
Pilko bokahsiin menevät biojätteet pieniksi. Voit kerätä biojätteen erilliseen astiaan ja tyhjentää sen bokashiämpäriin esimerkiksi kerran päivässä. Näin vältät sen, ettei bokashi saa liikaa ilmaa.
Bokashissa näkyy keittiöjätteitä. Takaa kurkistaa lapsi.
Tiivistä bokashoituva massa käyttäen apuna esimerkiksi lastaa tai kauhaa. Tiivistämällä varmistat, ettei bokashiin jää ilmataskuja. Fermentoituminen onnistuu vain ilmatiiviissä ympäristössä. Jos astiassa on ilmaa, biojätteet voivat homehtua tai mädäntyä, eikä fermentoitumista tapahdu.

”Tykkään hapattaa erilaisia asioita.”

Suvi Kortekangas

Omaa multaa ja lannoitetta

Bokashista syntyy bokashinestettä, jota Kortekangas valuttaa pois pari kertaa viikossa. Ja tässä on hänen mielestään ehkäpä bokashoinnin paras puoli: bokashista saatava suotoneste on todella tehokas lannoittaja kasveille! Nestettä on kuitenkin muistettava laimentaa, eikä sitä pidä kaataa kasvin lehdille, vaan pelkästään multaan. Kortekangas sekoittaa bokashinesteen kastelukannuun noin suhteella 1:100 ja käyttää sitä aina kasteluveden yhteydessä.

– En itse haluaisi ostaa lannoitteita tai multaa kaupasta. Typpeä bokashinesteessä ei ole, joten typpilannoitteena käytän välillä lasten pissaa, Kortekangas kertoo.

Kun bokashiämpäri tulee täyteen, on aika odotella. Biojätteiden fermentoituminen kestää pari viikkoa, mutta mikään kiire asialla ei ole: täyden ämpärin voi aivan hyvin antaa odottaa jopa kuukausia. Silloin on kuitenkin oltava tarkkana, että ämpäristä on valutettu kaikki nesteet, eikä siihen pääse ilmaa.

Nainen ripottelee vanhasta jogurttiastiasta jonkinlaista rouhetta bokashiin.
Ripottele bokashiin jokaisen täytön yhteydessä bokashirouhetta.

Bokashiämpärissä biojäte fermentoituu, eli hapattuu. Tämän jälkeen Kortekangas luovuttaa bokashiämpärit isälleen, joka huolehtii bokashin jälkikäsittelystä.

– Minulle biojäte ei ole vain jotain, mistä pitäisi päästä nopeasti eroon. Bokashoinnissa biojäte päätyy lopulta ravinteikkaana multana takaisin luontoon, Kortekangas sanoo.

Aloita bokashointi Suvin vinkeillä:

  • Osta erilliset bokashiastiat, joissa on valmiina pohjaritilä ja hana, josta bokashiin kertyvän nesteen voi valuttaa ulos.
  • Tarvitset vähintään kaksi astiaa. Kun astia tulee täyteen, se jätetään fermentoitumaan ja tarvitset seuraaville biojätteille uuden astian.
  • Tiivistä massaa joka kerta, kun täytät astiaa. Voit kerätä biojätteet erilliseen astiaan ja tyhjentää ne bokashiämpäriin esimerkiksi kerran päivässä. Näin ämpäriin ei pääse turhaan ilmaa.
  • Muista aina laimentaa suotonestettä! Suvi käyttää suhdetta 1:100.
  • Bokashimulta on todella ravinteikasta, joten laimenna sitä tavallisella mullalla.
  • Liity aihetta käsitteleviin Facebook-ryhmiin! Niistä saat hurjasti tietoa ja kokemuksia.
Naisen käsi on bokashin alla. Tyttö prinsessamekossa katsoo ihmetellen touhua.
Pissata bokashia pari kertaa viikossa. Valuta bokashinestettä hanasta talteen ja käytä esimerkiksi kasvien lannoitukseen. Muista laimentaa! Laimentamatonta nestettä puolestaan voit kaataa suoraan viemäriin estämään tukoksia.

Muista myös jälkikompostointi

Jyväskylän seudun jätelautakunnan johtava jätehuoltosuunnittelija Saana Minkkinen kertoo, että jätehuoltomääräysten mukaan bokashoinnissa fermentoitunut biojäte täytyy jälkikompostoida.

– Bokashissa jo fermentoituneen biojätteen kohdalla on tärkeä muistaa, että pelkkä biojätteen fermentoituminen ei jätehuoltomääräysten mukaan ole riittävä tapa käsitellä kotona syntynyt biojäte. Bokashoitu biojäte tulee muistaa käsitellä jälkikompostorissa ennen sen käyttämistä lannoitustarkoitukseen, Minkkinen selittää.

Jätehuoltomääräysten mukaan biojätteelle tulee olla joko biojäteastia tai kompostori. Jos bokashoi, tarvitaan bokashissa fermentoituneelle biojätteelle jälkikompostori. Jos bokashia käytetään ympäri vuoden biojätteen käsittelyyn, tulee jälkikompostointiin olla lämpöeristetty kompostori, tai jälkikompostointi tulee tehdä lämpimässä tilassa.

Vihreässä kompostorissa on mullansekaista ainesta sisällä. Vieressä seisoo mies, jolla on kädessään oranssi sekoittamisväline.

Kompostointi

Kompostointi on hyvä vaihtoehto kodin biojäteastialle. Kompostoriin keräät oman kotisi biojätteet ja saat niistä lopputuotteena ravinteikasta multaa.

Biojäte

Biojätteen lajitteluohjeet

Biojätteen lajittelu on paras ekoteko, minkä voit tehdä. Kun biojäte lajitellaan omaan jäteastiaan, valmistetaan siitä paikallisesti Jyväskylässä biokaasua ja multatuotteita.