Käsiteltyä puuta
Puujäte

Puujätettä ovat kaikki terassin rakentamisesta jääneet jämälaudat, vanhat puiset huonekalut tai kuormalavat. Puujäte lajitellaan sen mukaan, onko puu käsitelty vai ei. Painekyllästetty puu taas on vaarallista jätettä.


Käsittelemätön puu

Käsittelemätön puu
Käsittelemättömään puuhun lajitellaan kaikki niin sanottu raakalauta, jota ei ole maalattu tai muulla tavoin käsitelty. Myös kuormalavat ovat käsittelemätöntä puuta.

Käsittelemättömään puuhun kuuluvat niin sanotut raakalaudat ja kuormalavat. Ennen jätteeksi tuontia, voit kysyä tutuilta tai sosiaalisen median roskalavaryhmistä, tarvitseeko joku kuormalavoja. Niistä voi tehdä itse esimerkiksi pöytiä tai sohvaryhmiä vaikka terassille.

Kyllä kiitos

 • pinnoittamaton puu ja puulevyt
 • pinnoittamattomat kuormalavat
 • muottivanerit ja -laudat
 • lämpökäsitelty puu
 • pienet määrät puunpurua (isompien peräkärrykuormien purkamiseen ohjeistus lajittelupihan infokopilta)
 • filmivanerit (vesivaneri)

Ei kiitos

 • painekyllästetty puu omalle lavalleen, sillä se on vaarallista jätettä
 • käsitelty tai pinnoitettu puu käsitellyn puun lavalle
 • kannot omaan kasaansa jätekeskuksen puutarhajätekentälle
 • risut ja oksat puutarhajätteisiin
 • puurakenteet, joissa on kattohuopaa, kaakeleita tai suuria metalliosia (esim. kaapelikelat) lajitellaan sekajätteisiin

Mitä maksaa

Mustankorkean jätekeskus vastaanottaa käsittelemätöntä puuta veloituksetta. Laukaan pienjäteasemalla sekä käsitelty että käsittelemätön puujäte lajitellaan samalle lavalle, ja niistä veloitetaan pieni maksu. Hintatiedot löydät alta Laukaan pienjäteaseman hinnastosta.

Jätteen esivalmistelu

Puujätteestä ei tarvitse poistaa pieniä metallisosia, kuten nauloja. Pienen määrän puujätettä pakkaat auton peräkonttiin, mutta isommalle määrälle tarvitset peräkärryn.

Minne vien jätteet

Mustankorkean jätekeskus vastaanottaa käsittelemätöntä puuta. Laukaan pienjäteasemalla sekä käsitelty että käsittelemätön puujäte lajitellaan samalle puujätteen lavalle.

Kyltissä lukee käsittelemätön puu ja ylhäällä on kierrätyspisteen numero 17. Takana näkyy puita ja kompostointilaitosta.
Käsittelemätöntä puuta on kaikki niin sanottu raakapuu, kuten kuormalavat.

Jatkokäyttö

Käsittelemätön puu haketetaan ja toimitetaan Mustankorkean kompostointilaitokselle tukiaineeksi tai esimerkiksi lämpölaitoksille polttoaineeksi. Käsitellyllä ja käsittelemättömällä puulla on vaihtelevat hyödyntämiskohteet, siksi ne lajitellaan omina jätejakeinaan.


Käsitelty puu

Käsitelty puu
Käsiteltyyn puuhun lajitellaan kaikki puu, mikä on jollain tavalla käsiteltyä eli maalattua, lakattua tai petsattua. Myös puiset huonekalut lajitellaan käsiteltyyn puuhun.

Puujätteestä suuri osa on jollain tavalla käsiteltyä. Käsittely pidentää puun käyttöikää. Esimerkiksi puiset huonekalut, maalatut, lakatut, petsatut tai muuten pintakäsitellyt laudat ja levyt ovat käsiteltyä puuta. Käsiteltyyn puuhun lajitellaan myös puiset huonekalut, joissa ei ole verhoilua.

Kyllä kiitos

 • maalattu, lakattu ja petsattu puu
 • puu-, lastu- ja tuulensuojalevyt sekä vaneri
 • MDF-levyt, parketti, laminaatti
 • puukalusteet, joita ei ole verhoiltu, esimerkiksi puiset keittiönpöydät tai -tuolit

Ei kiitos

 • kyllästetty puu kerätään omalle lavalle, koska se on vaarallista jätettä
 • kivipohjaiset levyt (esim. Cyproc-levy), kipsi-, luja- ja mineriittilevyt kipsijätteisiin (kipsijätteet eivät saa sisältää asbestipitoisia materiaaleja, joita on käytetty esimerkiksi vanhemmissa kuitusementti- ja mineriittilevyissä)
 • ikkunalliset ovet sekajätteisiin
 • kattohuopa tai puurakenteet, joissa on kattohuopaa, kaakeleita tai suuria metalliosia (esim. kaapelikelat) lajitellaan sekajätteisiin

Mitä maksaa

Käsitellyllä puulla on oma hintansa. Hinnastomme löydät alla olevista linkeistä.

Jätteen esivalmistelu

Puujätteestä ei tarvitse poistaa pieniä metallisosia, kuten nauloja. Pienen määrän puujätettä pakkaat auton peräkonttiin, mutta isommalle määrälle tarvitset peräkärryn.

Käsitellyn puun jätelava, mukana myös talon sisäovi.
Vaihdoitteko rempassa kodin väliovet? Väliovien paikka on myös käsitellyn puun jätelavalla. Toki, jos haluaisi olla vielä tarkempi, voisi metallisen ovenkahvan ja lukon kierrättää metalleissa.

Minne vien jätteet

Käsiteltyä puuta vastaanotetaan Mustankorkean jätekeskuksella ja Laukaan pienjäteasemalla.

Jätekyltissä lukee Käsitelty puu ja yläpuolella on kierrätyspisteen numero yhdeksän. Toisessa kyltissä lukee, että jätteiden ottaminen lavoilta ja konteista on kielletty.
Muistathan, että jätelavoilta tai konteista ei saa ottaa mitään jätteitä. Kun asiakas tuo jätteensä kierrätykseen, Mustankorkean tehtävä on huolehtia, että ne kierrätetään, kuten on luvattu.

Jatkokäyttö

Käsitelty puu haketetaan ja toimitetaan Mustankorkean kompostointilaitokselle tukiaineeksi. Käsitellyllä ja käsittelemättömällä puulla on vaihtelevat hyödyntämiskohteet, siksi ne lajitellaan omina jätejakeinaan.


Kyllästetty puu

Painekyllästetty puu
Kyllästetty puu on vaarallista jätettä. Sitä käytetään usein terasseissa. Kyllästettyyn puuhun eivät kuulu kuvan saunakauha sekä vanha keittiönkaapin ovi, jotka ovat käsiteltyä puuta.

Kyllästettyä puuta, eli toiselta nimeltään kestopuuta tai painekyllästettyä puuta, käytetään kodeissa monipuolisesti piharakentamiseen, esimerkiksi terasseissa. Kyllästetty puu on ominaisuuksiltaan vaarallista jätettä, jota vastaanotetaan kotitalouksilta maksutta maksimissaan kuution verran.

Kyllä kiitos

 • kyllästetty puu
 • teollisilla kemikaaleilla kyllästetty puu

Ei kiitos

Mitä maksaa

Kyllästettyä puuta vastaanotetaan kotitalouksilta veloituksetta alle yhden kuution eriä sekä Mustankorkean lajittelupihalla että Laukaan pienjäteasemalla.

Jätteen esivalmistelu

Puujätteestä ei tarvitse poistaa pieniä metallisosia, kuten nauloja. Pienen määrän puujätettä pakkaat auton peräkonttiin, mutta isommalle määrälle tarvitset peräkärryn.

Minne vien jätteet

Kyllästettyä puuta vastaanotetaan kotitalouksilta Mustankorkean jätekeskuksella että Laukaan pienjäteasemalla.

Punaisessa kyltissä lukee kyllästetty puu ja yläpuolella on kierrätyspaikan numero 11.
Kyllästetty puu on vaarallista jätettä, sen tunnistaa jätekuvakkeen punaisesta väristä.

Jatkokäyttö

Kyllästetty puu toimitetaan edelleen jatkokäsittelyyn. Se käsitellään siihen erikoistuneissa polttolaitoksissa, joissa esimerkiksi polton savukaasut puhdistetaan. Tuhkasta otetaan talteen kaikki kyllästysaineiden metalliyhdisteet.

Lue lisää kierrätyksestä

Kesäinen piknik pellolla, metallisessa astiassa on luonnon kukkia, viltin päällä on patonkia ja muuta syötävää.

Näin kierrätät kesän roskat

Kesä, mikä ihana vuodenaika. Grillaus, piknikit, vesileikit ja pihapuuhat kuuluvat suomalaiseen kesään. Mutta tiedätkö minne lajitellaan Thermacell, sytytysnestepullo,…

Juhannus aikaistaa jäteastioiden tyhjennyksiä

Tuleva juhannus vaikuttaa hieman jäteastioiden tyhjennyksiin. Jäteastioita tyhjennetään noin päivän tavanomaista aiemmin. Juhannusaattona ja juhannuspäivänä Mustankorkean jätekeskus, Laukaan…