Kerros- ja rivitaloissa täytyy olla monenlaisia jäteastioita, hieman riippuen taloyhtiön koosta. Yli viiden asunnon taloyhtiöissä on jätekatoksessa astiat kaikille yleisimmille hyötyjätteille. Vierekkäiset taloyhtiöt voivat käyttää myös jätekimppaa.

Jäteastiat tyhjennetään pääsääntöisesti arkisin ma-pe klo 6-22 välisenä aikana. Jätteitä kerätään tiettyinä viikonpäivinä, ja mahdollisuuksien mukaan kaikki alueen astiat pyritään tyhjentämään samalla kertaa. Jos jäteauto rikkoutuu, kuljettaja sairastuu tai viikkoon osuu arkipyhä, voidaan jätteitä kerätä yhden päivän tavanomaisesta päivästä aiemmin tai myöhemmin.

Jätteitä maapallon muodossa

Kierrätys

Mitä tarkemmin jätteet lajitellaan, sitä paremmin ne pystytään kierrättämään. Kierrättäminen vähentää neitseellisten raaka-aineiden ja energian kulutusta, eli säästää ympäristöämme.

Usein kysytyt kysymykset

Keittiön jätetila on pieni, mitä teen?

Kodissa tulisi olla omat jäteastiat monille eri jätelajeille. Usein keittiön jätetila on melko pieni, mutta onneksi luovuutta voi käyttää. Kauniit kestokassit, kauppojen sisustukseenkin sopivat jäteastiat sekä erilaiset arkkupyödät voivat kätkeä sisäänsä harvemmin syntyviä jätteitä.

Jätekatoksen jäteastia pursuaa, kuka auttaa?

Jos huomaat jäteastioiden tyhjennyksissä ongelmia tai puutteita, ota yhteyttä isännöitsijään tai hallituksen puheenjohtajaan. Muistathan ilmoittaa puutteista pian, sillä reklamaatio tyhjentämättömästä jäteastiasta tulee tehdä viiden arkipäivän kuluessa. Jälkikäteen tehtyjä reklamaatioita ei valitettavasti hyvitetä.

Naapuri ei lajittele, mikä neuvoksi?

Joskus toiset meistä lajittelevat tunnollisemmin kuin toiset. Syitä voi olla useita: hektinen elämäntilanne, tietämättömyys, välinpitämättömyys tai vaikkapa se, että lajittelu ei ole vielä luonnollinen osa arjen rutiineita. Oman esimerkin näyttäminen on helpoin ja naapurisovun säilyttävä tapa, mutta myös maksutonta kierrätysvalmennusta on saatavilla (minimi 10 hlö). Tilaa kierrätyskoutsi kylään täyttämällä sähköinen lomake tai laittamalla sähköpostia kierratysvalmennus@mustankorkea.fi.

Voit lukee myös lisää taloyhtiön yhteisistä kierrättämisen pelisäännöistä.

Voiko kukkamullat laittaa biojätteeseen?

Kyllä voi. Pienen määrän kukkamultaa voi kasvin kuollessa laittaa biojätteeseen, mutta suurempi määrä puutarhajätettä ei kuulu biojäteastiaan. Voit lukea lisää biojätteen lajittelusta.

Taloyhtiömme jätekatoksessa ei ole mitään lajitteluohjeita. Saisiko sinne jotain isoa kylttiä?

Olemme tehneet aineiston lajittelykyltistä, jonka koko on 80×120 cm. Sen painatus esimerkiksi muovipleksille maksaa muutaman kympin (paikasta ja materiaalista riippuen). Kyltin voi tilata esimerkiksi taloyhtiön isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja haluamastaan painosta. Painokelpoinen aineisto löytyy pdf-muodossa materiaalipankistamme.

Mistä saan jätelavan taloyhtiön pihatalkoisiin?

Taloyhtiöt voivat tilata pihaansa vaihtolavan vaikkapa pihatalkoiden ajaksi. Vaihtolavoja ei saa Mustankorkealta, mutta löydät vaihtolavojen vuokraajia helposti netistä etsimällä.

Pihatalkoissa kannattaa huomioida, että puutarhajäte otetaan vastaan Mustankorkealla eri kasoihin lajiteltuna. Lajittele siis jo talkoiden aikana erikseen: 1) haravointijäte, 2) risut ja oksat sekä 3) orapihlajat. Puutarhajätettä vastaanotetaan suurten kuormien hinnaston mukaisesti.

Muista myös, että vieraslajit (kuten kurtturuusu ja lupiini) eivät kuulu puutarhajätteeseen. Ne vastaanotetaan jätekeskuksella sekajätteenä, joista täytyy lajitella erikseen maan päällinen osa (versot) ja maan alainen osa (juurakot).

Haluaisitko lukea lisää?

Mies pitää kädessään roskapihtejä ja pinkkiä roskapussia. Edessä on ständi, jossa on Roskapäivään liittyvää tavaraa. Takana näkyy ihmisiä piknikillä sekä iso rakennus, on kesä.

Osallistu Suomen ensimmäiseen Roskapäivään vaikka yhdellä roskalla

Suomen ensimmäistä Roskapäivää vietetään 7. syyskuuta. Idean isä Teemu “Eino” Oinio on inspiroinut ihmisiä roska-aiheisilla kuvillaan ja videoillaan…

Nainen maksaa ostoksia automaatilla, takana näkyy infokoppi.

Arvonlisävero nousee syyskuussa – jätekuljetusten hinnat nousevat, pienkuormamaksut pysyvät ennallaan

Yleinen arvonlisävero nousee 1.9.2024 lähtien aiemmasta 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Muutos nostaa myös jäteastioiden tyhjennyshintoja Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa…