Metalli
Metalli

Metalli on erinomainen materiaali kierrätykseen, sillä sitä voidaan käyttää lähes loputtomasti uudelleen. Yksi tonni kierrätettyä rautaa vähentää tonnin verran hiilidioksidipäästöjä. Metallin kierrättäminen on fiksua!

Pienet metalliesineet

Pienmetallilla tarkoitetaan kodeissa tavanomaisesti syntyvää pientä metallijätettä. Pienet metalliesineet, kuten tölkit, aterimet, kattilat ja tuikkukynttilöiden kuoret voi kierrättää kotona metallien keräysastiaan.

Kyllä kiitos

 • säilyketölkit ja metallikannet
 • pantittomat juomatölkit
 • alumiinifoliot
 • tuikkukynttilöiden kuoret
 • aterimet ja kattilat
 • tyhjät aerosolipullot

Ei kiitos

 • vaaralliset jätteet toimitetaan maksutta vaarallisten jätteiden keräykseen
 • paristot kauppojen keräyspisteisiin, Mustankorkean jätekeskukselle tai Laukaan pienjäteasemalle
 • isot teräskuoriset kaasupullot kierrätetään niitä tuottavien yritysten kautta
 • aerosolipullot ja kaasupullot, joissa on vielä ainetta, kuuluvat vaarallisiin jätteisiin
 • isot metallijätteet Mustankorkean jätekeskukselle tai Laukaan pienjäteasemalle (kts. ohjeet alempaa sivulla)

Mitä maksaa

Metalliastian tyhjennyksestä yli viiden huoneiston taloyhtiöissä veloitetaan hinnaston mukainen jäteastian tyhjennysmaksu.

Alle viiden asunnon kodeissa asukkaat voivat käyttää maksutta Rinki-ekopisteitä tai Mustankorkean hyötykeräyspisteitä, joita kustannetaan jätehuollon perusmaksulla.

Jätteen esivalmistelu

Pienmetalli kierrätetään täysin tyhjänä ja kuivana. Huuhtaise kevyesti kylmällä vedellä esimerkiksi säilyketölkki tai valuta pantiton juomatölkki tyhjäksi.

Mihin vien jätteet

Yli viiden huoneiston taloyhtiöiden jätekatoksista löytyy oma keräysastia metallille. Alle viiden huoneiston asukkaat sekä paritalo- ja omakotitaloasukkaat voivat käyttää Rinki-ekopisteitä tai Mustankorkean hyötykeräyspisteitä.

Jatkokäyttö

Metallijätteet lajitellaan kierrätyksen jälkeen jalo- ja romumetalleihin, ja jätteestä poistetaan epäpuhtaudet. Metallijäte toimitetaan jatkokäsittelyyn, jossa metallit kierrätetään teollisuuden raaka-aineiksi. Kierrätetty metalli voi päätyä esimerkiksi polkupyörien runkoihin, lapioihin ja auton osiksi. Noin puolet uusien metallituotteiden valmistuksessa käytetystä raaka-aineesta tulee kierrätyksen kautta.

Voiko hiuslakkapurkin laittaa taloyhtiön metallin keräysastiaan?

Kyllä voi, jos se on täysin tyhjä. Varmista purkin tyhjyys sitä ravistamalla. Pakkaus on tyhjä, kun sen sisältä ei kuulu hölskymistä, eikä pihinää tai painettaessa ei tule ulos ponnekaasua. Jos purkissa on yhä hiuslakkaa, kuuluu se viedä vaarallisten jätteiden keräykseen.

Mistä tiedän onko metalliesine pieni vai iso?

Taloyhtiön jätekatokseen ei saa jättää mitään ylimääräisiä jätteitä jäteastioiden ulkopuolelle. Rinki-ekopisteisiin ja Mustankorkean hyötykeräyspisteisiin saa palauttaa metalliesineitä, jotka mahtuvat keräysastian aukosta sisään. Jos ne eivät mahdu aukosta, ovat ne suuria metalliesineitä ja ne tulee viedä Mustankorkean jätekeskukselle tai Laukaan pienjäteasemalle.

Saako uuden vuoden tinat laittaa metalleihin?

Ei saa, koska tinat ovat pääasiassa lyijyä, joka on raskas metalli. Palauta tinat vaarallisen jätteen keräykseen.

Lajitellaanko tyhjä kahvipaketti metalliin?

Ei lajitella, vaan suhteellisen puhtaana muovipakkauksiin. Kahvipaketissa on metallipinnoitettua muovia, eli se kuuluu muovipakkauksiin. Jos paketti on kovin likainen, voi sen lajitella sekajätteisiin.


Suuret metalliesineet

Suurilla metalliesineillä tarkoitetaan esimerkiksi polkupyöriä ja ruohonleikkureita, jotka ovat liian isoja kotien jäteastioihin.

Kuvassa metallin jätelava, mukana pyykkitelinettä, metalliverkkoa ja muita metallijätteitä.
Metalli on yleensä helppo jäte tunnistaa. Täysin kuivuneet maalipurkit voi laittaa metalliin, samoin rikkinäiset pyykkitelineet, metalliverkot ynnä muut metalliset putket.

Kyllä kiitos

 • metalliesineet ja -kappaleet
 • pellit
 • puukiukaat
 • polkupyörät ja metallirunkoiset potkukelkat
 • polttomoottorikoneet, joista on poistettu öljyt ja bensiinit
 • ruohonleikkurit
 • tyhjät maali- ja aerosolipurkit
 • sähkökaapelit

Ei kiitos

 • vaaralliset jätteet, eli esimerkiksi maali- ja aerosolipurkit tai retkikeittimien kaasusäiliöt, joissa on sisällä yhä maalia tai muita aineita kuuluvat vaarallisen jätteen keräykseen
 • paristot ja pienakut palautetaan kauppojen keräyspisteisiin, Mustankorkean lajittelupihalle tai Laukaan pienjäteasemalle
 • isot kaasupullot palautetaan niitä myyviin liikkeisiin
 • jatkojohdot sekä johdot muuntajalla kuuluvat sähkölaitteisiin

Mitä maksaa

Suuret metalliesineet vastaanotetaan maksutta.

Jätteen esivalmistelu

Poista ruohonleikkurista öljyt ym. ja kierrätä ne vaarallisissa jätteissä. Poista vanhasta kiukaasta kiuaskivet (kts. kierrätysohje lajittelusovelluksesta)

Mihin vien jätteet

Metalli vastaanotetaan maksutta Mustankorkean jätekeskuksella sekä Laukaan pienjäteasemalla, jossa sen vastaanottaa Väentupa ry.

Kyltissä numero 22 ja lukee jätelajin nimenä metalli.
Suuret metalliesineet kannattaa tuoda Mustankorkealle.

Jatkokäyttö

Metallijätteet lajitellaan kierrätyksen jälkeen jalo- ja romumetalleihin, ja jätteestä poistetaan epäpuhtaudet. Metallijäte toimitetaan jatkokäsittelyyn, jossa metallit kierrätetään teollisuuden raaka-aineiksi.

Voiko tyhjän maalipurkin lajitella metalleihin?

Kyllä voi, jos maalipurkki on täysin tyhjä tai maali kuivunutta. Jos maalipurkki on iso, täytyy se viedä Mustankorkean jätekeskukselle tai Laukaan pienjäteasemalle. Jos maalipurkissa on yhä maalia, voit viedä sen maksutta vaarallisten jätteiden keräykseen.

Mustankorkean jätekeskuksella on metallille oma jätelavansa. Sinne voi tuoda suuret metalliesineet, kuten pyörät ja lapiot.

Lue lisää kierrätyksestä

Kesäinen piknik pellolla, metallisessa astiassa on luonnon kukkia, viltin päällä on patonkia ja muuta syötävää.

Näin kierrätät kesän roskat

Kesä, mikä ihana vuodenaika. Grillaus, piknikit, vesileikit ja pihapuuhat kuuluvat suomalaiseen kesään. Mutta tiedätkö minne lajitellaan Thermacell, sytytysnestepullo,…

Juhannus aikaistaa jäteastioiden tyhjennyksiä

Tuleva juhannus vaikuttaa hieman jäteastioiden tyhjennyksiin. Jäteastioita tyhjennetään noin päivän tavanomaista aiemmin. Juhannusaattona ja juhannuspäivänä Mustankorkean jätekeskus, Laukaan…