Lääkkeet
Lääkejäte

Vanhentuneet lääkkeet voi palauttaa maksutta apteekkiin. Vanhentuneita lääkkeitä ei kannata käyttää, sillä niiden teho heikkenee ajan myötä. Lääkekaappi kannattaa käydä läpi säännöllisesti esimerkiksi kerran vuodessa.

Kyllä kiitos

 • vanhat tabletit ja kapselit
 • yskänlääkkeet
 • lääkelaastarit
 • jauhemaiset lääkkeet
 • neulat ja ruiskut

Ei kiitos

Mitä maksaa

Vanhat lääkkeet voi palauttaa apteekkiin maksutta.

“Vanhat elohopeakuumemittarit tunnistaa sinisestä tai punaisesta väritolpasta. Ne täytyy pakata huolellisesti ja palauttaa apteekkiin. Uusissa kuumemittareissa ei käytetä elohopeaa, joten ne voi hävittää rikkinäisinä sekajätteessä.”

Muuramen apteekki

Jätteen esivalmistelu

 • Poista pakkauksista henkilökohtaisia tietoja sisältävät ohjelaput ja lajittele ne sekajätteeseen.
 • Poista tabletit ja kapselit purkeistaan ja pakkaa läpinäkyvään muovipussiin. Läpipainoliuskoista tabletteja ja kapseleita ei tarvitse irrottaa.
 • Laita neulat ja ruiskut neulankestävään astiaan tai rasiaan, jotta ne eivät aiheuta vaaraa kierrätyksessä. Nämä palautetaan apteekissa omasta luukustaan. Jäteastiaan ei saa laittaa irtonaisia neuloja, sillä ne ovat turvallisuusriski henkilökunnalle.
 • Lääkelaastarit kannattaa taittaa liimapinnat vastakkain ja palauttaa laastari esimerkiksi sen omassa suojakääreessä tai pienessä muovipussissa.
 • Toimita nestemäiset lääkkeet ja suihkepullot pulloineen ja voiteet putkineen. Varmista, että pakkaukset eivät vuoda. Isohkot lasipullot voi palauttaa apteekin henkilökunnalle rikkoutumisvaaran takia.
 • Toimita jodipitoiset lääkkeet (kuten Betadine ja Jodix) omissa pakkauksissaan apteekin henkilökunnalle, koska ne vaativat erillisen käsittelyn.
 • Vanhat elohopeakuumemittarit palautetaan apteekkiin muusta lääkejätteestä erillään ja rikkinäiset mittarit on pakattava ilmatiiviiseen purkkiin. Nykyisin myytävät kuumemittarit eivät sisällä elohopeaa ja ne voi hävittää kotona sekajätteen joukossa.

Mihin vien jätteet

Lääkkeet voi palauttaa maksutta apteekkiin.

Lääkkeitä ei saa kaataa viemäriin tai laittaa sekajätteeseen. Lääkkeiden päätyminen veteen ei ole hyväksi ihmisille, eläimille tai ympäristölle. Väärin hävitettynä ne voivat päätyä luontoon ja palata ruokalautasellemme.

Jatkokäyttö

Mustankorkea noutaa lääkejätteet apteekeista ja toimittaa eteenpäin asianmukaiseen jatkokäsittelyyn. Lääkejätteiden jatkokäsittelypaikka on Fortumin Riihimäen laitos, jossa jätteet hyödynnetään mm. energiana.

Lue lisää kierrätyksestä

Tyttö katsoo kameraan. Takana näkyy kukkatarroilla koristeltu bokashi keittiön pöydällä. Pöydällä on kaunis kukkaliina.

Bokashointi palkitsee mehevällä mullalla ja tehokkaalla lannoitteella

Bokashointi on jokaisen viherpeukalon taikasana! Bokashointi on Japanista lähtöisin oleva tapa käsitellä kodin biojätteet fermentoimalla eli hapattamalla. Fermentoitunut…

Etualalla on Mustankorkean vihreä jäteauto. Taaempana näkyy jäteauton kuljettaja, joka tuo jäteautolle isoa tummaa jäteastiaa. On kaunis ja aurinkoinen talvipäivä.

AKT:n lakko vaikuttaa Mustankorkean jätekuljetuksiin

Ammattiliittojen laajat työtaistelut 1.–2. helmikuuta vaikuttavat jäteastioiden tyhjennyksiin Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa. Lakossa ovat mukana myös Auto-…