Sekajäte

Sekajätteeseen lajitellaan jäte, mitä ei voi lajitella muihin hyötyjätteisiin. Jätteiden lajittelu kotona on tärkeää, sillä Mustankorkealla sitä ei enää pystytä tekemään. Sekajäte on kallein jätelaji.

Sekajäte kotona

Sekajätteeseen kuuluvat kotona jätteet, joita ei voi lajitella muihin hyötyjätteisiin. Jos yksittäinen sekajätteeseen menevä tavara on liian suuri, kuuluu se suuriin sekajätteisiin, ei kodin tavalliseen jäteastiaan.

Kyllä kiitos

 • likaiset elintarvikepakkaukset
 • rikkinäiset muovitavarat
 • tuhka ja tupakantumpit
 • vaipat ja terveyssiteet
 • lemmikkien jätökset
 • pölynimuripussit

Ei kiitos

Mitä maksaa

Jätehuoltoa ei kustanneta tai tueta verovaroin, vaan sekajätteen tyhjennyksen maksaa asukas. Sekajäteastian tyhjennyshinnat muodostuvat Jyväskylässä, Muuramessa, Laukaassa ja Toivakassa jätteen kuljetus- ja käsittelyosuudesta. Hinnat perustuvat Jyväskylän seudun jätelautakunnan hyväksymään jätetaksaan. Löydät jäteastioiden tyhjennyshinnat täältä.

Jätteen esivalmistelu

Sekajäte pakataan kotona esimerkiksi muovipusseihin. Tärkeintä on, että sekajätteisiin ei lajitella jätteitä, jotka pystytään kierrättämään muilla tavoin. Esimerkiksi lasi-, muovi- ja kartonkipakkauksille sekä metallille on omat jäteastiansa.

Sekajätteessä on yhä yli 20 % biojätettä. Keski-Suomen sekajätepussien sisältöä tutkittiin kesällä 2021. Verrattuna vuoteen 2017 on suunta oikea, sillä tuolloin sekajätteessä oli biojätettä vajaa 30 %. Lue lisää sekajätetutkimuksesta Kulku-lehdestämme.

Mihin vien jätteet

Sekajäteastia tulee löytyä jokaisesta kodista tai taloyhtiön jätekatoksesta.

Jatkokäyttö

Sekajäte toimitetaan poltettavaksi Tampereelle, jolloin siitä saadaan sähköä ja lämpöä.

Suuret sekajätteet

Sekajätelava Mustankorkean jätekeskuksella
Mustankorkean jätekeskuksen sekajätelavalle käyvät suuret kodin jätteet, kuten kuvan patjat, matot ja isot muovituotteet.

Suurilla sekajätteillä arkoitetaan kokonsa puolesta sellaisia sekajätteitä, jotka eivät mahdu kodin tavanomaisiin sekajäteastioihin.

Kyllä kiitos

 • rakennustöiden siivousjäte
 • muovit, mm. muovimatot, -tapetit ja -viemäriputket
 • huonekalut, jotka on verhoiltu
 • likaiset ja käyttökelvottomat vaatteet
 • haittaeläimet (kuten espanjansiruetana) kuolleina ja pussitettuina

Ei kiitos

Mitä maksaa

Suuret sekajätteet sekä isommat kuormat sekajätettä voi tuoda pienkuormamaksulla Mustankorkean jätekeskukselle tai Laukaan pienjäteasemalle.

Jätteen esivalmistelu

Sekajätettä ei tarvitse esivalmistella, kunhan muistat, että sekajätteeseen eivät kuulu muuhun kierrätykseen kelpaava jäte.

Mihin vien jätteet

Sekajäte vastaanotetaan Mustankorkean jätekeskuksella tai Laukaan pienjäteasemalla.

Jatkokäyttö

Sekajäte toimitetaan poltettavaksi Tampereelle, jolloin siitä saadaan sähköä ja lämpöä.

Usein kysytyt kysymykset

Miten hävitän kuolleen eläimen?

Jos kyse on lemmikistä, katso vastaus “Laki ja määräykset” -sivuiltamme. Jos kyseessä on luonnonvarainen eläin, esimerkiksi jänis tai sitä pienempi, voit pussittaa raadon ja hävittää kodin sekajäteastiassa.

Lue lisää kierrätyksestä

Mustankorkealla poikkeusjärjestelyt päättyneet

Mustankorkean kuljetuskumppani Jätehuolto Laine Oy hakeutui konkurssiin perjantaina 10.2.2023. Mustankorkea kilpailutti Muuramen sekä E-alueen urakka-alueet (Jyväskylän Hallisila, Vaajakoski,…

Jäteastioiden tyhjennykset kohta ajan tasalla

Jätekuljetusten kirimistä on jatkettu pidennetyin työpäivin ja viikoin. Seka- ja biojäteastioiden osalta tilanne on jo vakiintunut ja palattu…