Paristot
Paristot

Paristot ja pienakut voi palauttaa maksutta kauppojen keräyslaatikoihin, Mustankorkean jätekeskukselle tai Laukaan pienjäteasemalle. Muista teipata navat!

Kyllä kiitos

  • kotien paristot
  • nappiparistot
  • kannettavat pienet akut

Ei kiitos

Suomessa paristot ja pienakut aiheuttavat tulipaloja kuukausittain joko kotona tai jätehuollon eri vaiheissa. Teippaamisella ehkäiset tulipaloja!

Mitä maksaa

Paristot ja pienakut voi kierrättää maksutta.

Jätteen esivalmistelu

  1. Teippaa virtanavat ja ehkäise tulipaloja. Sauvaparistojen eli tavanomaisen paristojen kummatkin navat tulee teipata, sillä virtanavat sijaitsevat molemmissa päissä. Palohälyttimissä käytettävistä 9v-paristoista riittää, kun teippaa virtanavat toisesta päästä. Nämä paristot aiheuttavat useimmiten tulipaloja! Lue lisää paristojen teippauksesta Paristokierrätyksen sivuilta.
  2. Laita vuotavat paristot ja akut pussiin. Alkaliparistot voivat ajan myötä vuotaa kaliumhydroksidia, joka on vahvasti emäksistä ja siten syövyttävää ainetta. Vuotaneet paristot on hyvä pakata kierrätystä varten pieneen muovipussiin, esimerkiksi vanhaan leipäpussiin. Muovipussit erotellaan paristoista ja akuista lajitteluvaiheessa, eivätkä ne haittaa kierrätystä.
  3. Älä päästä nappiparistoja lasten käsiin. Monissa lasten leluissa käytetään nappiparistoja. Seuraukset voivat olla vakavat, jos lapsi nielee pariston. Säilytä kierrätykseen menevät paristot lasten ja lemmikkieläinten ulottumattomissa.
  4. Tarkkaile akun toimintaa käytössä ja käytä oikeaa laturia. Akun tiputtaminen, voi vioittaa akun ja johtaa oikosulkuun ja ylikuumenemiseen. Noudata myös latausohjeita ja käytä laitteissa oikeaa laturia. Jos akku tuntuu käyttäytyvän oudosti, lämpenee voimakkaasti, pullistuu tai siitä kuuluu jotain ääntä, lopeta laitteen käyttö. Viasta voi kieliä myös se, ettei laite lataudu kunnolla.

Säilytä paristoja myös kotona turvallisesti. Jos paristo juuttuu lapsen kurkkuun tai ruokatorveen, voi seurauksena olla tukehtuminen tai ruokatorven vaurioituminen. Pahimmillaan sylki tai vatsanesteet laukaisevat paristossa sähkövirran, joka voi polttaa ruokatorvea tai suolistoa.

Paristokierrätys

Mihin vien jätteet

Paristot voi palauttaa maksutta kauppojen keräyslaatikoihin tai Mustankorkean jätekeskukselle tai Laukaan pienjäteasemalle. Mustankorkealla lajittelupiste löytyy vaarallisista jätteistä.

Kyltissä lukee Paristot ja pienakut sekä yläpuolella on kierrätyspisteen numero 33. Oikealla näkyy hieman punaista henkilöautoa, sää on aurinkoinen lajittelupihalla.
Paristoja kerätään vaarallisten jätteiden luona.

Jatkokäyttö

Kun viet paristot ja akut keräyspisteille, varmistat, että niiden sisältämät raaka-aineet jatkavat kiertokulkuaan materiaalimarkkinoilla. Keräyspisteiltä paristoja ja pienakkuja toimitetaan vuosittain yli miljoona kiloa kierrätettäväksi Nivalaan Akkuser Oy:n käsittelylaitokselle. Yli 50 % raaka-aineista voidaan kierrättää.

Lue lisää paristojen kierrätyksestä ja katso video pariston matkasta.

Maapallo on ihan kiven heiton päässä siitä, että se on kulutettu loppuun. Katso video, miksi paristojen kierrätys kannattaa.

Paristokierrätys

Usein kysytyt kysymykset

Paristoja on paljon erilaisia. Mistä tiedän miten ne teipataan?

Teippauksessa hyvä muistisääntö on, että mieluummin liikaa kuin liian vähän. Kuvalliset teippausohjeet löydät Paristokierrätyksen sivuilta.

Litiumparisto, alkaliparisto, mitä nämä ovat ja missä niitä esiintyy?

Paristokierrätys on kuvittanut hauskalla tavalla erilaiset paristotyypit. Esimerkiksi Alli-alkaliparisto on porukan lempein ja turvallisin, kun taas Nipa-litiumparisto on häijy ja arvaamaton.

Lue lisää kierrätyksestä

Silmälaispäinen nainen katsoo kameraan ja hymyilee. Taustalla näkyy vihreää luontoa.

Tekstiileille tulossa tuottajavastuu 

Mustankorkealla on poistotekstiileille vain yksi keräysastia, joka sijaitsee jätekeskuksella. Keräysverkostoa ei ole vielä laajennettu, kun Mustankorkealla on odotettu…

Kaksi vihreää jäteastiaa, joissa violetit poistotekstiilin jätetarrat. Yläpuolella lukee kierrätyspisteen numero 31.

Poistotekstiiliä kerätään Mustankorkean lajittelupihalla 

Poistotekstiiliä on kerätty Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa vain yhdessä keräyspisteessä: Mustankorkean jätekeskuksen lajittelupihalla. Miksi näin?