Kottikärryssä on multaa. Vieressä näkyy jonkun ihmisen tennarit ja toisen kumisaappaat.

Mistä tiedän miten paljon tarvitsen multaa? Kannattaako multa hakea itse vai tilata suoraan kotiin? Mitä tarkoittaa, että mullassa on käytetty kierrätysraaka-aineita? Listasimme sinulle usein kysytyt kysymykset mullasta.

Mullan määrä

Miten paljon tarvitsen multaa?

Mustankorkean kuorma-autokuormien sivuilta löytyy multalaskuri, jolla voi arvioida tarvitsemaasi määrää. Myös tuoteselosteessa on kerrottu kasvualustan oikeasta käytöstä.

Esimerkiksi perennat tarvitsevat Mustankorkea Istutusmultaa vähintään 20 cm, pensaat vähintään 50 cm ja puut vähintään 100 cm istutettavan kasvin juuriston ympärille. Nurmikon perustamiselle kasvualustan paksuus tulee olla tiivistettynä vähintään 20 cm Mustankorkean Nurmikkomultaa.

Mistä tiedän kannattaako minun hakea multaa peräkärryllä vai tilata kuorma-autokuorma pihaan?

Karkeasti on laskettu, että alle kolmen tonnin kuomat on edullisempaa hakea itse peräkärryllä, mutta tätä suuremmat tilata kuorma-autolla kotipihaan. Multalaskurimme auttaa myös vertaamaan kumpi tavoista sopii sinun tarpeisiisi.

En osaa arvioida, miten paljon peräkärryyn mahtuu pihatuotteita?

Multa- ja pihatuotteiden lastauksessa tärkeää on huomioida oman käytössä olevan peräkärryn maksimikantavuus – liian raskas kuorma voi rikkoa peräkärryn. Asiakas on aina vastuussa peräkärryn kantavuudesta. Sadesäällä pihatuotteet myös painavat enemmän kuin kuivana.

Yleensä käytössä on peräkärryjä, joihin voi turvallisesti lastata 500 kilon edestä pihatuotteita. Laskimme sinulle karkeasti, miten paljon tämä tarkoittaa kunkin pihatuotteen kohdalla. Määrät ovat suuntaa-antavia.

 • Omapiha Istutusmulta: 500 kg = noin 130 lapiollista
 • Omapiha Nurmikkomulta: 500 kg = noin 130 lapiollista
 • Männynkuorikate: 500 kg = noin 350 talikollista
 • Kivituhka (0–8 mm): 500 kg = noin 115 lapiollista
 • Kalliomurske (0–16 mm): 500 kg = noin 115 lapiollista
 • Singeli (8–16 mm): 500 kg = noin 125 lapiollista
 • Singeli (16–32 mm): 500 kg = noin 125 lapiollista
 • Mukulakivi (alle 100 mm): 500 kg = noin 100 lapiollista
 • Mukulakivi (yli 100 mm): 500 kg = noin 120 kiveä (vaihtelu suurta riippuen kivien koosta)
 • Hiekkalaatikkohiekka: 500 kg = noin 140 lapiollista
 • Leikkikenttähiekka: 500 kg = noin 130 laiollista
Kuinka paljon multaa yhteen kuorma-autoon mahtuu?

Kuorma-autoja on erilaisia ja varmasti jokaiseen tarpeeseen löytyy sopiva vaihtoehto.

 • Karkeasti nuppikuormaan mahtuu noin 15-20 tonnia. Nuppikuorma tarkoittaa kuorma-autoa ilman perävaunua.
 • Kasettikuormaan mahtuu karkeasti noin 30-40 tonnia. Kasettiautoksi sanotaan kuorma-autoa, jonka päällä on lava ja perässä perävaunu.

Voit tilata kuljetuksen suoraan kuljetusurakoitsijalta tai soittamalle meille, niin ohjaamme sinut eteenpäin.

Kuinka paljon painaa kuutio multaa?

Yksi kuutio (1 m3) multaa painaa noin 1000 kg. Tämä on karkea yleistys ja riippuu hieman multatuotteesta sekä siitä, onko sää ollut sateinen vai aurinkoinen. Mustankorkean multatuotteet varastoidaan ulkona asfalttikentillä, joten ne ovat säiden armoilla.

Mullan laatu ja käyttö

Mihin Mustankorkean multa soveltuu? Voiko siinä kasvattaa porkkanoita tai muita syötäviä kasviksia?

Mustankorkean multatuotteiden käyttökohteet on kerrottu mullan tuoteselosteissa. Omapiha Nurmikkomullan käyttökohde on kasvualusta nurmikolle. Omapiha Istutusmullan käyttökohteita ovat kasvimaat, kukkapenkit sekä istutuslaatikot. Istutusmulta käy myös syötävien kasvien istutusmullaksi. Tuoteselosteemme löydät tuotesivultamme.

Onko Mustankorkean mullassa rikkaruohoja?

Multatuotteemme voivat sisältää tuulilevitteisiä rikkakasvinsiemeniä, joista kerrotaan myös tuoteselosteissa.

Multatuotteemme ovat biologisen käsittelyprosessimme lopputuote. Rikkakasvinsiemenet tuhoutuvat biologisen prosessin laitoskäsittelyssä, mutta mullan valmistuksen loppuvaihe tapahtuu ulkona asfalttikentällä. Tällöin lopputuotteeseen voi päästä tuulilevitteisiä rikkakasvinsiemeniä.

Onko Mustankorkean multa hyvää, kasvavatko kasvit siinä?

Hyvässä mullassa nurmikko kasvaa ja kasvit kukoistavat. Laadukkaan mullan merkkejä ovat tuoteseloste sekä tarkka tuoteresepti. Tuoseloste kertoo sinulle, mistä multa on tehty. Mustankorkean multa valmistetaan tarkan tuotereseptin mukaan, ja se on valvottua ja tutkittua.

Parhaan lopputuloksen saat, kun käytät tuoretta multaa. Tuotteen varastoinnissa mullan ominaisuudet, kuten ravinnearvot, muuttuvat. Jos siis teet istutuksia tänä kesänä, kannattaa multa tilata pihaan tänä kesänä tai jopa mahdollisimman lähellä istutusajankohtaa.

Mustankorkean multatuotteita ei tarvitse alussa myöskään lannoittaa tai kalkita. Perustamisvaiheessa komposti ja kalkitus antavat multatuottellemme riittävän lannoitevaituksen. Ylläpitolannoitus on kuitenkin jatkossa tarpeen.

Voit lukea lisää blogistamme, mistä tunnistat laadukkaan mullan.

Voinko ostaa mullan odottamaan tontilleni jo pari kuukautta aiemmin?

Suosittelemme käyttämään ja levittämään yhden viikon sisällä multatuotteen saapumisesta. Varastoinnissa sadevesi huuhtoo ravinteita ja tuulen mukana multatuotteeseen leviää tuulilevitteisiä rikkakasvinsiemeniä.

Onko Mustankorkean mullassa käytetty kakkaa?

Mustankorkean kompostointilaitoksessa kompostoidaan erikseen biokaasuprosessissa biojätteestä jäljelle jäävä mädäte sekä kompostointilaitokselle suoraan tuleva jätevedenpuhdistamon liete. Mustankorkean Nurmikkomullan yksi raaka-aineista on puhdistamolieteperäinen maanrapannuskomposti. Komposti on valmistettu kompostointilaitoskäsittelyn lopputuotteena. Istutusmullassa kyseistä maanparannuskompostia (puhdistamoliete) ei käytetä. 

Kaikki multatuotteemme ovat turvallisia käyttää. Pitkällä laitoskäsittelyllä, säännöllisillä mittauksilla ja analyyseillä varmistamme mullan raaka-aineiden hygieenisyyden ja mikrobiologisen laadun. Multatuotteet ovat lannoitevalmistelainsäädännön mukaisia kasvualustoja, joiden laatua valvoo Ruokavirasto. Voit siis huoletta käyttää Mustankorkean multatuotteita.  

Miten multatuotteet on seulottu?

Mustankorkean multatuotteet on seulottu 25 x 25 millisellä seulaverkolla. Seulaverkosta voi kuitenkin mennä läpi oikeassa asennossa myös yli 25 millimetrin kokoisia puun kappaleita tai kiviä. Puun kappaleita multaan tulee asukkaiden tuomasta risujätteestä sekä lajittelupihan puujätteestä. Ne haketetaan ja sekoitetaan tukiaineeksi mädätteeseen sekä puhdistamolietteeseen kompostointilaitoksessa. 

Mitä tarkoittaa, että mullan valmistuksessa on käytetty kierrätysraaka-aineita?

Mullan valmistuksessa on käytetty biokaasulaitoksesta tulevaa mädätettä. Biokaasulaitokseen tulee asukkailta biojäte sekä kaupalta II-laatuinen biojäte eli käytännössä vanhaksi mennyt ruoka pakkauksineen. Biokaasulaitoksessa biojätteen joukosta erotellaan metallit, muovi ja muut pakkausmateriaalit magneetin ja rumpuseulan avulla. Täydellisesti se ei kuitenkaan onnistu, minkä vuoksi multatuotteet voivat sisältää vähäisiä määriä epäpuhtauksia (mm. muovia ja lasia). Lisäksi kompostoinnin tukiaineena käytetään Mustankorkealle tulevaa risujätettä, joka haketetaan.

Asiointi ja ostaminen

Voinko tulla hakemaan multaa omalla traktorilla tai kuorma-autolla?

Kyllä voit. Jos kyse on suuremmista eristä kuin peräkärrykuormista, niin voit tulla hakemaan multatuotteita myös omalla traktorilla tai kuorma-autolla. Jos tuttavapiiristäsi löytyy kuorma-autoilija, niin voit laittaa myös hänet hakureissulle.

Aina, kun jätekeskuksella asioidaan suuremmalla autolla (traktori, kuorma-auto tai vastaava) tapahtuu asiointi vaaka-aseman kautta. Tällöin kuormat punnitaan ja maksetaan vaaka-asemalla. Mullan ja kuorikatteen hintaan sisältyy myös kuormaus Mustankorkealla, mikä tilataan sinulle samalla, kun saavut vaaka-asemalle.

Huomioi myös aukioloajat, sillä vaaka-asema palvelee eri aukioloajoin. Kaikki aukioloaikamme löydät nettisivuiltamme. Huomioithan myös, että viikonloppuisin vaaka-asemamme on suljettu ja silloin multaa ei myydä kuorma-autoille, eikä traktoreille.

Miten maksan ison multakuorman?

Jos tarvitset multaa tai kuorikatetta suuremman määrän kuin peräkärrykuorman, voit maksaa ostoksesi kortilla vaaka-asemalla noudon yhteydessä. Pienemmät peräkärrykuormat maksetaan lajittelupihan infopisteellä.

Suuret multaerät voidaan myös laskuttaa jälkikäteen. Yrityksiltä laskutus edellyttää tiliasiakkuuden perustamista meille Mustankorkealle. Helpoiten tämä hoituu, kun olet meihin yhteydessä etukäteen. Tiliasiakkuuden avaus edellyttää tiliasiakkuushakemuksen täyttämistä ja luottotietojen tarkistamista. Tästä linkistä pääset täyttämään sähköisen tiliasiakkuushakemuksen.  Saat meiltä Mustankorkealta ilmoituksen, kun tiliasiakkuutesi on avattu ja voit tulla asioimaan. Yksityisasiakkailta tarvitsemme mullan oston yhteydessä laskutustiedot. Muistathan varmistaa, että laskutustiedot toimitetaan meille Mustankorkealle myös niissä tapauksissa, jos mullan noutaa joku muu kuin sinä itse.

Jos mullan noudon hoitaa naapurisi tai muu tuttusi kuorma-autollaan, voidaan laskutus hoitaa myös hänen kauttaan, jos naapuri on jo Mustankorkean tiliasiakkaana. Muista varmistaa, että kuorma-autoilijalle sopii, että multaeräsi menee hänen laskulleen.

Saako teiltä multaa suursäkeissä?

Valitettavasti ei ole saatavilla. Vaihtoehdot ovat itse peräkärryllä hakien tai sitten kuorma-autolla pihaan tuotuna.

Voiko multaa hakea kuorma-autolla Laukaan pienjäteasemalta?

Ikävä kyllä ei voi. Laukaan pienjäteaseamalla oleva Omapiha Laukaa palvelee vain peräkärryasiakkaita. Suuremmat multamäärät kuorma-autoilla haetaan aina Mustankorkean jätekeskuksella, jolloin asiointi tapahtuu jätekeskuksen vaaka-aseman kautta.

Joko luit nämä?

Vaaleahiuksinen opettaja kertoo luokalle jotain. Lapset ovat kameraan selin.

Tunkiolierot ahkeroivat Satavuon koulussa

Matoja, multaa ja matematiikkaa. Matokompostori opettaa lapsille, miten biojätteestä syntyy ravinteikasta multaa. Samalla opitaan myös yhteistyötä ja hienomotoria…

Kuusi vinkkiä kevääseen – puutarhuri kertoo, mistä pihan kevättyöt kannattaa aloittaa

Kun lumet sulavat, on aika valmistella piha kesään ja kasvukauteen. Muista kuitenkin, että pihatöissä vähemmän on usein enemmän,…