Nuori mies laittaa tyhjentää muovipakkauksia jäteastiaan

Taloyhtiön jäteasioista huolehtii isoissa taloyhtiöissä usein isännöitsijä. Asukkailla taas on ensiarvoisen tärkeä rooli jätteiden lajittelijoina. Kun hyötyjätteet lajitellaan huolellisesti omiin jäteastioihin, pienenee sekajätteen määrä.

Tarvittavat jäteastiat

Tarvittavien jäteastioiden määrään vaikuttaa taloyhtiön koko.

5 asuntoa tai enemmän

1-4 asuntoa

Jäteastiat tyhjennetään pääsääntöisesti arkisin ma-pe klo 6-22 välisenä aikana. Jätteitä kerätään tiettyinä viikonpäivinä, ja mahdollisuuksien mukaan kaikki alueen astiat pyritään tyhjentämään samalla kertaa. Jos jäteauto rikkoutuu, kuljettaja sairastuu tai viikkoon osuu arkipyhä, voidaan jätteitä kerätä yhden päivän tavanomaisesta päivästä aiemmin tai myöhemmin.

Jäteastioiden tyhjennysvälit

Jäteastiasta ei saa aiheutua hajuhaittaa. Siksi astia on tyhjennettävä jätehuoltomääräysten mukaisesti ja riittävän usein. Taloyhtiöissä jäteastioiden tyhjennysväleistä ja astioista huolehtii isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja.

JätelajiPisin tyhjennysväli
kesäisin (viikot 18-43)
Pisin tyhjennysväli
talvisin (viikot 44-17)
Sekajäte4 vko4 vko
Biojäte (1-4 huoneistoa)2 vko4 vko
Biojäte (5-9 huoneistoa)1 vko2 vko
Biojäte (väh. 10 huoneistoa)1 vko1 vko
Biojäte (syväkeräyssäiliöt)3 vko3 vko
Metalli ja lasipakkaukset16 vko16 vko
Kartonki- ja muovipakkaukset8 vko8 vko

Jätekatos

Taloyhtiön jätekatos sijaitsee paikassa, jonne asukkaiden on helppoa viedä roskia. Jätekatoksessa täytyy olla tarpeeksi leveä sisäänkäynti, vaakasuora ja kulutusta kestävä alusta sekä riittävä valaistus. Kynnyksiä tai portaita ei saa olla. Jätekatosta ei saa käyttää varastona, jotta jäteautoon ei vahingossa joudu sinne kuulumaton tavaraa.

Myös oman kunnan paloturvallisuus- ja rakennusmääräykset tulee huomioida. Talvella lähettyviltä täytyy saada helposti hiekkaa, jotta voidaan varmistaa asukkaiden ja jätteenkuljettajan turvallisuus.

Jäteastialle tulee olla myös esteetön ja turvallinen pääsy. Mitä se tarkoittaa?

  • jäteautolla on päästävä vähintään kymmenen metrin päähän jäteastiasta (pidemmästä siirtomatkasta peritään maksu, katso hinnasto)
  • astialle johtavan tien tulee olla raskaalla kalustolle riittävän leveä ja kantava, koska jäteauto voi painaa jopa 25 tonnia
  • jätekatoksen luota on tehtävä lumityöt
  • jätekatoksen edusta täytyy hiekoittaa
  • jätekatokselle johtava tie on aurattava ja hiekoitettava
Mustankorkean lajittelukyltti taloyhtiön jätekatoksessa jäteastioiden yläpuolella

Jätekatoskyltti

Onko taloyhtiönne jätekatoksessa lajitteluohjeet? Meiltä saa aineiston jätekatoskyltille, jonka taloyhtiölle voi tilata vaikkapa isännöitsijä. Kyltin koko on 80×120 cm ja sen painatus esimerkiksi muovipleksille maksaa muutaman kympin (paikasta ja materiaalista riippuen).

Jäteastioiden pesut

Roskapussien vienti on mukavampaa, kun jäteastiat ovat siistejä. Jätehuoltomääräysten mukaan biojäteastiat tulee pestä kaksi kertaa vuodessa ja muut jäteastiat kerran vuodessa.

Yli viiden asunnon taloyhtiöt

Yli viiden asunnon taloyhtiöissä jäteastiat pestään Mustankorkean kuljetuskumppanien toimesta automaattisesti jäteastioiden tyhjennyksen yhteydessä.

Alle viiden asunnon taloyhtiöt

Alle viiden asunnon taloyhtiöt voivat pestä jäteastiansa itse tai halutessaan tilata pesun Mustankorkealta.

Jos peset itse

  1. Valitse ympäristöystävällinen pesuaine. Esimerkiksi mäntysuopa on melko ympäristöystävällinen, sillä sen aineosat hajoavat maaperässä nopeasti.
  2. Valitse viemäröity pesupaikka. Mäntysuopa sisältää hartsihappoja, jotka ovat haitallisia kaloille. Siksi mäntysuopaa ei saa päästää suoraan vesistöihin, vaan pesuvesi täytyy ohjata asianmukaisesti viemäriin.

Jos tilaat pesun

  1. Katso pesujen hinnat jäteastioiden tyhjennyshinnastosta. Valitse ensin asuinpaikkakuntasi ja etsi pesuhinnat hinnaston loppupuolelta.
  2. Ota ajoissa yhteyttä Mustankorkean asiakaspalveluun. Mikäli kotisi sijaitsee urakoitsijan reitillä, voidaan jäteastia pestä samalla, kun se tyhjennetään. Yleensä jäteastioita pestään keväisin huhti-toukokuussa ja syksyisin syys-lokakuussa.

Ladattavia materiaaleja

Sähköinen asiointi

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Kevään kelirikko ja teiden painorajoitukset

Kelirikkoaika on jälleen käsillä, kun talvi on kääntynyt kevääksi. Jos tielle joudutaan asettamaan painorajoitus estämään tien vaurioitumista, ei…

Kuvassa näkyy kännykkä, jossa lähettäjänä Mustankorke ja viestissä lukee, että selajäte 240 l tyhjennys ei onnistunut pihassa olleen esteen vuoksi.

Jäikö jäteastia tyhjentämättä esteen vuoksi?

Saitko Mustankorkealta tekstiviestin tai sähköpostin, että jäteastian tyhjennys ei onnistunut pihassa tai katualueella olleen esteen vuoksi? Mitä se…