
Kierrätysauto
Mustankorkean kierrätysauto kiertää kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa. Kierrätysauto vastaanottaa ilmaiseksi asukkailta vaarallisia jätteitä ja sähkölaitteita. Seuraavan kerran kierrätysauto kiertää keväällä 2025. Julkaisemme aikataulun keväällä tällä sivullamme.
Kierrätysauto vastaanottaa asukkailta ilmaiseksi vaarallisia jätteitä maksimissaan 50 kg/litraa/asukas. Tuo vaaralliset jätteet aina alkuperäisissä pakkauksissaan. Sähkölaitteita taas ovat kaikki kodinkoneet ja laitteet, jotka toimivat verkkovirralla, paristoilla, akuilla tai aurinkoenergialla.
Vaaralliset jätteet
Kyllä kiitos
- öljyjäte
- maalijäte
- liuotinjäte
- paristot ja akut (teippaa navat!)
- loisteputkilamput
- lyijyakut
- myrkyt
Ei kiitos
- ilotulitteet, räjähteet, panokset ja ampuma-aseet poliisille
- kaasupullot, säiliöt ja sammutinpullot niitä myyviin liikkeisiin
- vanhat lääkkeet ja lääkeruiskut apteekkeihin
- tyhjät maalipurkit metallin keräykseen
- tyhjät muovikanisterit sekajätteisiin
- asbestin vastaanotto Mustankorkean lajittelupihalla
- painekyllästetyn puun vastaanotto Mustankorkean lajittelupihalla ja Laukaan pienjäteasemalla
Sähkölaitteet
Kyllä kiitos
Kaikki kodinkoneet ja laitteet, jotka toimivat verkkovirralla, paristoilla, akuilla tai aurinkoenergialla, esim.
- jääkaapit ja pakastimet
- televisiot, näytöt, leivinpaahtimet ja kahvinkeittimet
- led-lamput ja led-valosarjat
- pesukoneet ja liedet
- tietokoneet ja muut älylaitteet
Ei kiitos
Muista poistaa sähkölaitteista irtonaiset osat ja kierrättää ne materiaalin mukaan, esim.
- kahvipannut, mikrolautaset ja pölypussit sekajätteisiin
- kartonkipakkaukset kartonkeihin
- ohjekirjat paperin keräykseen
- halogeeni- ja hehkulamput sekajätteeseen
- rakentamiseen ja remontointiin tarkoitetut kelatavarana myytävät sähköjohdot metalleihin
Näin nopeutat sähkölaitteiden kierrätystä
Kierrätä näin

Älä kierrätä näin

Lue lisää sähkölaitteiden kierrätyksestä
Lisää lajitteluohjeita


Usein kysytyt kysymykset
En osaa kierrättää pakkauksia. Miten maalipönttö tai hiuslakka kierrätetään?
Jos metallinen maalipönttö on tyhjä ja käytetty loppuun tai maali sisällä on jo täysin kuivunutta, voi metalliastian kierrättää metalleissa, eikä sitä tarvitse tuoda vaarallisen jätteen keräykseen.
Hiuslakkapullot taas ovat aerosolipulloja, jotka voivat aiheuttaa tulipaloja. Jos pullo ei ole täysin tyhjä, eli se hölskyy tai pihisee, se on vaarallista jätettä. Silloin sen voi tuoda kierrätysautolle.
Kierrätysauton pysähdyspisteillä on mukana kierrätyskoutsi, mikä se on?
Kierrätyskoutsi on Mustankorkean lajittelu- ja jäteneuvoja, joka auttaa sinua kierrättämiseen ja jätteiden lajitteluun liittyvissä kysymyksissä. Kierrätyskoutsimme pitävät kierrätysvalmennusta, joka on asukkaille maksutonta jäteneuvontaa. Häneltä voi siis kysyä lisää kierrätyksestä tai vaikka yksittäisiä vinkkejä jonkin jätteen lajitteluun.
Kierrätysautolla kierrätyskoutsi on säävarauksella. Jos vettä sataa paljon, kierrätyskoutsi ei ole mukana kierrätysautolla.
Kierrätyskoutsin voi tilata myös vaikkapa taloyhtiön talkoopäivään tai muuhun kestävän kehitykseen teemapäivään, kun osallistujia on minimissään kymmenen henkilöä – täytä sähköinen lomake.
En ehdi kierrätysautolle, mitä teen?
Vaarallisia jätteitä ja sähkölaitteita vastaanotetaan Mustankorkealla ilmaiseksi ympäri vuoden. Niitä saa tuoda siis maksutta Mustankorkean lajittelupihalle ja Laukaan pienjäteasemalle. Lajittelupihalla on käytössä myös itsepalveluautomaatti, jonka kautta sähkölaitteita voi tuoda maksutta.
Aiemmin kierrätysauto kävi kotimme lähellä. Miksi se ei käy enää?
Olemme tarkastelleet edellisvuosien kävijämääriä eri pysähdyspaikoilla. Joitain hiljaisempia pysähdyspaikkoja on tiputettu pois, jotta toiminta voidaan pitää kustannustehokkaana. Kierrätysauto pysähtyy kuitenkin laajasti toimialueemme jokaisessa kunnassa, joten kierrätysautolle on kohtuullinen matka, vaikka joitain pysähdyspaikkoja onkin jäänyt pois. Toisaalta moni asukas käy myös töissä tai muilla asioilla naapurikunnissa tai Jyväskylässä. Kierrätysauto pysähtyy suurien kauppakeskittymien läheisyydessä, joten vaarallisten jätteiden ja sähkölaitteiden tuonnin voi yhdistää vaikka työmatkaan tai kauppareissuun.
Toisaalta olemme ottaneet mukaan myös uusia paikkoja, joita asukkaat ovat toivoneet. Esimerkiksi Seppälän Prisman ja kauppakeskus Sepän parkkipaikka on uusi pysähdyspaikka. Kierrätysauto pysähtyy myös Laukaan keskustassa, mitä on toivottu myös. Muuramessa uutena pysähdyspaikkana on Halpa-Hallin parkkipaikka, jossa liikkuu paljon ihmisiä ja on myös paljon tilaa. Asukkaat toivovat, että tulisimme sinne, missä ihmiset asioivat muutenkin.
Lisäksi mukana ovat edelleen suosituimmat pysähdyspisteet, kuten Palokan Prisma, Lievestuoreen Shell, Vaajakosken S-market, Toivakan kunnantalo ja Tikkakosken S-market.
Pysähdyspaikkoihin vaikuttavat myös tila-asiat. Sähkölaitteita ja vaarallisia jätteitä kerätään kahdella isolla kuorma-autolla, jotka vaativat riittävästi parkkitilaa. Lisäksi myös asiakkaiden autot vaativat tilaa pysähdyspaikan ympäriltä. Aikataulua voidaankin joutua vuosittain päivittämään myös tilasyistä.
Kuka maksaa vaarallisten jätteiden ja sähkölaitteiden kierrätyksen?
Vaarallisten jätteiden keräystä ja käsittelyä kustannetaan jätehuollon perusmaksulla eli juuri sillä maksulla, joka näkyy jätelaskussa alkuvuodesta. Perusmaksu veloitetaan vain kerran vuodessa. Esimerkiksi omakotitaloilla perusmaksu on tänä vuonna 40,15 euroa. Perusmaksu ei liity jäteastioiden tyhjennyksiin, vaan on oma jätehuollon kiinteä vuosimaksu. Sillä kustannetaan mm. hyötykeräyspisteiden ylläpitoa, vaarallista jätteiden keräystä ja käsittelyä, jäteneuvontaa ja -viestintää sekä yhteisen jätehuoltoviranomaisen toimintaa.
Sähkölaitteiden kerääminen on tuottajavastuullista. Käytännössä kuluttaja maksaa kierrätysmaksun jo ostaessaan kaupasta sähkölaitteita. Siksi niitä saa palauttaa maksutta kauppojen keräyspisteisiin, Mustankorkean lajittelupihalle ja Laukaan pienjäteasemalle.
Vaikka kierrätysauton toimintaa kustannetaan jätehuollon perusmaksulla, lisättiin myös sähkölaitteiden vastaanotto kierrätysautolle asiakkaiden toiveesta keväällä 2024. Sekä vaaralliset jätteet että sähkölaitteet ovat kummatkin jätteitä, joita ei kerätä kerrostalojen jätekatoksissa, RINKI-ekopisteissä tai Mustankorkean hyötykeräyspisteissä. Siksi kierrätysautolle saa tuoda näitä kumpaakin, jotta niiden kierrättäminen olisi asukkaille helpompaa.
Mitä sähkölaitteiden kierrätyksessä pitäisi huomioida? Voinko tuoda sinne vanhan kahvinkeittimen?
Sähkölaitteita ovat kaikki kodinkoneet ja laitteet, jotka toimivat verkkovirralla, paristoilla, akuilla tai aurinkoenergialla, eli voit tuoda ne kierrätysautolle. Pienten sähkölaitteiden kierrätyksen alkupää on hyvin käsityövaltaista työtä. Jos haluat helpottaa esimerkiksi kahvinkeittimen kierrättämistä, voit poistaa siitä turhat osat ennen kierrätysautolle tuontia. Kaikki irti lähtevät muoviosat sekä kahvipannu kuuluvat sekajätteeseen.

Sähkölaitteiden kierrätyksen suosio yllätti kierrätysautolla
Mustankorkean kierrätysauto keräsi keväällä 2024 vaarallisten jätteiden lisäksi ensimmäistä kertaa myös sähkölaitteita. Niitä tuotiinkin kierrätysautolle reilusti, kolmen illan aikana yhteensä yli 8 360 kiloa. Jos kilomäärä muutettaisiin pelkiksi jääkaapeiksi, olisi se reilu 120 jääkaappia. Vaarallisia jätteitä taas kerättiin 14 040 kiloa.