Punaisen kaksikerroksisen omakotitalon pihassa kasvaa satoja tulppaaneja. Kaksi lasta kirmaa kukkakedon laidalla.

Mitä kasvit tarvitsevat kukoistaakseen upeasti? Miten kukkien kasvatuksessa voi onnistua, mikä on salaisuuteni? Kasvatan pienimuotoisesti leikkokukkia avomaalla Jyväskylässä ja vaikka viljelyalueeni on pienehkö, se tuottaa tuhansia ja tuhansia kukkia sesongin aikana. Saankin usein vastata kysymykseen, miten tämä on mahdollista.

Viljely avomaalla on aina riippuvainen monista asioista: siementen ja kukkasipuleiden laatu, taimikasvatuksen ajoittaminen ja onnistuminen sekä ennen kaikkea se, millaiset kelit kunakin vuonna osuu kohdalle. Avomaanviljely on monin tavoin arvaamatonta ja osa sen viehätyksestä liittyy juuri siihen.

Yksinkertaisuudessaan kasvit tarvitsevat sopivasti aurinkoa, vettä, lämpöä ja ravintoa. Mutta jos minun pitäisi nimetä yksi tärkeimmistä tekijöistä onnistumisen taustalla, on se laadukas multa. Maaperä on kasvien koti, se, mistä kasvit ottavat suurimman osan käyttämistään ravinteista ja vedestä. Multa ja sen laatu vaikuttavat merkittävästi kukinnan onnistumiseen ja runsauteen. Ja mikä parasta: tämä on yksi niistä harvoista asioista, joihin voi itse vaikuttaa.

Kuorma-auto kippaa isoa multakuormaa omakotitalon pihalle. On vielä kevät.
Helpoin tapa ostaa isoja määriä multaa, on tilata kuorma-autokuorma suoraan pihaan.

Isommat määrät helposti suoraan pihaan

Olen käyttänyt paikallista Mustankorkean multaa aivan yritykseni alusta lähtien. Kun syksyllä 2021 perustin Kukaties Gardenin, tilasin heti seuraavana päivänä tuhansia kukkasipuleita ja nuppikuormallisen Mustankorkean Istutusmultaa. Olen vuosien aikana kokeillut muitakin multia ja todennut, että ei ole mitään syytä vaihtaa pois Mustankorkean mullasta.

Tänä keväänä tilasin Mustankorkean Istutusmultaa kaksi kasettikuormallista suoraan pihaan kukkapellon laajennusta varten. Kaikki sujui tilauksesta ja toimituksesta lähtien hienosti. Tämä on ehdottomasti helpoin tapa ostaa isoja multamääriä! Multaa voi myös ostaa peräkärryllisen kerrallaan, mikäli tarve on pienempi.

“Yksinkertaisuudessaan kasvit tarvitsevat sopivasti aurinkoa, vettä, lämpöä ja ravintoa. Mutta jos minun pitäisi nimetä yksi tärkeimmistä tekijöistä onnistumisen taustalla, on se laadukas multa.”

Kati Kumpulainen, leikkokukkaviljelijä
Naisella on kädessään kimpu tulppaaneja.
Kati Kumpulainen kasvattaa lähikukkia Jyväskylän Tikkakoskella. Kuva: Tarja Poikonen
Nainen haraa multaa aurinkolasit päässään. On vielä kevät. Taustalla näkyy punainen omakotitalo.
Maaperän laatu vaikuttaa merkittävästi kukinnan onnistumiseen ja runsauteen.

Kun olen kertonut ostavani niin kutsuttua ”irtomultaa”, ensimmäinen kysymys on yleensä, että eikö siinä ole rikkaruohot valmiiksi mukana. Tämä on mielikuva, joka itsellänikin ennen oli. Olen kuitenkin saanut käytännössä todeta, että Mustankorkean multa on varsin puhdasta ja ensimmäinen vuosi menee helposti lähes kitkemättä. Multa valmistetaan niin, että rikkaruohojen siemenet tuhoutuvat biologisen prosessin aikana, ja jos mukana jotain epätoivottua tuleekin, on kyse tuulilevitteisistä rikkaruohoista – mullan valmistuksen viimeinen vaihe, kun tapahtuu ulkona. Eli kyse on aivan eri tavarasta verrattuna niin kutsuttuun ”peltomultaan”, joka saattaa sisältää loputtoman rikkaruohopankin. Sellaista en itsekään käyttäisi, koska haluan käyttää aikani muuhun kuin rikkaruohojen kanssa taisteluun.

Mullasta kasvaa kasveja.
Mustankorkean multa on laatuvalvottua ja ravinteikasta.
Omakotitalo pihassa kasvaa sipuleista leikkokukkia. On vielä kevät. Takana näkyy kaksikerroksinen, punainen omakotitalo.
KukatiesGarden sai alkunsa vuonna 2021, kun korona jylläsi ja Kati Kumpulainen eli pikkulapsiarkea. Tuolloin osa ison pihan nurmikosta muuttui leikkokukkien viljelypalstaksi.

Laatuvalvottua multaa

Mustankorkea on yksi Keski-Suomen suurimmista mullanvalmistajista ja se kehittää jatkuvasti mullanvalmistusprosessia entistä paremman lopputuloksen saavuttamiseksi. Mustankorkean multa on tutkittua ja turvallista. Istutusmullan raaka-aineena käytetään biokompostia, joka valmistetaan paikallisesta biojätteestä, lannasta ja puutarhajätteestä laatuvalvotuissa olosuhteissa. Todellista kiertotaloutta!

Mullan laatua valvoo Ruokavirasto ja Mustankorkean tuotteet ovat lannoitevalmistelainsäädännön mukaisia kasvualustoja, joiden mukana saa tuoteselosteen. Tuoteselosteesta voi tarkistaa, mitä ne sisältävät.

Oman kokemukseni mukaan Mustankorkean multa onkin varsin ravinteikasta ja ensimmäisenä vuonna kevyt lannoitus riittää. Uudessa mullassa yksi lempikukistani, punakosmos, kasvoi ilman lannoitusta parimetriseksi, vaikka korkeutta piti tulla vain metrin verran. Suht tujua tavaraa siis!

Erilaisia tulppaaneja kimpuissa.
KukatiesGardenin sesonki kestää toukokuulta syksyn ensimmäisiin hallaöihin asti. Kausi alkaa upeilla erikoistulppaaneilla.

Vuodet ovat keskenään erilaisia ja avomaanviljelyssä on paljon asioita, joihin ei voi itse vaikuttaa, eivätkä kaikki asiat koskaan mene täysin suunnitelmien mukaan. Sen vuoksi onkin helpottavaa tietää, että multa on aina sitä samaa, laadukasta tavaraa. Jotain mihin voi luottaa.

Upea sato kasvaa laadukkaasta mullasta.