Tyttö ja hänen äitinsä nauravat lavakauluksen luona, taustalla vihertää kauniisti kodin puutarha

Ranteen paksuiset raparperit kertovat vaajakoskelaisen Enni Lundellin mukaan siitä, että mullassa on ytyä. Kompostilannoitetusta mullasta näkee Ennin mukaan jo katsoessa, että siinä on riittävästi orgaanista ainetta. Laadukkuuden lisäksi Enni suosii arjen valinnoissaan paikallisia tuotteita ja toimijoita.

Enni Lundell asuu yhdessä perheensä kanssa Vaajakoskella 1955 rakennetusta rintamamiestalossa. Perheeseen kuuluvat aviomies Mikko sekä lapset 15-vuotias Liini, 12-vuotias Hilma, 10-vuotias Anton ja 4-vuotias Saimi. Kun Lundellit muuttivat taloon vuonna 2009, oli piha ryteikköä.

– Pihassa kasvoi heinää, lupiineita ja pajua. Puutarhasta ei ollut huolehdittu pariin kymmeneen vuoteen. Myös talon kuisti oli täynnä roskaa. Mieheni ja äitini epäilivät kovasti päätöstä ostaa talo, Enni Lundell muistelee.

Yksi vaihtoehto olisi ollut tilata pihaan kaivuri ja vetää kaikki matalaksi. Enni kuitenkin halusi katsoa pala kerrallaan, mitä pihasta löytyy. Heinien seasta löytyikin vaikka mitä, muun muassa pioneja sekä marjapensaita.

– Marjapensaat olivat kaatuneet ja sammaloituneet, mutta olen onnistunut elvyttämään niitä. Ne ovat edelleen pihassamme.

Nainen ja hänen lapsensa pitävät paksuja raparpereja kädessään, taustalla näkyy vihreää puutarhaa.
Ennin ja Saimi Lundellin raparperit ovat ranteen vahvuisia. Eini kiitteleekin, että Mustankorkean mullassa on ytyä.

”Puutarhatöissä ei ole mitään aikarajaa. Aikaa menee niin paljon kuin sitä vain on. Joskus huomasin, että hyttyset menevät nukkumaan puolilta öin ja parasta aikaa pihatöille olikin yöllä kahdestatoista kahteen.”

Enni Lundell, Omapihan asiakas

Unelmapiha muuttunut lasten myötä

Nyt noin 14 vuotta myöhemmin Lundellien kotona ollaan jo lähempänä Ennin unelmapihaa. Tavoitteena oli siisti, mutta helppohoitoinen piha, jossa viihtyy koko perhe.

– Kun muutimme tähän, meillä oli vain yksi lapsi, kun nyt lapsia on neljä. Perheen kasvaessa alkuperäinen puutarhavisio on luonnollisesti muuttunut. Nyt pihastamme löytyvät myös lasten jalkapallokenttä, trampoliini sekä palju.

Ylhäältä ilmasta kuvattuna näkyy rintamamiestalon puutarha kokonaisuudessaan. Pihassa on terassi ja palju, hiekkalaatikko, paljon erilaisia istutuksia, hyötypuutarha lavakauluksista sekä iso mänty keskellä pihaa.
Lundellien rintamamiestalon pihaa on rakennettu osa kerrallaan pitkäjänteisesti ja rakkaudesta lajiin. Osa kasveista on saatu elvytettyä ja pihan monimuotoisuus on saatu säilytettyä.

Piha- ja puutarhatyöt ovat Ennille ihanaa omaa aikaa. Hän on töissä sairaanhoitajana hoivakodissa, jossa tapaa koko ajan ihmisiä hektisessä työympäristössä. Puutarhatyöt ovat hyvää vastapainoa työlle.

Porkkanat häviävät vaivihkaa hyötypuutarhasta

Yksi koko perheen suosikki kotipihalla on lavakauluksissa oleva hyötypuutarha. Sinne on istutettu muun muassa perunaa ja porkkanaa.

– Meidän 12-vuotiaamme teki ihan paperille suunnitelman, minne tulevat porkkanat ja minne retiisit. Toista lasta taas joutuu hieman jopa estämään, että hän ei kävisi hakemassa porkkanoita mullasta ennen kuin ne ovat valmiita, Enni naurahtaa.

Lavakauluksista rakennettu hyötypuutarha rintamamiestalon edessä.
Lundellien puutarhassa lavakaulusten välit on saatu siisteiksi kuorikatteella, joiden alla on kangas.

”Jos multaa puristaa kädessä nyrkkiin ja avatessa multa valuu sormien välistä, siinä ei ole riittävästi orgaanista ainesta. Mustankorkean mullasta näkee jo katsomalla, että se ei ole höttöä, vaan siinä on riittävästi orgaanista ainetta.”

Enni Lundell, Omapihan asiakas

Kuin yhdessä tehtyä multaa

Mustankorkeaan Enni sai ensimmäisen kosketuksen, kun he toivat jätteitä lajittelupihalle vanhasta rintamamiestalostaan. Samalla silmiin osui mainos mullasta. Mustankorkea myy biojätteestä ja lietekomposteista valmistettua laadukasta ja paikallista multaa.

– Sehän on aivan loistavaa, että mullan valmistukseen käytetään meidänkin biojätteitä sekä tukiaineena tuomiamme risuja. Me ikään kuin osallistumme mullan tekoon omalta osaltamme, Enni iloitsee.

Huomiovaatteissa oleva nainen ojentaa maksupäätettä Mustankorkean infokopista autoon naiselle.
Omapihalle ajetaan lajittelupihan infokopin kautta. Samalla myös maksetaan pihatuotteet kätevästi kortilla.

”Mustankorkea on nykyään melkoinen monitoimilaitos, josta on helppoa hakea samasta paikasta kaikki pihatuotteet. Myös mullan hinta on edullinen pussimultaan verrattuna.”

Enni Lundell, Omapihan asiakas

Multaa Enni ostaa Mustankorkealta asioinnin helppouden vuoksi. Omapihalle on helppoa ajaa oransseja kylttejä seuraten, eikä mullan lapioinnissakaan kuomukärryihin kauaa mene.

– Kokemuksesta voin kertoa, että Mustankorkean multa on rikkaruohotonta. Kun perheessä on pieniä lapsia ja iso 2000 neliön puutarha, ei rikkaruohoja ehdi kitkeä. Jos mullan mukana tulisi rikkaruohoja, olisi se toivoton tilanne.

Yhdeksi eduksi Enni laskee myös sen, että Mustankorkealta multaa ostaessa ei tule ollenkaan muovijätettä, kuten pussimultaa ostaessa.

Nainen ja hänen isänsä lapioivat multaa Jyväskylän Omapihalla peräkärryn kyytiin.
Kuomullisiin kärryihin multa lapioidaan. Enniltä ja hänen isältään homma kävi niin sutjakasti, että kuvaajan täytyi välillä hieman toppuutella tahtia.

Vaikka Mustankorkean mullassa ei kokemuksen mukaan rikkaruohoja olekaan, voi multa sisältää tuulen mukana leviäviä rikkaruohoja. Kotona mullan levittämisen jälkeen suositellaankin, että kasvit istutetaan mahdollisimman pian rikkakasvinsiementen itämisen estämiseksi.

Ennin vinkit kotipuutarhurille

Enni Lundell on opiskellut myös puutarhuriksi. Vaikka tietopohja oli hyvä jo koulutukseen lähtiessä, on koulutus antanut varmuuden, mitä ammattilainen tekee puutarhassa eri tavalla kuin harrastaja. Koulutuksesta hän sai myös paljon lisätietoa kasvualustoista sekä muista materiaaleista. Poimi Ennin vinkit omaan kotipihaasi!

Istutusalue rintamamiestalon vieressä, puutarhassa vihertää ja isot mukulakivet erottavat kävelyurat istutusalueista.
Vuonna 1955 rakennetun rintamamiestalon piha on kokenut 14 vuoden aikana melkoisen mullistuksen. Taloa on remontoitu isolla kädellä myös sisältä.
  1. Rajaa istutusalueet. Rajaukset voi tehdä esimerkiksi pihakivillä, kivituhkalla tai vaikka kierrättää ja käyttää vanhoja tiiliä. Tiilet kannattaa laittaa nurmikon tasolle, jotta nurmikon leikkaus onnistuu helposti.
  2. Muista maakosketus. Jos teet kotipihalle hyötypuutarhan useasta lavakauluksesta, voi pohjalle laittaa kankaan rikkaruohoja estämään. Muista kuitenkin leikata kangas pois lavakauluksen kohdalta, jotta juuret pääsevät maahan asti ja niillä säilyy maakosketus. Jos lavakauluksen alle jää kangas, voi multa tiivistyä liikaa, eikä multaan pääse kastematoja ja muita tärkeitä eliöitä – ellei niitä tuo sinne erikseen.
  3. Valitse hyvä multa. Laadukkaassa mullassa on riittävästi orgaanista ainetta. Jos mullan puristaa kädessä nyrkkiin ja avatessa multa valuu sormien välistä, siinä ei ole riittävästi orgaanista ainetta. Myös tuoteseloste on tärkeää olla mukana.
  4. Siirrä kasveja tarvittaessa. Puutarhassa voi myös muuttaa mieltään kasvien paikoista ja siirtää niitä toiseen paikkaan. Siirto on hyvä tehdä esimerkiksi ennen kasvin kasvukautta tai syksyllä, kun lehdet ovat varisseet. Tämän neuvon Enni on oppinut äidiltään.
  5. Älä pelkää sammalta. Usein sammaleesta halutaan eroon nurmikon seassa. Sammal ei lähde pelkällä kalkilla, jos nurmikko on tiivistynyt liikaa. Silloin mullan täytyy saada enemmän ilmavuutta. Sammal voi kuitenkin olla myös kaunis, ja sitä käytetäänkin paljon esimerkiksi japanilaisissa puutarhoissa. Sammal ei kuitenkaan kestä kovaa kulutusta, joten esimerkiksi jalkapallopelien alustaksi se sovellu.