Nainen seisoo haran kanssa multakasan edessä

Onko edessäsi uusi piha ja toiveissa kaunis nurmikko? Haaveiletko aamukahveista puutarhassa ja vastaleikatun ruohon tuoksusta? Katso ohjeemme, miten uusi nurmikko kannattaa perustaa ja vältä yleisimmät virheet.

1. Perusta keväällä tai syksyllä

Syksyllä nurmikko saa hyvin kosteutta. Jos nurmikon perustaa keväällä tai kesällä, täytyy sitä muistaa kastella säännöllisesti.

Leskenlehti ilostuttaa keväällä
Leskenlehti on varma kevään merkki.

2. Valmistele pohjamaa

Hiekkainen maa soveltuu hyvin nurmikon kasvualustan pohjaksi. Pohjamaan kaltevuudet tulee olla talosta poispäin, ja tarvittaessa tulee muistaa salaojitus.

Ylhäältä otettu ilmakuva isosta multakasasta omakotitalon vieressä
Jos omakotitaloon ollaan perustamassa nurmikko, kannattaa multaa tilata kuorma-autokuormina suoraan kotipihalle.

3. Tilaa multa

Mustankorkean Nurmikkomulta on tutkittua, kompostilannoitettua ja kalkittua, eli sitä ei tarvitse lannoittaa/kalkita perustamisvaiheessa. Parhaan lopputuloksen saat tuoreella mullalla, eli multaa ei kannata tilata liian ajoissa tontille seisomaan.

Etualalla multaosa, jota taka-alalla oleva kaivinkone levittää
Isoja nurmialueita tehdessä helpointa on, kun kone levittää mullan.

4. Levitä multa ja jyrää tiiviiksi

Hyvä nurmikko edellyttää noin 25 cm multakerrosta, joka jyrätessä tiivistyy muutaman sentin. Sen jälkeen tiivistetyn mullan pinta harataan auki. Myös pienet painaumat kannattaa tasoittaa haralla.

Nainen haraa mullan pintaa auki
Nurmikon perustaminen vaatii myös käsipareja.

5. Kylvä siemenet ristiinkylvönä

Kylvämisessä kannattaa huomioida tuulen suunta ja kylvää ns. myötätuuleen. Siemeniä kylvetään noin kaksi kourallista neliölle. Ensin kylvetään toiseen suuntaan ja sen jälkeen toiseen suuntaan, eli puhutaan ns. ristiinkylvöstä. Suositus on kylvää siemenet kahden päivän sisällä mullan levittämisestä.

Nainen levittää nurmikon siemeniä multaan
Kaksi kourallista per neliö, on hyvä muistisääntö nurmikon siemeniä ostaessa.

6. Muista vielä multaus ja jyräys

Siementen päälle voidaan vielä levittää ohut kerros multaa tai sitten pelkästään harata alue rautaharalla. Ilman multausta siemenet jäävät pintaan ja voivat huuhtoutua ojiin tai linnut voivat syödä ne. Haraamisen jälkeen alue jyrätään, jotta siemenet saavat hyvän maakosketuksen.

Nainen jyrää siemeniä multaan
Jyrä kannattaa vuokrata paikallisilta vuokrafirmoilta.

7. Älä unohda kastelua

Kastelu kannattaa ajoittaa aamukasteen aikaan tai iltahämärään, kun on luonnostaan kosteaa. Alussa täytyy kastella paljon, jotta nurmikon juuristo kasvaa vahvaksi. Jos kastelu jää vähäiseksi, juuristo jää helposti pintaan. Säästä riippuen nurmikko itää muutamassa viikossa.

Käsi päästää vettä puutarhaletkusta
Jos nurmikon perustaa keskikesällä, kannattaa kasteluun panostaa reilusti.

8. Muista leikata

Nurmikko kannattaa leikata ensimmäisen kerran vasta n. 10 cm pituisena, kun se näyttää jo epäsiistiltä. Leikkausjäte kannattaa jättää nurmikolle, sillä se lannoittaa nurmikkoa. Säännöllinen leikkaus pitää myös rikkakasvit kurissa.

Vihreä nurmikko lentelee ruohonleikkurin käsittelyssä
Vanhat ruohonleikkurit ovat yhä toimivia, sillä ne jättävät leikkausjätteen nurmikolle lannoitteeksi.

9. Huolehdi ylläpidosta

Tarvittaessa painumiin levitetään lisää multaa sekä kylvetään siemenet. Ylläpito/hoitolannoitus on hyvä tehdä vuosittain ja ylläpitokalkitus 1–2 vuoden välein. Nurmikko kannattaa haravoida lehdistä syksyisin ja keväisin. Talvea vasten nurmikko kannattaa leikata lyhyeksi.

Vihreä vanha harava ja syksyn lehtiä nurmikolla
Haravointi kuuluu jokaisen omakotitalon kevät- ja syystöihin.

10. Muista nauttia!

Vaikka nurmikko vaatii hoitoa säilyäkseen kauniina, muista myös nauttia! Kotipihan nurmikko on omiaan pihapeleille, lemmikkien leikeille ja ihanaan oleskeluun vaikkapa riippukeinussa. Aurinkoisia kesäpäiviä!

Koira juoksee pallo suussa nurmikolla
Hyvin hoidetusta nurmikosta on iloa koko perheelle, myös lemmikeille.