Nainen keltaisessa takissa ja mies mustassa takissa istuvat pihakeinussa, taustalla näkyy perennepenkki.

Aamukahvit keinussa omalla pihalla, kun vieressä kukkivat perennat. Voiko olla parempaa? Mira ja Petri Jutila rakensivat kesällä 2022 ison perennapenkin ja tänä kesänä vuorossa oli kasvihuone. Multaa perennapenkkiin meni neljä peräkärryllistä ja parasta oli, kun sitä ei tarvinnut Mustankorkealta hakiessa itse lapioida. Lapioitavaa, kun riitti kotona muutenkin.

Mira ja Petri Jutila muuttivat 70-luvun omakotitaloon Muurameen kesällä 2021. Aiemmin perhe asui kerrostalossa Muuramessa.

­– Olihan se totaalinen kulttuurimuutos muuttaa kerrostalosta omakotitaloon. Olemme kummatkin asuneet lapsuuden ja nuoruuden omakotitalossa, ja lasten kasvettua jo isommiksi, oli kummallakin halu päästä omaan taloon, Petri kertoo.

– Kerrostalossa oli helppoa asua pienten lasten kanssa, kun ei ollut pihatöitä. Nyt kun lapset ovat isompia, on aikaa enemmän värkätä ja tehdä, ja lapsetkin osallistuvat pihatöihin. Ja voi se olla ikäkin, kun alkaa yhtäkkiä puutarhatyöt kiinnostamaan, Mira naurahtaa.

Jutiloiden perheeseen kuuluu kolme lasta; 16-vuotias Lotta, 13-vuotias Enni ja 23-vuotias jo omilleen muuttanut Ada.

Nuori nainen ja hänen äitinsä istuttavat kasveja, taustalla näkyy pihan kasvihuone.
Myös perheen lapset auttavat välillä pihatöissä. Lotta ja Mira istuttavat kasvihuoneeseen uusia kasvia.

Mustankorkealle remonttijätettä ja risuja

Muurameen Jutilat eksyivät hieman vahingossa 17 vuotta sitten. Palveluiden läheisyys sekä alueen rauhallisuus ja turvallisuus houkuttelivat.

– Teimme sisällä remppaa, hioimme lattiat ja uusimme keittiön kokonaan. Vanha keittiö saatiin myytyä sellaisenaan Torin kautta. Se meni käyttöön mökkikeittiöksi, Jutilat kertovat.

Kuva autosta, kun mies maksaa ostoksensa kortilla. Takana näkyy lajittelupihan infokopin asiakaspalvelija.
Omapihalla ostokset kuitataan jo tullessa kätevästi kortilla. Samalla saadaan myös mullan tuoteseloste. Mullan valinnassa tuoteseloste onkin tärkeä. Siitä näkee, millaista multa on ja miten sitä pitää käyttää.

Samalla tutuksi tuli myös Mustankorkea, kun remonttijätettä tuotiin lajittelupihalle ja samalla reissulla haettiin multaa takapihalle. Toki tätä ennenkin Petri oli palauttanut vanhoja maalipönttöjä vaarallisen jätteen kierrätysautolle, joka pysähtyi tuolloin aivan heidän kerrostalokotinsa vieressä.

– Risuja olemme tuoneet maksuttomaan keräykseen myös. Tosin se taisi jäädä toukokuun viimeiseen päivään ja tuolloin liikkeellä oli muutama muukin, Jutilat naurahtavat.

Pihatyöt alkoivat tyhjältä nurmikentältä

Kun Jutilat muuttivat kotiinsa pari vuotta sitten, oli piha pelkkää nurmikenttää. Edelliset asukkaat olivat tehneet isoja remontteja talossa sekä kaataneet pihasta viitisenkymmentä puuta. Kovan urakan jälkeen jaksaminen ja intohimo pihan laittoon olivat hiipuneet. Toisaalta Jutiloiden oli hyvä alkaa rakentaa omaa unelmiensa pihaa tyhjältä pihalta.

– Ensimmäisenä kesänä istutimme muutaman tuijan, kuusiaidan sekä laitoimme viljelylaatikot. Vuosi sitten teimme ison perenna-alueen ja aloitimme tulipaikan rakentamisen. Myös sokkelin ympärille haettiin Mustankorkealta monta peräkärryllistä singeliä, he kertovat.

Lisäksi piha on saanut uuden pihlajan ja muutaman koivunkin.

Ilmakuvassa näkyy talo ja talon piha. Pihassa on auto, vene ja kaksi peräkärryä.
Seuraava pihaprojekti on tehdä tontin kulmassa oleva nuotiopaikka valmiiksi. Se on odotettu myös perheen nuorisolle, sillä siellä voi viettää aikaa myös kavereiden kanssa.

Omapihalla asioinnin helppous houkutteli

Alkukesällä 2023 Jutilat rakensivat kasvihuoneen. Mira sai vanhemmiltaan syntymäpäivälahjaksi minikaivurin vuokrauksen, jonka ansiosta pohjat saatiin tehokkaasti valmiiksi noin vuorokaudessa. Multa kasvihuoneeseen haettiin Mustankorkealta. Mullan valinnassa perheellä painavat ennen kaikkea ostamisen helppous.

– Mustankorkea sijaitsee lähellä ja sieltä on helppoa hakea multaa. Kuormauspalvelu on hyvä ja toimiva, hakipa multaa sitten yhden kuorman tai viisi kuormaa. Lapioimista kyllä riittää tarpeeksi sitten multakuormaa purkaessa kotona, Petri toteaa.

Mies ja nainen katsovat, kun multa kuormataan peräkärryn kyytiin.
Kuormauksen ansiosta mullanhakureissu ei kauan kestä. Hommasta selviää lähes kastumatta vesisateessakin.

– Perannapenkistäkään ei tarvinnut kitkeä rikkaruohoja ensimmäisenä kesänä, eikä vielä toisenakaan. Myös kasvit ovat kasvaneet todella hyvin, Mira lisää.

Jutiloiden pihassa ja kasvihuoneessa kasvaa muun muassa perunaa, salaatteja, yrttejä, pinaattia, porkkanoita ja myskikurpitsaa.

– Valitsimme hyötykasveja, joita käytämme muutenkin ruuanlaitossa. Myskikurpitsaan idea lähti äidiltäni, se on kasvatettu siemenistä, Mira kertoo.

Paikallinen tuote raaka-aineista lähtien

Asioinnin helppouden lisäksi Jutilat haluavat suosia paikallisuutta. Mustankorkean mullan valmistuksessa on käytetty alueen asukkaiden biojätteitä ja multa valmistetaan paikallisesti Jyväskylässä. Raaka-aineina käytetään Mustankorkean valmistamaa kompostia sekä hiekkaa, turvetta ja kalkkia. Kalkkia lukuun ottamatta kaikki mullan raaka-aineet ovat Keski-Suomesta.

– On todella hieno asia, että jätteet käytetään hyödyksi. Lisäksi Mustankorkean multa on edullista ja hyvälaatuista, Jutilat kertovat.

Nuori tyttö laittaa banaaninkuorta biojätteeseen.
Biojätteiden lajittelu kannattaa. Silloin biojätteistä valmistetaan paikallisesti Mustankorkealla biokaasua ja multatuotteita.

Pihan muutokselle sokeutuu itse

Jutiloille pihatyöt ovat yhteinen harrastus, vaikka puutarhahommia tehdään myös erikseen. Usein nurmikonleikkuu on Petrin hommaa ja Mira huolehtii istuttamisesta. Myös Miran vanhemmat ovat olleet isona apuna mukana.

– Itse kun kotona on koko ajan, ei pihan muutosta huomaa. Tuntuu, että pihalla ei ole tapahtunut mitään, vaikka vajaan kolmen kesän aikana on tehty vaikka mitä. Sitä haluaisi malttamattomana jo nähdä, miltä pienet taimet ja tuijat näyttävät kymmenen vuoden päästä, vaikka kasvien kasvun seuraaminenhan kuuluu asiaan, Petri pohtii.

Mies ja nainen lapioivat multaa peräkärrystä kottikärryyn.
Pihatyöt ovat hyvää vastapainoa työlle. Mira työskentelee kaupan alalla myynnin ohjaajana ja Petri elintarviketeollisuudessa kunnossapitäjänä.

Unelmapihaa kohti kivi kerrallaan

Jutiloiden piha on noin tuhannen neliön suuruinen. Se on sopivan kokoinen, sillä liian suuri piha olisi työläs hoitaa.

– Toisaalta piha ei ole myöskään liian pieni. Pihalla on varaa valita, minne sen keinun haluaa laittaa, Mira pohtii.

Pihaprojekteja riittää myös tulevien vuosien varalle. Ensimmäisenä tulipaikka täytyy tehdä vielä valmiiksi. Haaveissa on myös koko rinteen kiveys, jossa kasvaisi havuja ja portaat johdattaisivat kasvihuoneeseen ja istutusalueelle. Perheen lapset taas haaveilevat isommasta terassista ja auringonottopaikasta.

Keltatakkinen nainen hymyilee kauniin kukkapenkin takaa.
Mira nauttii puutarhatöiden rauhasta ja hiljaisuudesta. Mira Jutila arvelee, että ikä ja lasten kasvaminen ovat tehneet tehtävänsä, kun pihatyöt ovat alkaneet kiinnostaa enemmän.