Tänä vuonna itsenäisyyspäivä ja joulu osuvat suurelta osin arkipäiville, mikä tuo pieniä muutoksia jäteastioiden tyhjentämisiin. Älä siis huolestu, jos kotisi jäteastiat tyhjentyvät hieman eri aikaan kuin normaalisti. Arkipyhien vuoksi osa jäteastioista tyhjennetään hieman etuajassa ja osa taas tavallista myöhemmin.

Jäteastioita ei saa tyhjentää arkipyhinä ja aattoina, näin sanovat vuoden 2023 jätehuoltomääräykset. Tämän vuoksi jäteastiat voivat joskus tyhjentyä yhden päivän tavallista aiemmin tai myöhemmin. Tarvittaessa jäteastioita voidaan tyhjentää erillisellä luvalla myös lauantaisin tai jopa sunnuntaisin.

Itsenäisyyspäivä

– Tänä vuonna itsenäisyyspäivä 6.12. osuu keskiviikolle. Jäteautojen kuljettajat aloittavat jätereittien “kirimisen” jo maanantaina ja tiistaina, jolloin jäteastioita voidaan tyhjentää hieman ennakkoon, jotta keskiviikon reittejä saadaan ajettua. Loppuviikolla taas reittejä voidaan ajaa hieman myöhässä ja tarvittaessa jäteastioita tyhjennetään myös lauantaina 9.12., kertoo Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava.

Joulunpyhät ja uusivuosi

Jouluaatosta ei tänä vuonna ylimääräisiä vapaita ole tarjolla, mutta joulupäivä ja tapaninpäivä osuvat tänä vuonna alkuviikkoon.

– Joulupäivän vuoksi osa maanantain 25.12 reiteistä ajetaan jo edellisen viikon lauantaina 23.12. Vaikka tiistai 26.12. on tapaninpäivä, on osa jäteautoista roskiksia tyhjentämässä. Jouluviikon lauantaina 30.12. ajetaan sitten jouluviikon viimeiset reitit eli tyhjennetään astiat, joita ei aiemmin viikolla ole tyhjennetty, Anhava kertoo.

Käytännössä siis jäteautojen kuljettajatkin rauhoittuvat joulun viettoon jouluaattona sekä joulupäivänä. Myös uudenvuodenpäivänä 1.1. ei jäteastioita tyhjennetä.

– Vuoden 2024 ensimmäisellä viikolla jäteastioita ryhdytään tyhjentämään tiistaina 2.1. eli koko viikko otetaan kiinni pyhäpäivän ajoja. Tuolloin jäteautot tyhjentävät roskiksia vielä lauantainakin, jos tarvetta on, Anhava kertoo.

“Jouluna syntyy tavallista enemmän jätettä. Lahjapaketeista paljastuu toivottuja lahjoja, mutta myös paljon kartonkijätettä. Jotta jäteastiat eivät tursuile, kannattaa kartonkipakkaukset muistaa litistää. Silloin ne vievät vähemmän tilaa jäteastiassa.

Antti Anhava, logistiikkapäällikkö
Sinisellä pöydällä näkyy syötyjä joulukarkkien papereita sekä punainen kartonkinen rasia yläkulmassa.

Kierrätä joulu

Muistatko miten joulun ajan jätteet lajitellaan? Minne kuuluvat lahjapaperit, entä kinkkurasva?