Vihreät jäteastiat pursuavat joulun ajan jätteitä inhottavasti. Seinässä lukee graffitein "merry christmas".

Kuinka joulun ajan jätteet kierrätetään? Mitä kinkkurasvalle tehdään? Listasimme sinulle joulun ajan yleisimmät jätteet sekä ohjeet, miten ne kierrätetään.

Lataa ja tulosta lajitteluohjeet

Jos haluat, voit myös tulostaa lajitteluohjeet vaikkapa taloyhtiösi ilmoitustaululle.

Pöytäliinan päällä on kallellaan alumiininen likainen vuoka ja vieressä sen kansi.

Alumiinivuoat ja-foliot

Huuhdo ruoantähteet kevyesti pois astioista. Vie alumiinivuoat ja -foliot metallin keräykseen.

Ikkunalaudalla on lasisessa purkissa joulukorttien koristeluun kimaltavia joulukuusia.

Askartelutarvikkeet

Joulukorttien askartelussa käytettävät kimaltavat koristeet kuuluvat joulukorttien valmisteluun. Jätteenä niiden paikka on sekajätteessä.

Neljä erilaista pakkausta rinnakkain; kaksi jouluolutta sekä kaksi glögiä.

Glögipullot ja -purkit

Vie pantilliset pullot kauppojen palautusautomaattiin. Poista pantittomien lasipullojen korkit ja kannet, ja vie pullot lasinkeräykseen. Kartonkiset purkit ja törpöt kuuluvat kartonkipakkauksiin ja muoviset muovipakkauksiin.

Rinnakkain erilaisia käyttämättömiä ilotulitusraketteja.

Ilotulitteet

Palauta räjähtämättömät, vanhentuneet ja suutariksi jääneet ilotulitteet niiden myyjille. Ammuttujen ilotulitteiden jätteet kuuluvat sekajätteisiin.

Kaksi osittain avattua suklaajoulukalenteria. Toisessa on Pipsa Possu, toisessa Ryhmä Hau.

Joulukalenterit

Kartonkiset joulukalenterit lajitellaan kartonkipakkauksiin. Joulukalenterin ympärillä olevan muovin sekä sisällä olevan muovin (jossa suklaat ovat) voi kierrättää muovipakkauksissa. Joissain joulukalentereissa kartongin ja muovin lisäksi on myös metallia, mikä kannattaa poistaa ja kierrättää metalleissa.

Joulukuusen viereen lattialle on tippunut rikkinäisiä joulukuusen koristeita.

Joulukoristeet

Rikkinäiset joulukoristeet, kuten joulupallot ja kimallenauhat kuuluvat sekajäteastiaan.

Joulukortit

Helppo muistisääntö on, että kaiken postissa tulevan voit lajitella paperin keräykseen.

Joulukukat

Pienet määrät kukkia, kasveja ja multaa voi laittaa biojätteeseen tai omaan kompostoriin. Koristeet ja nauhat kuuluvat sekajätteeseen.

Ulkona kasassa on joulukuusia päällekkäin, taustalla näkyy metsää.

Joulukuusi

Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa omakoti- ja paritaloasukkaat sekä alle viiden asunnon taloyhtiössä asuvat toimittavat kuusen lähimmälle hyötykeräyspisteelle. Isommissa taloyhtiöissä asuvat voivat jättää kuusen taloyhtiön omalle jätekatokselle. Kuuset kerätään maksutta tammikuussa.

Seuraa tarkempaa tiedotusta nettisivuillamme.

Enkelivalo loistaa sinisenä, takana näkyy kirjoja ja valon vieressä AA-paristo.

Jouluvalot

Rikkinäiset jouluvalot, rikkoutuneet led-kynttilät ja kokonaiset valosarjat kuuluvat sähkölaitteiden keräykseen (SER). Sähkölaitteita vastaanottavat veloituksetta niitä myyvät liikkeet, Mustankorkean jätekeskus ja Laukaan pienjäteasema.

Sinisellä pöydällä näkyy syötyjä joulukarkkien papereita sekä punainen kartonkinen rasia yläkulmassa.

Karkkipaperit

Karkkipaperit lajitellaan materiaalin mukaan: Muoviset karkkipaperit muovinkeräykseen, metalliset metallinkeräykseen, paperiset kartongin keräykseen. Metalliset ja muoviset erottaa rytistämällä, metalliset jäävät ryttyyn ja muoviset aukeavat.

Joulukinkun päälle kaadetaan jotain rasvaseosta tai kastiketta.

Kinkkurasva

Kaada jäähtynyt rasva ja paistinliemi kartonkiseen törppöön. Vie törppö biojäteastiaan. Kartonkitörppö poistetaan prosessissa biojätteen joukosta ja rasvoista tuotetaan paikallista biopolttoainetta. HUOM! Normaalisti kartonkitörpöt kuuluvat kartonkijätteeseen.

Tonttutyttö osoittaa sormellaan maitotölkkiä. Tunnelma on hämyinen ja jouluinen.

Tonttukin törpöttää!

Kinkkurasva omaan biojätteeseen törpössä – kyllä! Kinkkurasvasta eroon hankkiutuminen on tänäkin vuonna yksinkertaista. Katso video!

Pöydällä on ylhäältä kuvattuna erilaisia jo palaneita kynttilöitä.

Kynttilät ja tuikut

Muoviset lyhty-, tuikku- ja hautakynttilät, steariini ja kynttilänpätkät kuuluvat sekajätteeseen. Kynttilöiden metalliosat ja metalliset tuikkukuoret viedään metallinkeräykseen.

Vinkki: Hautakynttilöiksi kannattaa valita monivuotisia lyhtyjä. Steariini ja kynttilänpätkät voi taas sulattaa ja hyödyntää uusiokynttilöiden raaka-aineena.

Jouluisia lahjapapereita on päällekkäin taiteltuna lattialla.

Lahjapaperit

Hyväkuntoiset ja siistit lahjapaperit kannattaa säästää ja käyttää uudelleen. Litistä pois heitettävät lahjapaperit mahdollisimman pieneksi, jotta ne eivät vie tarpeettomasti tilaa jäteastiassa. Lahjapaperit ja nauhat kuuluvat sekajätteeseen. Ne eivät siis sovellu paperin- tai kartongin keräykseen, koska niissä on erilaisia värejä, pinnoitteita ja teippejä.

Katso myös DIY-askarteluohjeet pulleisiin paperitähtiin.

Sinivalkoinen ruokaservetti tammipöydällä, vieressä palaa sinivalkoinen kynttilä.

Lautasliinat ja servetit

Lautas- ja kahviliinat sekä kaikenlaiset servetit ja talouspaperit voi lajitella biojätteeseen. Ne myös imevät kosteutta itseensä keittiön biojäteastiassa.

Paksut kuitukankaiset liinat taas eivät kompostoidu ja kuuluvat näin ollen sekajätteeseen.

Keittiöjakkaran päällä on kartonkinen discovalon laatikko.

Pakkausmateriaalit

Pahviset pakkaukset leluissa ja muissa lahjoissa lajitellaan kartongin keräykseen. Muista litistää pakkaukset, niin jäteastiat eivät pursuile joulun jälkeen.

Kolme erilaista posliinienkeliä tummaa taustaa vasten.

Posliiniset ja lasiset koriste-esineet

Posliiniset ja lasiset koriste-esineet lajitellaan sekajätteeseen, samoin kuin kodin rikkinäiset juomalasit tai posliiniastiat. Lasipakkauksiin saa lajitella vain lasipakkauksia, eli esimerkiksi pilttipurkkeja, oliivipurkkeja tai muita vastaavia lasipakkauksia.

Vanhalla ruskealla ja puisella pöydällä on kaunis jouluinen pöytäliina, jossa on kukkia ja kynttilöitä.

Pöytäliinat

Jos pöytäliina on jo rikki, mutta se on ehkä, voit kierrättää sen poistotekstiileissä. Jos pöytäliina on muovipinnoitettu, sen paikka on sekajätteessä. Ehjät ja yhä toimivat pöytäliinat kannattaa lahjoittaa eteenpäin tai uusiokäyttää vaikka tekemällä niistä erilaisia kasseja ja pussukoita.

Erimallisia tinoja vierekkäin valkoisella pöydällä.

Uudenvuoden tinat

Jos sinulla on vielä tinoja, ne kuuluu toimittaa vaarallisen jätteen vastaanottopisteisiin Mustankorkean jätekeskukselle, Laukaan pienjäteasemalle tai keräyskontteihin, jotka löydät netistä osoitteesta kierratys.info. Vaarallista jätettä vastaanotetaan ilmaiseksi ja ne toimitetaan jatkokäsittelyyn.

Vinkki: Paras tapa on säästää tinat ensi vuoteen ja valaa ne uudelleen. Tinan tilalla voi kokeilla hienon sokerin tai steariinin sulattamista kauhassa. Sulaneen sokerin voi tiputtaa kylmään veteen. Steariinista saa tinaa muistuttavia muotoja lumeen kaadettaessa.

Mustalla tuolilla on pallomainen valosarja, jonka paristokotelossa ei ole enää paristoja.

Valosarjat

Kaikenlaiset valosarjat, toimivatpa ne verkkovirralla tai paristoilla, kierrätetään sähkölaitteissa. Sähkölaitteiden kierrätyksen alkupää on hyvin käsityövaltaista, joten jos haluat helpottaa kierrätystä, muista irrottaa valosarjoista paristot ja kierrättää ne omiin kierrätyslaatikoihin kaupoissa, Mustankorkean jätekeskuksella tai Laukaan pienjäteasemalla.

Haluatko lukea lisää kierrätyksestä?

Vaakakuvassa pöydällä sakset, nuppineuloja ja lankaa.

Vaatteiden paikkaus säästää luontoa ja rahaa – yksinkertaisin paikkaus onnistuu jokaiselta

Tekstiilintuotanto aiheuttaa noin kymmenen prosenttia maailman teollisuuden hiilidioksidipäästöistä, joten vaatteiden korjaaminen ja uusien vaatteiden ostaminen vain harkiten on…

Soutuvene on kiinni rannassa. On kaunis kesäinen päivä.

Miten lasikuituvene kierrätetään?

Lasikuituveneen käyttöikä on pitkä, jopa yli sata vuotta. Aivan heti sille ei siis tule edes tarvetta hävittää. Jos…

Hiustenkuivaaja, itkuhälytin ja muita pieniä sähkölaitteita.

Sähkölaitteiden kierrätyksen suosio yllätti kierrätysautolla

Mustankorkean kierrätysauto keräsi tänä keväänä vaarallisten jätteiden lisäksi ensimmäistä kertaa myös sähkölaitteita. Niitä tuotiinkin kierrätysautolle reilusti, kolmen illan…