Vihreät jäteastiat pursuavat joulun ajan jätteitä inhottavasti. Seinässä lukee graffitein "merry christmas".

Kuinka joulun ajan jätteet kierrätetään? Mitä kinkkurasvalle tehdään? Listasimme sinulle joulun ajan yleisimmät jätteet sekä ohjeet, miten ne kierrätetään.

Lataa ja tulosta lajitteluohjeet

Jos haluat, voit myös tulostaa lajitteluohjeet vaikkapa taloyhtiösi ilmoitustaululle.

Alumiinivuoat ja-foliot

Huuhdo ruoantähteet kevyesti pois astioista. Vie alumiinivuoat ja -foliot metallin keräykseen.

Pöytäliinan päällä on kallellaan alumiininen likainen vuoka ja vieressä sen kansi.

Askartelutarvikkeet

Joulukorttien askartelussa käytettävät kimaltavat koristeet kuuluvat joulukorttien valmisteluun. Jätteenä niiden paikka on sekajätteessä.

Ikkunalaudalla on lasisessa purkissa joulukorttien koristeluun kimaltavia joulukuusia.

Glögipullot ja -purkit

Vie pantilliset pullot kauppojen palautusautomaattiin. Poista pantittomien lasipullojen korkit ja kannet, ja vie pullot lasinkeräykseen. Kartonkiset purkit ja törpöt kuuluvat kartonkipakkauksiin ja muoviset muovipakkauksiin.

Neljä erilaista pakkausta rinnakkain; kaksi jouluolutta sekä kaksi glögiä.

Ilotulitteet

Palauta räjähtämättömät, vanhentuneet ja suutariksi jääneet ilotulitteet niiden myyjille. Ammuttujen ilotulitteiden jätteet kuuluvat sekajätteisiin.

Rinnakkain erilaisia käyttämättömiä ilotulitusraketteja.

Joulukalenterit

Kartonkiset joulukalenterit lajitellaan kartonkipakkauksiin. Joulukalenterin ympärillä olevan muovin sekä sisällä olevan muovin (jossa suklaat ovat) voi kierrättää muovipakkauksissa. Joissain joulukalentereissa kartongin ja muovin lisäksi on myös metallia, mikä kannattaa poistaa ja kierrättää metalleissa.

Kaksi osittain avattua suklaajoulukalenteria. Toisessa on Pipsa Possu, toisessa Ryhmä Hau.

Joulukoristeet

Rikkinäiset joulukoristeet, kuten joulupallot ja kimallenauhat kuuluvat sekajäteastiaan.

Joulukuusen viereen lattialle on tippunut rikkinäisiä joulukuusen koristeita.

Joulukortit

Helppo muistisääntö on, että kaiken postissa tulevan voit lajitella paperin keräykseen.

Joulukukat

Pienet määrät kukkia, kasveja ja multaa voi laittaa biojätteeseen tai omaan kompostoriin. Koristeet ja nauhat kuuluvat sekajätteeseen.

Joulukuusi

Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa omakoti- ja paritaloasukkaat sekä alle viiden asunnon taloyhtiössä asuvat toimittavat kuusen lähimmälle hyötykeräyspisteelle. Isommissa taloyhtiöissä asuvat voivat jättää kuusen taloyhtiön omalle jätekatokselle. Kuuset kerätään maksutta tammikuussa.

Seuraa tarkempaa tiedotusta nettisivuillamme.

Ulkona kasassa on joulukuusia päällekkäin, taustalla näkyy metsää.

Jouluvalot

Rikkinäiset jouluvalot, rikkoutuneet led-kynttilät ja kokonaiset valosarjat kuuluvat sähkölaitteiden keräykseen (SER). Sähkölaitteita vastaanottavat veloituksetta niitä myyvät liikkeet, Mustankorkean jätekeskus ja Laukaan pienjäteasema.

Enkelivalo loistaa sinisenä, takana näkyy kirjoja ja valon vieressä AA-paristo.

Karkkipaperit

Karkkipaperit lajitellaan materiaalin mukaan: Muoviset karkkipaperit muovinkeräykseen, metalliset metallinkeräykseen, paperiset kartongin keräykseen. Metalliset ja muoviset erottaa rytistämällä, metalliset jäävät ryttyyn ja muoviset aukeavat.

Sinisellä pöydällä näkyy syötyjä joulukarkkien papereita sekä punainen kartonkinen rasia yläkulmassa.

Kinkkurasva

Kaada jäähtynyt rasva ja paistinliemi kartonkiseen törppöön. Vie törppö biojäteastiaan. Kartonkitörppö poistetaan prosessissa biojätteen joukosta ja rasvoista tuotetaan paikallista biopolttoainetta. HUOM! Normaalisti kartonkitörpöt kuuluvat kartonkijätteeseen.

Joulukinkun päälle kaadetaan jotain rasvaseosta tai kastiketta.
Tonttutyttö osoittaa sormellaan maitotölkkiä. Tunnelma on hämyinen ja jouluinen.

Tonttukin törpöttää!

Kinkkurasva omaan biojätteeseen törpössä – kyllä! Kinkkurasvasta eroon hankkiutuminen on tänäkin vuonna yksinkertaista. Katso video!

Kynttilät ja tuikut

Muoviset lyhty-, tuikku- ja hautakynttilät, steariini ja kynttilänpätkät kuuluvat sekajätteeseen. Kynttilöiden metalliosat ja metalliset tuikkukuoret viedään metallinkeräykseen.

Vinkki: Hautakynttilöiksi kannattaa valita monivuotisia lyhtyjä. Steariini ja kynttilänpätkät voi taas sulattaa ja hyödyntää uusiokynttilöiden raaka-aineena.

Pöydällä on ylhäältä kuvattuna erilaisia jo palaneita kynttilöitä.

Lahjapaperit

Hyväkuntoiset ja siistit lahjapaperit kannattaa säästää ja käyttää uudelleen. Litistä pois heitettävät lahjapaperit mahdollisimman pieneksi, jotta ne eivät vie tarpeettomasti tilaa jäteastiassa. Lahjapaperit ja nauhat kuuluvat sekajätteeseen. Ne eivät siis sovellu paperin- tai kartongin keräykseen, koska niissä on erilaisia värejä, pinnoitteita ja teippejä.

Jouluisia lahjapapereita on päällekkäin taiteltuna lattialla.

Lautasliinat ja servetit

Lautas- ja kahviliinat sekä kaikenlaiset servetit ja talouspaperit voi lajitella biojätteeseen. Ne myös imevät kosteutta itseensä keittiön biojäteastiassa.

Paksut kuitukankaiset liinat taas eivät kompostoidu ja kuuluvat näin ollen sekajätteeseen.

Sinivalkoinen ruokaservetti tammipöydällä, vieressä palaa sinivalkoinen kynttilä.

Pakkausmateriaalit

Pahviset pakkaukset leluissa ja muissa lahjoissa lajitellaan kartongin keräykseen. Muista litistää pakkaukset, niin jäteastiat eivät pursuile joulun jälkeen.

Keittiöjakkaran päällä on kartonkinen discovalon laatikko.

Posliiniset ja lasiset koriste-esineet

Posliiniset ja lasiset koriste-esineet lajitellaan sekajätteeseen, samoin kuin kodin rikkinäiset juomalasit tai posliiniastiat. Lasipakkauksiin saa lajitella vain lasipakkauksia, eli esimerkiksi pilttipurkkeja, oliivipurkkeja tai muita vastaavia lasipakkauksia.

Kolme erilaista posliinienkeliä tummaa taustaa vasten.

Pöytäliinat

Jos pöytäliina on jo rikki, mutta se on ehkä, voit kierrättää sen poistotekstiileissä. Jos pöytäliina on muovipinnoitettu, sen paikka on sekajätteessä. Ehjät ja yhä toimivat pöytäliinat kannattaa lahjoittaa eteenpäin tai uusiokäyttää vaikka tekemällä niistä erilaisia kasseja ja pussukoita.

Vanhalla ruskealla ja puisella pöydällä on kaunis jouluinen pöytäliina, jossa on kukkia ja kynttilöitä.

Uudenvuoden tinat

Jos sinulla on vielä tinoja, ne kuuluu toimittaa vaarallisen jätteen vastaanottopisteisiin Mustankorkean jätekeskukselle, Laukaan pienjäteasemalle tai keräyskontteihin, jotka löydät netistä osoitteesta kierratys.info. Vaarallista jätettä vastaanotetaan ilmaiseksi ja ne toimitetaan jatkokäsittelyyn.

Vinkki: Paras tapa on säästää tinat ensi vuoteen ja valaa ne uudelleen. Tinan tilalla voi kokeilla hienon sokerin tai steariinin sulattamista kauhassa. Sulaneen sokerin voi tiputtaa kylmään veteen. Steariinista saa tinaa muistuttavia muotoja lumeen kaadettaessa.

Erimallisia tinoja vierekkäin valkoisella pöydällä.

Valosarjat

Kaikenlaiset valosarjat, toimivatpa ne verkkovirralla tai paristoilla, kierrätetään sähkölaitteissa. Sähkölaitteiden kierrätyksen alkupää on hyvin käsityövaltaista, joten jos haluat helpottaa kierrätystä, muista irrottaa valosarjoista paristot ja kierrättää ne omiin kierrätyslaatikoihin kaupoissa, Mustankorkean jätekeskuksella tai Laukaan pienjäteasemalla.

Mustalla tuolilla on pallomainen valosarja, jonka paristokotelossa ei ole enää paristoja.

Haluatko lukea lisää kierrätyksestä?

Silmälaispäinen nainen katsoo kameraan ja hymyilee. Taustalla näkyy vihreää luontoa.

Tekstiileille tulossa tuottajavastuu 

Mustankorkealla on poistotekstiileille vain yksi keräysastia, joka sijaitsee jätekeskuksella. Keräysverkostoa ei ole vielä laajennettu, kun Mustankorkealla on odotettu…

Kuvassa maahan hautautuneita akkuja hautausmaalla sekä teksti "It's alive!"

Vaara piilee, jos et lajittele akkuja oikein – Katso, miten zombiakku räjähtää

Väärin lajitellut akut aiheuttavat Suomessa vuosittain kymmeniä räjähdysmäisiä tulipaloja jätehuollon eri vaiheissa. Käytöstä poistettu litiumioniakku voi herätä väärän…

Mustavalkoisessa kuvassa näkyy jätekasassa pyörän vanteita, huonekaluja ja sähkölaitteita.

Täyttä roskaa vai raaka-aineiden aarreaitta? – Kiertotalous on muuttanut kaatopaikkoja

Mustankorkea juhlistaa tänä vuonna 25-vuotista taivaltaan ja alue 60-vuotista historiaansa. Näin vanhasta kaatopaikasta kehittyi monipuolinen jätekeskus.