
Näin hyödynnät mansikan kannat
Joko mansikat on pakastettu talven varalle? Mansikan perkaamisesta syntyy paljon jätettä, minkä paikka on biojätteessä tai kompostorissa. Ennen kuin laitat mansikan kannat biojätteeseen, voit hyödyntää ne tekemällä niistä mansikkamehua. Se on loistava tapa uudelleenkäyttää biojäte ennen kuin se kierrätetään.
Juttu julkaistu alunperin 31.7.2023.
Mansikat kannattaa pakastaa tuoreena ja vastapoimittuina. Pienet mansikat voi pakastaa kokonaisina, suuret voi viipaloida. Joukkoon voi ripauttaa hieman sokeria. Mutta mitä tehdä mansikankannoille, joita puuhasta jää yleensä kohtuullisen paljon? Niiden paikka on luonnollisesti biojätteessä, mutta ennen sinne päätymistä, niistä voi valmistaa herkullista mansikkamehua.

– Jätteiden oikea kierrätys on tärkeää, mutta sitä ennen monta jätettä voi uudelleenkäyttää. Mansikan kantoihin jää usein hedelmälihaa, vaikka olisi kuinka tarkka mansikan perkaaja. Jos vain aikaa riittää, kannattaa mansikoista syntynyt biojäte hyödyntää kotona keittämällä ennen biojäteastiaan laittamista. Muista kuitenkin mansikoita peratessa laittaa toiseen astiaan homeiset mansikat, niistä ei kannata keittää mehua, vinkkaa Mustankorkean viestinnän asiantuntija Päivi Peltola.
Mansikkamehun resepti

Ainekset
- 2 dl mansikan kantoja
- 2 rkl sokeria
- 6 dl vettä
- 1/2 tl sitruunahappoa (tai 1 rkl sitruunamehua)
Tee näin
- Mittaa kattilaan mansikan kannat, sokeri ja vesi. Sokerin määrää voit muuttaa omien makumieltymysten mukaan, toiset pitävät makeammasta kuin toiset.
- Keitä seosta kattilassa 10-15 minuuttia.
- Lisää sitruunahappo tai sitruunamehu ja sekoita. Sitruunahappo auttaa mehun säilönnässä ja sitruunamehu tuo mehuun mukavaa kirpeyttä.
- Siivilöi mehu puhtaaseen astiaan tai pulloon ja jäähdytä.
- Nauti! Mehu säilyy jääkaapissa noin viikon.
Reseptistä syntyy reippaassa vartissa noin puoli litraa valmista mehua. Jos teet mehua esimerkiksi viiden litran mansikkalaatikon mansikan kannoista, lisää 1,5 desiä sokeria, kaksi litraa vettä ja 1-2 teelusikkaa sitruunahappoa tai puoli desiä sitruunamehua.


Jätehierarkiassa paras jäte on syntymätön jäte

1. Ehkäise ja vältä turhaa kulutusta
Moni saattaa ajatella, että jätteen matka alkaa sen kierrättämisestä, eli siitä, kun esimerkiksi ruuantähteet lajittelee kotona biojätteeseen. Jätehierarkiassa ensimmäisenä kohtana on kuitenkin jätteiden synnyn ehkäiseminen, eli esimerkiksi se, että ruokaa ostaa kaupasta sopivasti ja välttää ruokahävikkiä.
– Kaikki alkaa siitä, että miettisimme jo ostaessa kaupassa, että mikä on sopiva määrä ruokaa tai tarvitsemmeko todella jotain tavaraa. Miten paljon mansikoita ostetaan tänä vuonna ja onko pakastimessa jäljellä vielä edellisvuosien mansikoita? Monia tavaroita voi myös lainata tai ostaa käytettyinä, Peltola kertoo.
Etenkin ruokakaupassa hyvä suunnittelu auttaa ruokahävikin ehkäisemisessä. Ylijäänyttä ruokaa kannattaa pakata vaikka lounaseväiksi tai hyödyntää muuten seuraavan päivän ruuanlaitossa. Jääkaappiin voi halutessaan järjestää hävikkikorin tai hyllyn, jossa on ruokia, joissa ensimmäisenä häämöttää parasta ennen -päivänmäärä tai jotka muuten on käytetään ensimmäisenä.
Valitse ostopakkaus ajatuksella
Jos ostokselle on oikea tarve, kannattaa seuraavaksi huomioida ostopakkaus. Pakastusta varten mansikat ostetaan isoissa laatikoissa, jolloin jätettä tulee vähemmän kuin pienissä laatikoissa ostettuna.
– Ruokakaupassa tekee huomaamattaan paljon pieniä valintoja. Ostatko esimerkiksi tomaattimurskan kartonki-, lasi- vai metallipakkauksessa? Kartonkipakkaus on ympäristöystävällisempi valinta lasiin ja metalliin verrattuna, sillä kartongin valmistuksen hiilijalanjälki on pienempi verrattuna lasiin tai alumiiniin. Usein pakkaukset ovat myös FSC-sertifioituja, eli ne on tehty kestävästi tuotetusta puusta, Peltola toteaa.
Kauppareissulla kannattaa suosia myös uudelleenkäytettäviä pakkauksia, kuten pesuaineissa täyttöpusseja ja tabletteja. Kannattaa kiinnittää huomiota myös, jos tuote on ns. ylipakattu eli siinä on pakkaus pakkauksen sisällä. Hyviä esimerkkejä ovat keksit, joissa voi olla päällimmäinen kääre ja vielä sen sisällä toinen muovinen pakkaus, jossa keksit ovat.
2. Käytä luovasti uudestaan
Tämän jälkeen tulee tuotteen uudelleenkäyttö eli mansikan kantojen hyödyntäminen mehuna. Muut tavarat kannattaa myydä esimerkiksi kirpputorilla tai lahjoittaa eteenpäin. Mustankorkea jakaa myös erilaisia DIY-vinkkejä, joilla jätteet saavat uuden elämän uusina tuotteina. Oletko jo tutustunut?

Vaatteiden paikkaus säästää luontoa ja rahaa – yksinkertaisin paikkaus onnistuu jokaiselta
3. Lajittele materiaalin mukaan
Vasta tässä vaiheessa puhutaan jätteiden kierrätyksestä materiaalina eli niiden lajittelusta oikeisiin jäteastioihin tai jätelavoille. Jätteiden lajittelussakin on tärkeää lajitella jätteet mahdollisimman tarkasti omiin jätelajeihin niin kotona kuin Mustankorkean lajittelupihalla ja Laukaan pienjäteasemalla.

4. Lajitteluun kelpaamattomat sekajätteeksi
Vasta sitten, jos jätteelle ei löydy mitään sopivaa ja oikeaa jätelavaa, on sen paikka sekajätteessä. Sekajätteetkin hyödynnetään eli niistä saadaan poltossa lämpöä ja energiaa.
– Aina, jos mahdollista, niin jäte tulee kierrättää omana materiaalina. Esimerkiksi biojätteestä valmistetaan meillä Mustankorkealla biokaasua ja multatuotteita. Se on parasta jätteen hyödyntämistä ja työllistää paikallisesti ihmisiä sekä Mustankorkealla että aliurakoitsijoita. Myös suurin osa kuljetuskumppaniemme jäteautoista ajaa ympäristöystävällisesti biokaasulla, Peltola kertoo.