Taustalla näkyy tamminen pöytä ja lasisessa astiassa punaisia mansikan kantoja.

Joko mansikat on pakastettu talven varalle? Mansikan perkaamisesta syntyy paljon jätettä, minkä paikka on biojätteessä tai kompostorissa. Ennen kuin laitat mansikan kannat biojätteeseen, voit hyödyntää ne tekemällä niistä mansikkamehua. Se on loistava tapa uudelleenkäyttää biojäte ennen kuin se kierrätetään.

Juttu julkaistu alunperin 31.7.2023.

Mansikat kannattaa pakastaa tuoreena ja vastapoimittuina. Pienet mansikat voi pakastaa kokonaisina, suuret voi viipaloida. Joukkoon voi ripauttaa hieman sokeria. Mutta mitä tehdä mansikankannoille, joita puuhasta jää yleensä kohtuullisen paljon? Niiden paikka on luonnollisesti biojätteessä, mutta ennen sinne päätymistä, niistä voi valmistaa herkullista mansikkamehua.

Tammisella puupöydällä sinisessä astiassa kasa mansikan kantoja.
Mansikoiden perkaajasta riippuen mansikoihin jää vähän tai hieman enemmän hedelmälihaa.

– Jätteiden oikea kierrätys on tärkeää, mutta sitä ennen monta jätettä voi uudelleenkäyttää. Mansikan kantoihin jää usein hedelmälihaa, vaikka olisi kuinka tarkka mansikan perkaaja. Jos vain aikaa riittää, kannattaa mansikoista syntynyt biojäte hyödyntää kotona keittämällä ennen biojäteastiaan laittamista. Muista kuitenkin mansikoita peratessa laittaa toiseen astiaan homeiset mansikat, niistä ei kannata keittää mehua, vinkkaa Mustankorkean viestinnän asiantuntija Päivi Peltola.

Mansikkamehun resepti

Kuvassa sinisessä astiassa mansikan kantoja, kirkkaassa mittakupissa vettä ja muovisessa astiassa sokeria. Taustalla näkyy sitruunahappo.
Mansikkamehun tekoon tarvitset mansikan kantoja, sokeria, vettä ja sitruunahappoa.

Ainekset

  • 2 dl mansikan kantoja
  • 2 rkl sokeria
  • 6 dl vettä
  • 1/2 tl sitruunahappoa (tai 1 rkl sitruunamehua)

Tee näin

  • Mittaa kattilaan mansikan kannat, sokeri ja vesi. Sokerin määrää voit muuttaa omien makumieltymysten mukaan, toiset pitävät makeammasta kuin toiset.
  • Keitä seosta kattilassa 10-15 minuuttia.
  • Lisää sitruunahappo tai sitruunamehu ja sekoita. Sitruunahappo auttaa mehun säilönnässä ja sitruunamehu tuo mehuun mukavaa kirpeyttä.
  • Siivilöi mehu puhtaaseen astiaan tai pulloon ja jäähdytä.
  • Nauti! Mehu säilyy jääkaapissa noin viikon.

Reseptistä syntyy reippaassa vartissa noin puoli litraa valmista mehua. Jos teet mehua esimerkiksi viiden litran mansikkalaatikon mansikan kannoista, lisää 1,5 desiä sokeria, kaksi litraa vettä ja 1-2 teelusikkaa sitruunahappoa tai puoli desiä sitruunamehua.

Kattilassa porisee induktioliedellä kattila, jossa mansikoita, vettä ja sokeria.
Mansikkaseokselle riittää reilun kymmenen minuutin keittäminen.
Kauniissa lasissa punaista mehua, vieressä pari mansikan kantaa.
Itse tehty mansikkamehu kuumana kesäpäivänä pihalla, voisiko olla parempaa? Mansikan kantojen hyödyntäminen mehussa on myös hyvää jätteiden uudelleenkäyttöä.

Jätehierarkiassa paras jäte on syntymätön jäte

Ylösalaisin oleva kolmio, jossa ylhäältä alas lukee: jätteen synnyn ehkäiseminen, uudelleenkäyttö, kierrätys materiaalina, polttaminen energiaksi ja loppukäsittely.
Jätehierarkia painottaa jätteen synnyn ehkäisemistä.

1. Ehkäise ja vältä turhaa kulutusta

Moni saattaa ajatella, että jätteen matka alkaa sen kierrättämisestä, eli siitä, kun esimerkiksi ruuantähteet lajittelee kotona biojätteeseen. Jätehierarkiassa ensimmäisenä kohtana on kuitenkin jätteiden synnyn ehkäiseminen, eli esimerkiksi se, että ruokaa ostaa kaupasta sopivasti ja välttää ruokahävikkiä.

– Kaikki alkaa siitä, että miettisimme jo ostaessa kaupassa, että mikä on sopiva määrä ruokaa tai tarvitsemmeko todella jotain tavaraa. Miten paljon mansikoita ostetaan tänä vuonna ja onko pakastimessa jäljellä vielä edellisvuosien mansikoita? Monia tavaroita voi myös lainata tai ostaa käytettyinä, Peltola kertoo.

Etenkin ruokakaupassa hyvä suunnittelu auttaa ruokahävikin ehkäisemisessä. Ylijäänyttä ruokaa kannattaa pakata vaikka lounaseväiksi tai hyödyntää muuten seuraavan päivän ruuanlaitossa. Jääkaappiin voi halutessaan järjestää hävikkikorin tai hyllyn, jossa on ruokia, joissa ensimmäisenä häämöttää parasta ennen -päivänmäärä tai jotka muuten on käytetään ensimmäisenä.

Valitse ostopakkaus ajatuksella

Jos ostokselle on oikea tarve, kannattaa seuraavaksi huomioida ostopakkaus. Pakastusta varten mansikat ostetaan isoissa laatikoissa, jolloin jätettä tulee vähemmän kuin pienissä laatikoissa ostettuna.

– Ruokakaupassa tekee huomaamattaan paljon pieniä valintoja. Ostatko esimerkiksi tomaattimurskan kartonki-, lasi- vai metallipakkauksessa? Kartonkipakkaus on ympäristöystävällisempi valinta lasiin ja metalliin verrattuna, sillä kartongin valmistuksen hiilijalanjälki on pienempi verrattuna lasiin tai alumiiniin. Usein pakkaukset ovat myös FSC-sertifioituja, eli ne on tehty kestävästi tuotetusta puusta, Peltola toteaa.

Kauppareissulla kannattaa suosia myös uudelleenkäytettäviä pakkauksia, kuten pesuaineissa täyttöpusseja ja tabletteja. Kannattaa kiinnittää huomiota myös, jos tuote on ns. ylipakattu eli siinä on pakkaus pakkauksen sisällä. Hyviä esimerkkejä ovat keksit, joissa voi olla päällimmäinen kääre ja vielä sen sisällä toinen muovinen pakkaus, jossa keksit ovat.

2. Käytä luovasti uudestaan

Tämän jälkeen tulee tuotteen uudelleenkäyttö eli mansikan kantojen hyödyntäminen mehuna. Muut tavarat kannattaa myydä esimerkiksi kirpputorilla tai lahjoittaa eteenpäin. Mustankorkea jakaa myös erilaisia DIY-vinkkejä, joilla jätteet saavat uuden elämän uusina tuotteina. Oletko jo tutustunut?

Vaakakuvassa pöydällä sakset, nuppineuloja ja lankaa.
Kulku
29.05.2024

Vaatteiden paikkaus säästää luontoa ja rahaa – yksinkertaisin paikkaus onnistuu jokaiselta

Tekstiilintuotanto aiheuttaa noin kymmenen prosenttia maailman teollisuuden hiilidioksidipäästöistä, joten vaatteiden korjaaminen ja uusien vaatteiden ostaminen vain harkiten on…
Tyynyn päällä on itse tehty silmäsuoja. Kangasta näkyy vielä taustalla pöydällä.
Kaunis asetelma talous- ja vessapaperirullista tehtyjä talvisia kuusia.
Lasisessa purkissa on joulukoristeita ja sammalta sisällä. Vieressä näkyy joulukukka.
DIY
05.12.2023

Jouluilme ilmaiseksi

Naisen kädet pitävät hyppysissään valmista tapetista taiteltua korttitaskua.

3. Lajittele materiaalin mukaan

Vasta tässä vaiheessa puhutaan jätteiden kierrätyksestä materiaalina eli niiden lajittelusta oikeisiin jäteastioihin tai jätelavoille. Jätteiden lajittelussakin on tärkeää lajitella jätteet mahdollisimman tarkasti omiin jätelajeihin niin kotona kuin Mustankorkean lajittelupihalla ja Laukaan pienjäteasemalla.

Siivilässä näkyy keitettyjä mansikoita, kattila on vasemmalla vieressä tiskipöydällä.
Mansikan kantojen keittämisen jälkeen mansikoista on hyödynnetty kotikeittiössä kaikki mahdollinen. Seuraavaksi mansikoiden paikka on kodin kompostorissa tai biojäteastiassa.

4. Lajitteluun kelpaamattomat sekajätteeksi

Vasta sitten, jos jätteelle ei löydy mitään sopivaa ja oikeaa jätelavaa, on sen paikka sekajätteessä. Sekajätteetkin hyödynnetään eli niistä saadaan poltossa lämpöä ja energiaa.

– Aina, jos mahdollista, niin jäte tulee kierrättää omana materiaalina. Esimerkiksi biojätteestä valmistetaan meillä Mustankorkealla biokaasua ja multatuotteita. Se on parasta jätteen hyödyntämistä ja työllistää paikallisesti ihmisiä sekä Mustankorkealla että aliurakoitsijoita. Myös suurin osa kuljetuskumppaniemme jäteautoista ajaa ympäristöystävällisesti biokaasulla, Peltola kertoo.