Naisen kädet pitävät hyppysissään valmista tapetista taiteltua korttitaskua.

Helppo isänpäivälahja taitellaan tapetista. Tätä samaa taitteluohjetta kannattaa kokeilla myös erilaisilla mittasuhteilla ja materiaaleilla. Isosta lahjapaperipalasta syntyy kaunis paperikassi ja A4-kokoisesta paperista tulee pieniä säilytyspusseja vaikkapa pinneille ja tukkapampuloille.

Korttitasku taitellaan 17,5 x 19,5 cm kokoisesta palasta

Korttitasku joutuu käytössä kovalle kulutukselle vaikkapa iskän housun takataskussa tai laukun sivutaskussa. Paras materiaali korttitaskun taitteluun on vinyylitapetti tai kiiltäväpintainen kartonki. Nämä materiaalit kestävät hyvin kulutusta, eivätkä taitokset kulu kovinkaan helposti puhki. Isänpäivälahjaksi taiteltavaan korttitaskuun valitaan isän lempivärejä tai kuvioita. Metrin mittaisesta tapettijämästä saa taiteltua kymmenen korttitaskua.

Pöydällä näkyy erilaisia tapettirullia. Edessä on tapetista leikattu pala, jossa lukee 17,5 x 19,5 cm. Vieressä on Osuuspankin pankkikortti.

Tapetin jämäpaloja löytyy monesta kodista

Tapetointitöiden yhteydessä ylimääräiseksi jääviä tapetinpaloja säästellään yleensä kodeissa pitkään. Ajatuksena on, että niillä voi paikata seinää tarvittaessa. Käytännössä tapetin jämäpalat hautautuvat usein varaston nurkkaan ja löytyvät vasta suursiivouksen yhteydessä. Kauniit tapetit ovat kuitenkin innostavaa ja monipuolista materiaalia askarteluun.

Korttitaskun taitteluun tarvitaan paperia, sakset, viivoitin ja kynä

Vinyylitapettiin taitosten teko on hieman hankalampaa kuin tavalliseen paperitapettiin. Taitosta voi vahvistaa kevyesti viivoittimella tai kynnellä painamalla. Valmis korttitasku on kuitenkin tiukka taitospaketti, jossa taitokset sitovat toinen toisiaan. Korttitaskuun mahtuu useampi muovikortti tai taiteltu seteli ja korttitaskun suuaukko aukeaa kevyesti reunoista painamalla.

Erilaisia tapetteja näkyy pöydällä ylhäällä. Pieni tapettipala on taiteltuna pöydällä.

Taittele korttitasku tapetista näin:

  1. Mittaa ja piirrä tapetin valkoiselle puolelle 17,5 x 19,5 cm kokoinen pala ja leikkaa se irti.
  2. Lyhyemmästä sivusta (17,5 cm) tulee korttitaskun yläpää, eli suuaukko. Taita siihen 1,5 cm taitos, niin että valkoinen puoli taittuu kuvapuolelle.
  3. Käännä tapettipala kuviopuoli pöytään päin. Taita palan vasemmasta reunasta 1/3 osaa keskelle. Taita palan oikeasta reunasta 1/3 osaa keskelle ja sujauta yläreuna kohdassa 2. tehdyn taitoksen alle.
  4. Käännä pala ympäri. Taita alareuna tasan yläreunan kanssa ja sujauta alareuna kohdassa 2. tehdyn taitoksen alle.

Nyt korttitasku on napakka taitos, joka pysyy tiukasti kasassa oikein tehtyjen taitosten avulla. Sisälle saa sujautettua tärkeät kortit talteen.

Naisen kädet näkyvät taittelemassa rustiikkista tapettipalaa. Pankkikortti lojuu pöydällä vieressä.

Jätteenä tapetti lajitellaan sekajätteeseen. Täydet tapettirullat voi myydä tai lahjoittaa eteenpäin. Pienemmät määrät kannattaa hyödyntää askartelussa.

Kokeile taitella samalla ohjeella myös seuraavia:

  • Tasku huulimeikkien tai muiden pienten tavaroiden säilytykseen syntyy noin 35 x 50 cm tapetin palasta.
  • Lahjapussi vaikkapa karkeille saadaan noin 45 x 60 cm kokoisesta palasta.
  • Pieni paperikassi syntyy noin 90 x 90 cm palasta.