Tyynyn päällä on itse tehty silmäsuoja. Kangasta näkyy vielä taustalla pöydällä.

Kauniita talviunia kierrätysmateriaalista valmistetun silmäsuojan pimeydessä! Pieneksi jääneet vauvan bodyt tai ikitahran saaneet yö- tai T-paidat voi hyödyntää vielä pienissä ompelutöissä. Pehmeä materiaali on mitä ihanimman tuntuinen iholla ja kauniit kuosit ilahduttavat vielä pitkään vaikkapa silmäsuojina.

Lapsen T-paidasta saa kaikki materiaalit suloiseen silmäsuojaan

Silmäsuojassa tärkeintä on mukavuus. Kankaan tulee olla pehmeää ja taipuisaa sekä sellaista, joka ei luista pois kasvoilta. Trikoo, flanelli tai collegekangas ovat hyviä vaihtoehtoja silmäsuojan ompeluun. Toiset tykkäävät, että silmäsuojan voi sitoa pään takaa kiinni, mutta toisille joustava kuminauha on parempi. Tämä malli ommeltiin S-kokoisesta yöpaidasta ja taakse solmittavat nauhat leikattiin ja venytettiin trikoonaruksi paidan helmasta.

Sakset leikkaavat kaunista kukkakangasta harmaalla pohjalla.
Jokaiselta löytyy varmasti kaapista vanha t-paita, joka on jo parhaat päivänsä nähnyt, mutta silti niin rakas. Tällä ohjeella paita saa uuden elämän.

Trikoonarua saa leikkaamalla ja venyttämällä

Trikoonaru on monipuolinen askartelumateriaali ja siitä voi solmia vaikkapa amppeleita, avaimenperiä, letitettyjä tai solmittuja nauhoja tai sitä voi myös neuloa ja virkata. Silmäsuojiin tarvitaan kuitenkin vain kaksi noin 30 cm pituista trikoonauhaa, joista tulee venytettynä noin 1/3 osa pidempiä. Nämä trikoonarut kannattaa leikata heti ensimmäisenä työvaiheena paidan helmasta.

Paperista tehty silmälappujen malli on laitettu nuppineuloilla kankaan päälle.
Jos vanhassa paidassa on tahroja, kannattaa ne rajata pois sommitteluvaiheessa.

Silmäsuojaan tulee neljä kerrosta kangasta

Sopiva silmäsuojan kaava leikataan symmetriseksi puoliksi taitetun paperin avulla. Itselle sopivaa mallia kannattaa hakea oman pään ja kasvojen muodon mukaan. Tämä silmäsuoja on 20 cm leveä ja kapeimmasta kohdasta 7,5 cm korkea. Silmäsuojan sisälle voi halutessaan laittaa useammankin kerroksen kangasta, mutta neljä kerrosta kangasta pitää jo valon piilossa, varsinkin, jos kangas on väriltään tumma.

Vanhaa paitaa on leikattu. Pöydällä on nuppineula.
Kun seuraat ohjetta vaihe vaiheelta, onnistut varmasti.

Tee trikookankainen silmäsuoja näin:

  1. Leikkaa trikoosta noin 4 cm leveää nauhaa ja vedä sitä napakasti, jotta se rullautuu trikoonaruksi. Silmäsuojiin tarvitaan kaksi noin 30 cm pitkää narua.
  2. Taita A4-paperi puoliksi ja leikkaa siitä symmetrinen kaava. Valmiin silmäsuojan mitat ovat noin 20 cm x 7,5 cm.
  3. Kiinnitä kaava yöpaidan päälle nuppineuloilla ja leikkaa malli irti noin sentin saumavaroilla. Saat kaksi palaa kerralla. Kiinnitä kaava uuteen kohtaan ja leikkaa nyt aivan kaavan reunoja pitkin. Saat taas kaksi, noin sentin pienempää palaa kuin edellisellä kerralla.
  4. Aseta toinen isommista paloista pöydälle oikea puoli ylöspäin. Asettele palan päälle trikoonarut pienelle kerälle niin, että narun päät tulevat ulos reunoista. Toinen naru toisesta reunasta ja toinen toisesta.
  5. Asettele toinen iso pala niin, että isojen palojen oikeat puolet tulevat vastakkain. Narut jäävät palojen väliin. Asettele vielä molemmat pienet palat päälle ja kiinnitä kaikki palat yhteen nuppineuloilla.
  6. Ompele ympäri pienempien palojen reunaa pitkin ja muista jättää kääntöaukko silmäsuojan yläreunaan.
  7. Käännä silmäsuoja oikeinpäin ja silitä saumat tasaiseksi.
  8. Ompele vielä reunat ympäri, jotta sisällä olevat pienemmät palat kiinnittyvät ja kääntöaukko menee umpeen.

Valmis silmäsuoja on käytön ja pesun kestävä. Se mahtuu hyvin mukaan myös matkalle tai yökyläreissulle. Silmäsuoja paitsi peittää valoa, on myös mukavan ja turvallisen tuntuinen tapa rauhoittua yöunille.

Kauniita talviunia!