Kuvassa näkyy kännykkä, jossa lähettäjänä Mustankorke ja viestissä lukee, että selajäte 240 l tyhjennys ei onnistunut pihassa olleen esteen vuoksi.

Saitko Mustankorkealta tekstiviestin tai sähköpostin, että jäteastian tyhjennys ei onnistunut pihassa tai katualueella olleen esteen vuoksi? Mitä se tarkoittaa, mitä esteelle voi tehdä ja näkyykö se jätelaskussa? Koostimme sinulle listan siitä, mitä viesteissä olevat esteet ja muut asiat tarkoittavat.

Mustankorkea alkoi lähettää asukkaille ja isännöitsijöille tekstiviestejä ja sähköposteja helmikuussa 2024, jos jäteastiaa ei voitu tyhjentää. Aiemmin asukkaita ei ole voitu tiedottaa reaaliaikaisesti jäteastioiden tyhjentämiseen liittyvistä ongelmista, mutta uusi viestintäjärjestelmä mahdollistaa automaattisen viestin lähetyksen.

Pihassa oleva este

Jäteastia pilkottaa hieman keskellä oksaista metsänreunaa keskellä lunta. Edessä näkyy iso lumivalli.
Mitäpä olet mieltä, pääseekö jäteauton kuljettaja tyhjentämään tällaista jäteastiaa?
Punaisen vanhan talon edessä on kaksi jäteastiaa lähes hautautuneena lumeen.
Jäteastia on jäänyt lumivallin taakse. Tällaisessa tilanteessa jäteauton kuljettajan ei tarvitse tyhjentää jäteastiaa, mutta käynnistä veloitetaan silti tyhjennysmaksu.

“Hei. *osoitetieto* jäteastian tyhjennys ei onnistunut pihassa olleen esteen vuoksi. Yritämme tyhjennystä seuraavan kerran normaalin rytminne mukaisesti.” 

Pihassa oleva este voi tarkoittaa tekemättömiä lumitöitä, joiden vuoksi jäteastiaa ei päästä tyhjentämään. Piha voi myös olla todella liukas. Etenkin tähän vuoden aikaan tulisi kiinnittää huomio pihojen hiekoitukseen. Este voi myös olla esimerkiksi kasa sähköpotkulautoja tai peräkärry.

Eurot: Käynnistä laskutetaan jäteastian tyhjennysmaksu, sillä este johtuu asukkaasta. Muista kurkata talven muistilista, niin vältät maksulliset hukkanoudot.

Katualueella oleva este

Kuvassa näkyy valkoinen ja aivan peilijäässä oleva tie. Taustalla näkyy metsää ja puita, taivas on hieman sininen.
Peilijäinen tie voi olla syy sille, että jäteastioita ei päästä tyhjentämään.

Hei. *osoitetieto* jäteastian tyhjennys ei onnistunut katualueella olleen esteen vuoksi. Yritämme tyhjennystä seuraavan 1–2 viikon kuluttua.

Katualueella oleva este voi tarkoittaa, että talolle menevä tie on voinut ollut hiekoittamatta, auraamatta tai jäteastioiden luokse ei ole päässyt esimerkiksi työmaan vuoksi. Talvella edessä voi myös olla suuria lumipolanteita, mitkä estävät tontille pääsyn.

Eurot: Näistä tapauksista asukasta ei laskuteta hukkanoudosta, sillä este johtuu asukkaasta riippumattomasta syystä.

Auto edessä

Vasemmalla näkyy osa harmaasta autosta ja oikealla kaksi jäteastiaa, sekajätteelle ja biojätteelle. Auton ja astian välissä on melko pieni tila.
Lumi pienentää usein pihoja kuin huomaamatta. Kun tilaa on vähän, kasautuvat lumikasat parkkipaikkojen reunamille ja voivat pienentää tilaa jäteastioilla entisestään.

“Hei. *osoitetieto* jäteastian tyhjennys ei onnistunut, koska edessä oli auto. Yritämme tyhjennystä seuraavan kerran normaalin rytminne mukaisesti.”

Tämä viesti on melko selkeä. Jäteastioiden tai katoksen edessä on voinut olla auto, minkä vuoksi jäteastialle ei ole päästy. Auto voi olla esimerkiksi asukkaan tai vaikkapa huoltoyhtiön. Joskus talvella kotipihat voivat “pienentyä” kolattavien lumien vuoksi. Tällöin jäteastia saattaa olla aivan kiinni kodin parkkialueessa, eikä jäteastiaa saada pois kolhimatta sillä autoa.

Eurot: Jos auto on jätekatoksen tai -astioiden edessä, käynnistä lähtee maksu, vaikka jäteastiaa ei päästäisikään tyhjentämään. Jos taas auto tukkii koko kadun, ei asukkaalle tule maksua.

Jäteastia jäässä

Jäteastian reunat ovat jäätyneet valkoiseksi kuuraksi. Astian pohjalla näkyy erinäköistä biojätettä jäätyneenä astian pohjalle.
Biojäte on jäätynyt pahasti kiinni jäteastiaan. Biojäte tulisi pakata sisällä keittiössä pieneen biohajoavaan pussiin tai muuhun vastaavaan. Lisäksi biojäte ei saisi olla märkää.
Ruskean biojäteastian pohjalla on muutama jäätynyt talouspaperi sekä haravointijätettä.
Biojäteastian pohjaan on jäätynyt pieni määrä puutarhajätettä.

Hei. *osoitetieto* jäteastian tyhjennys ei onnistunut, koska astia oli jäässä. Yritämme tyhjennystä uudelleen normaalin rytminne mukaisesti.

Tämä viesti on helppo tulkita. Yleensä biojäte on se jätelaji, mikä jäätyy. Tähän ongelmaan auttaa, että biojätteeseen ei laita märkää jätettä ja biojätteen pakkaa sisällä keittiössä esimerkiksi pieneen biohajoavaan pussiin. Lisää vinkkejä löydät artikkelistamme biojäte jääty astiaan.

Eurot: Jäätyneiden astioiden tyhjennysyrityksistä lähtee asukkaalle lasku.

Kelirikko

Tie on nuhjaantunut melko huonoon kuntoon. On kevät ja lumi sulaa tielle.
Kevät ja lumien sulamiset tuovat haasteita monelle pikkutielle. Vaikka tie kestäisi henkilöautoa, se ei välttämättä kestä painavaa jäteautoa.

“Hei. *osoitetieto* jäteastian tyhjennys ei onnistunut kelirikon vuoksi. Yritämme tyhjennystä seuraavan kerran kahden viikon kuluttua.”

Kelirikoaika on jälleen kohta täällä. Kelirikko tarkoittaa päällystämättömien teiden pehmenemistä kulkukelvottomiksi. Tie voi olla siis pehmeä sulamisvesien takia tai tiessä voi olla esimerkiksi suuria monttuja.

Eurot: Jos kelirikko koskee yleistä tietä joko osittain tai kokonaan, ei asukasta veloiteta. Jos kelirikko on asukkaan pihassa tai pihatiellä, lähtee siitä asukkaalle lasku, vaikka tyhjennystä ei olisikaan pystytty tekemään. Tällöin asukas voisi siirtää astiansa toiseen paikkaan tai kunnostaa oman pihatiensä.

Tien painorajoitus

Hiekkatiellä on liikennemerkki, jossa nopeusrajoitus 40 kilometriä tunnissa sekä kuuden tonnin painorajoitus. Kyltissä lukee, että huoltoajo sallittu.
Etenkin keväisin teille voidaan joutua asettamaan painorajoitus, jotta tie ei rikkoudu. Tällä tiellä on 6 tonnin painorajoitus, kun jo pelkkä tyhjä jäteauto painaa 17 tonnia.

“Hei. *osoitetieto* jäteastian tyhjennys ei onnistunut tiellä olleen painorajoituksen vuoksi. Yritämme tyhjennystä seuraavan kerran kahden viikon kuluttua.”

Jos tielle on asetettu painorajoitus, ei jäteastioita päästä tyhjentämään. Jäteauto painaa tyhjänä noin 17 tonnia ja täytenä 28 tonnia. Yleisimmin kelirikkoteillä käytetään 12 tonnin painorajoitusta, eli henkilöauto pääsee kyllä ajamaan, mutta jäteauto ei ilman, että tie rikkoutuu.

Eurot: Asukkaalle ei mene tyhjennyslaskua, jos koko tiellä on painorajoitus. Tällöin ongelma johtuu asukkaasta riippumattomasta syystä.

Huomiovaatteissa oleva jäteauton kuljettaja hymyilee ja katsoo ulos ikkunasta.

Päivä jäteauton kuljettajan kyydissä

Miten biojäteastiat tyhjenevät -28 asteen pakkasessa? Miksi jäteastia vaihtuu naapurin kanssa? Hyppäsimme päiväksi jäteauton kyytiin selvittämään, millainen on jäteauton kuljettajan työpäivä.

Jäteauton kuljettaja vie isoa jäteastiaa jäteautolle. On kaunis talvipäivä.

Parasta jäteauton kuljettajan työssä

Jäteauton kuljettaja tyhjentää päivässä satoja jäteastioita. Tahti on tiukka, eikä pakkasrajaa ole. Isot jäteastiat voivat painaa paljon, eikä lumihanki helpota hommaa. Mutta mikä työssä on parasta?