Vasemmalla näkyy osa harmaasta autosta ja oikealla kaksi jäteastiaa, sekajätteelle ja biojätteelle. Auton ja astian välissä on melko pieni tila.

Mustankorkean asiakaspalvelussa käsitellään päivittäin 20–100 jäteastian hukkanoutoa. Mitä se oikein tarkoittaa?

– Hukkanouto tulee, jos jäteauton kuljettaja ei pääse tyhjentämään jäteastiaa. Jätekatoksen eteen on voitu pysäköidä auto tai peräkärry tai talvella piha on hiekoittamatta ja siksi liukas. Viime kesänä hukkanoutoja tuli myös jätekatosten eteen pysäköityjen sähköpotkulautojen vuoksi, kertoo asiakaspalveluesimies Leena Hattunen.

“Hukkanoutoja tulee talvisin enemmän kuin kesällä. Lumen vuoksi jäteastioita ei välttämättä päästä tyhjentämään, kun auraamattomien pihojen ja teiden lisäksi edessä voi olla aurauskasoja tai lumipolanteita. Lumi myös kaventaa pihoja, jolloin tavallisesti parkissa oleva auto saattaa haitata jäteastian tyhjennystä talvisin.”

Juhani Pasanen, kuljetussuunnittelija

Hukkanoudoista tulee asukkaille lasku, mikäli este on taloyhtiön tai omakotitalon pihalla. Jos taas jäteastiaa ei pääse tyhjentämään sen vuoksi, että vaikkapa skuutit tukkivat taloyhtiölle vievän kulkuväylän, ei taloyhtiölle tule laskua. Tosin uutta noutoa voi joutua hetken odottamaan.

– Jäteastioiden tyhjennysreitit ja aikataulut on suunniteltu hyvin tarkkaan ja kustannustehokkaasti. Jos jossain kohteessa aikaa käytettäisiin jäteastioiden luona olevien pyörien, skuuttien tai muiden tavaroiden siirtelyyn, voisi se kostautua myöhästymisinä vielä seuraavana päivänäkin, kertoo Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava.

– Myös kuljettajan ajankäytön ja työn kuormittavuuden kannalta on tärkeää, että kuljettaja pääsee jäteastioille. Jäteautolla on päästävä vähintään kymmenen metrin päähän astiasta, minkä lisäksi jäteauton on mahduttava kääntymään tontilla, Hattunen lisää.

Usein kysytyt kysymykset

Jäteastia rikkoutui, mitä teen?

Jos jäteastia rikkoutuu tyhjennyksen yhteydessä ja astia on alle viisi vuotta vanha, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme. Tätä vanhempia astioita ei hyvitetä, sillä muovi haurastuu vanhetessaan. Jäteastioilla on usein viiden vuoden takuu.

Jos astia hajosi vanhuuttaan, voit ostaa uuden astian helpoiten rautakaupasta. Esimerkiksi omakotitaloon sekajätteelle soveltuu usein 240-litrainen astia ja biojätteelle 120–140-litrainen. Jäteastian värillä ei ole väliä, sillä astiaan voi liimata jätelajia osoittavan tarran, joita saa Mustankorkealta. Vanhan jäteastian voit tuoda Mustankorkean jätekeskukselle tai Laukaan pienjäteasemalle. Voit myös pyytää Mustankorkean asiakaspalvelusta vanhan ja rikkoutuneen astian poisvientiä seuraavan tyhjennyksen yhteydessä. Palvelu on maksullinen.

Jäteastia on likainen, mikä neuvoksi?

Jäteastiat tulee pestä, jotta ne pysyvät siisteinä ja hygieenisinä. Tällöin asukkaidenkin on mukavampaa viedä omat jätteensä jäteastioille. Seka-, muovi-, kartonki-, lasi- ja metalliastioille riittää pesu kerran vuodessa. Biojäteastiat pitää pestä kaksi kertaa vuodessa keväällä ja syksyisin.

Kerrostaloissa ja yli viiden huoneiston rivitaloissa jäteastiat pestään automaattisesti.

Omakotitalot ja pienet rivitaloyhtiöt voivat pestä astiat itse tai halutessaan tilata pesun Mustankorkealta. Yleensä jäteastioita pestään keväisin huhti-toukokuussa ja syksyisin syys-lokakuussa.

Mustankorkean kuljetuskumppanit pesevät jäteastiat erikoisvalmisteisella jäteautolla, joka aluksi tyhjentää jäteastian. Sen jälkeen jäteastia pestään autossa olevalla painepesurilla sisältä ja ulkoa. Lue lisää koneellisesta pesusta ja katso video.

Nainen lapioi lunta sinisellä lapiolla. Takana näkyy keltainen jätekatos.

Talven muistilista

Talvisin suurin osa jäteastioiden hukkanoudoista tulee Mustankorkealle auraamattomien pihojen ja katujen vuoksi.

Lue lisää hukkanoudoista

Hukkanoutoja rallien takia

Jäteastioita voi jäädä joskus tyhjentämättä tai niiden tyhjennys vähintäänkin myöhästyy liikenteen erikoisjärjestelyiden vuoksi. Esimerkiksi rallit ovat sulkeneet teitä.

Skuutteja jäteastioiden tiellä

Kesäisin skuutit voivat aiheuttaa haasteita. Ne täytyisikin muistaa parkkeerata asianmukaisille paikoille, etteivät ne haittaa jäteastioiden tyhjennyksiä tai muita ongelmia.