Syksyisellä lehdellä näkyy kauniisti vesipisaroita, taustalla on lisää oransseja syksylehtiä.

Kirpeät syyspäivät, jolloin aurinko paistaa ja ilma tuoksuu syksyltä, ovat mitä parhaimpia laittaa piha kuntoon. Pihan syystyöt tehdään kevättä varten, sillä ne helpottavat seuraavan vuoden puutarhatöitä. Jos pihatyöintosi on tältä vuodelta kuitenkin jo käytetty loppuun, älä huoli. Oikeasti välttämättömiä pihatöitä on syksyllä vain muutama.

– Moni innostuu puutarhatöistä keväällä, mutta töitä kannattaisi jakaa myös syksylle, puutarhuri Heli Nousiainen kannustaa.

Tee nämä viisi työtä syksyllä – ja se riittää

1. Aloita tästä: syyslannoitus kasveille

Mullan pinnassa näkyy syyslannoitetta, vieressä on vihreä pieni kuokka.
Syyslannoite kannattaa laittaa monivuotisille kasveille, kun lehdet ovat vielä vihreitä. Syyslannoite ripotellaan latvuksen kokoiselle alueella maan pintaan. Sen voi myös kevyesti haravoida pintakerrokseen.

Pihan hoitaminen syyskuntoon kannattaa aloittaa antamalla kasveille niiden tarvitsema syyslannoitus. Lannoitus annetaan jo heinä-elokuussa. Syksyllä lannoitusta kaipaavat marja- ja havukasvit sekä hedelmäpuut. Lannoituksen ansiosta kasvit talvehtivat paremmin ja tuottavat seuraavana vuonna parempaa satoa. Muista valita tuote, joka on tarkoitettu erityisesti syksyyn.

“Pihan syystyöt kannattaa aloittaa jo elokuussa. Ensimmäisenä annetaan syyslannoitus sitä tarvitseville kasveille. Kun lehdet alkavat irrota puista, on aika leikata syksyllä leikattavat puut, kuten kirsikkapuut ja vaahterat.”

Heli Nousiainen, puutarhuri ja viheraluemestari
Vihreitä lehtiä
Marjapensaat kannattaa muista lannoittaa syksyllä viimeistään elokuussa.

2. Leikkaa nurmikkoa pakkasiin saakka

Nurmikkoa kannattaa leikata ensimmäisiin pakkasiin saakka. Koska nurmikon kasvu hidastuu syksyllä, ei leikkausta todennäköisesti tarvitse tehdä usein. Kannattaa kuitenkin pitää huolta, että lumen alle jää riittävän lyhyt nurmikko, sillä lyhyenä talvehtineen nurmikon juuristo pysyy talven aikana kunnossa. Nurmikko jätetään talvehtimaan noin 5 cm:n korkuisena. Viimeisen nurmikonleikkuun yhteydessä voit silputa myös maahan pudonneet lehdet.

3. Haravoi vain vähän

Vihreä harava ja sen alla lehtiä nurmikolla.
Älä innostu haravan kanssa! Riittää, kun haravoit suurimmat lehdet pois. Pieni määrä lehtiä nurmikolla on vain hyväksi, sillä maatuvat lehdet toimivat luonnollisena lannoitteena.

Maahan pudonneita lehtiä kannattaa haravoida sen verran, ettei nurmelle jää paksua lehtimattoa, sillä silloin riskinä ovat eräät sienitaudit ja se, ettei lehtimassa ehdi maatua talven aikana, mikä puolestaan vaikeuttaa nurmikon kasvua keväällä. Haravoinnissa kannattaa silti pitää rento ote ja muistaa, että lehtiä saa jäädä maahan. Maatuvista puunlehdistä nurmikko saa kaipaamaansa orgaanista ainetta. Lehdet voi myös silputa ruohonleikkurilla ja jättää sitten nurmikolle.

– Eihän kukaan lehtiä haravoi luonnostakaan, ja kyllä ne kasvit siellä silti pärjäävät, Nousiainen vakuuttaa.

4. Kitke vielä kerran

Kumarru vielä kerran kasvimaan ja kukkapenkkien puoleen ja kitke viimeiset rikkaruohot. Tästä työstä kiität itseäsi keväällä, kun lumen alta paljastuu puhdas istutusalue.

5. Leikkaa tietyt puut

Kädet leikkaavat oksasaksilla oksaa puusta, taustalla näkyy sinistä taivasta.
Syksyllä kannattaa leikata etenkin vanhempia puita. Esimerkiksi omenapuille leikkaaminen on tärkeää, että puut vahvistuvat. Ilmava latvus kuivuu paremmin sadekuurojen välillä.

Osa puista kannattaa leikata syksyllä. Tällaisia ovat esimerkiksi kirsikkapuut ja vaahtera. Muitakin puita voi leikata syksyllä, mutta työ voi olla myös turhaa: jos puihin tulee talvella vaurioita, joudut kuitenkin leikata uudelleen keväällä.

“Paras vinkkini on tämä: unohda harava. Itse en juurikaan haravoi, vaan jätän maahan paljon eloperäistä ainesta, kuten puun lehtiä.”

Heli Nousiainen, puutarhuri ja viheraluemestari
Nainen pitää kädessää rautaharaa, päällä on oranssi huomiotakki ja takana näkyy iso multakasa.

Jäikö vielä intoa?

Jos intoa vielä riittää ja puuhailet mielelläsi syksyisessä pihassa, monet puutarhatyöt ovat sellaisia, että ne voi tehdä syksyllä valmiiksi kevättä varten. Syksy on myös parasta istutusaikaa, sillä syksyllä kastelu on huomattavasti helpompaa kuin kesällä, kun maa on yökasteen ja sateiden jäljiltä kosteaa. Esimerkiksi nurmikon voi hyvin kylvää myös syksyllä. Syyskuussa maa on vielä lämmin, ja nurmikko ehtii vahvistua ennen talvea. Toinen vaihtoehto on kylvää siemenet niin myöhään syksyllä, että ne itävät vasta keväällä.

­– Suosittelen kuitenkin ensimmäistä vaihtoehtoa, sillä jos loppuvuodesta tuleekin lämmin ajanjakso, siemenet saattavat itää liian aikaisin, mutta juuristo ei ehdi vahvistua talven varalle. Silloin hennot taimet tuhoutuvat pakkasella, Nousiainen selittää.

Sipulikukkia mullassa, etualalla näkyy syksyinen lehti.
Sipulikukat, kuten tulppaanit, narsissit ja krookukset kannattaa istuttaa syksyllä. Tavallisesti sipulit pistellään maahan syys-lokakuussa, ja ne kukkivat huhti-toukokuussa.

Myös perennoja voi istuttaa niin kauan, kun lapio vain maahan iskeytyy. Isojen istutusten takarajana kannattaa kuitenkin pitää lokakuuta, jotta kasvit ehtivät juurtua kunnolla ennen talven tuloa. Syksyllä on myös hyvä aika jakaa perennoja. Muista, että keväällä kukkivat perennat jaetaan syksyllä ja loppukesästä kukkivat keväällä. Jakamiseen kannattaa käyttää sahalaitaista terävää puukkoa tai lapiota.

Nainen nauttii auringonpaisteesta silmät kiinni, ilmassa on syksyn tuntua.
Aurinkoiset syyspäivät kutsuvat puutarhaan viettämään aikaa vielä syksylläkin.

Suojaa tarvittaessa

Osa kasveista saattaa vaatia myös suojausta. Perennoja voi suojata levittämällä niiden päälle kevyesti havuja tai kuorikatetta. Uudet ikivihreät kasvit, kuten tuijat, tulisi suojata ensimmäisen viiden vuoden ajan kevätauringolta. Varjostuskankaat on huomattavasti helpompi levittää silloin, kun maassa ei ole lunta, joten voit tehdä sen jo syksyllä.

Jos pihassasi on puita, joista jänikset pitävät, kannattaa myös ne suojata ennen pakkasia. Helpoin tapa on aidata puut riittävän korkealla kanaverkolla.  

Nousiainen uskoo, että moni tekee myös aivan turhia pihatöitä. Hän vakuuttaa, ettei pihan tarvitse näyttää täydellisen hoidetulta – riittää, että yleisilme on siisti. Syksyllä pihaan voikin siis jättää huoletta vähän lehtiä ja talventörröttäjiä. Usein kasveille olisi nimittäin parempi, että ne saisivat itse hoitaa itseään. Maahan jäävä eloperäinen aines toimii luonnollisena lannoittajana.

–­ Liika siisteys on siirtynyt sisältä ulkotiloihin. Teemme paljon sellaista, mitä ei tarvitse tehdä. Ei joka ikistä lehteä tarvitse haravoida ja vanhoja kuihtuneita perennoja ottaa pois.


Heli Nousiainen työskentelee Keuruun kaupungin viheraluemestarina ja tekee lisäksi puutarhurin töitä omassa Helin Helppi -yrityksessään.