Pyöräkuormaaja on ajamassa sisälle rakennukseen. Edessä lukee heijastavassa kyltissä "Läpikulku kielletty". Takana näkyy kasoja pilkottua puujätettä.

Vuonna 2023 otimme käyttöön Falcony-järjestelmän, jonka tarkoituksena on parantaa turvallisuuttamme entisestään. Mustankorkean työntekijät ja urakoitsijat voivat kirjata järjestelmään turvallisuushavaintoja, jotka auttavat näkemään kehittämistä vaativat kohdat arjessamme.

Vuonna 2023 Mustankorkealla otettiin käyttöön Falcony-järjestelmä, jolla kerätään turvallisuushavaintoja.

– Falcony auttaa tuomaan arjen tekemistä näkyväksi ja pysähtymään sen ääreen, Mustankorkean laatu-, turvallisuus- ja ympäristöpäällikkö Mari Rautio kuvailee.

Jotta turvallisuushavainnoista olisi hyötyä, ne käsitellään Mustankorkealla selkeän prosessin mukaan. Havainnoissa kerrotaan, mitä on tapahtunut, milloin ja missä. Turvallisuushavainnot käydään läpi joka toinen viikko, ja vakavat turvallisuushavainnot käsitellään erikseen mahdollisimman pikaisesti.

”Turvallisuushavainnot auttavat meitä näkemään kehittämistä vaativat kohteet arjessamme. Turvallisuushavainto voikin olla investoinnin impulssi.”

Mari Rautio, laatu-, turvallisuus- ja ympäristöpäällikkö

Osa ratkaistaan heti, osa vaatii investointeja

Joskus havainto voi olla sellainen, että ilmoittaja on jo tehnyt tilanteen vaatimat toimenpiteet turvallisuuden parantamiseksi. Tällaisetkin havainnot ovat silti tärkeitä, sillä ne auttavat meitä tarkastelemaan toimintaamme kriittisesti. Jos turvallisuushavainto samasta asiasta toistuu tai se on riittävän vakava, sitä käydään tarkemmin läpi niin henkilöstöinfossa kuin johtoryhmän palaverissakin.

– Turvallisuushavainnot ovat hyvin eritasoisia: osan niistä ilmoittaja voi laittaa itse kuntoon ja toinen ääripää vaatii suunnittelua ja investointeja, jotta asia etenee. Turvallisuushavainto voikin olla investoinnin impulssi, Rautio kertoo.

Turvallisuushavainnon käsittelyvaiheessa on myös mahdollista tehdä suoraan työtilaus kunnossapito-ohjelmaan. Tämä onkin yksi Falcony-järjestelmän arkea helpottavista eduista. Lisäksi järjestelmää voi käyttää mobiilisti, mikä on Mustankorkealla ehdoton vaatimus, sillä suuri osa työntekijöistämme työskentelee liikkuvassa kalustossa kentällä ja laitoksissamme.

Turvallisuustekoja vuonna 2023

Muun muassa tällaisia tekoja teimme turvallisuushavaintojen pohjalta vuonna 2023.

Lajittelupihalle lisättiin kaiteet

Kuvassa näkyy asfalttista lajittelupihaa. Takana kyltti, jossa lukee metalli. Takana ajaa auto perässään peräkärry.
ENNEN. Aiemmin lajittelipihalla ei ollut käytössä kaiteita, mikä oli turvallisuusriski asioidessa esimerkiksi metallin purkupaikalla.
Punapaitainen mies heittää vanhaa kottikärryä metallilavalle.
JÄLKEEN. Vuonna 2023 lajittelupihalle asennettiin kaiteet, jotka estävät putoamisen alas.

Asensimme vuonna 2023 lajittelupihan jätelavoille kaiteet, jottei lavojen väliin ole mahdollista pudota.

Liikkuminen kompostointilaitoksen läheisyydessä

Video näkyvyydestä Mustankorkean kompostointilaitoksessa.

Kompostointilaitoksen ovien edessä liikkuminen on erittäin vaarallista. Pyöräkuormaajat ajavat edes taas laitoksen ulko- ja sisätilojen välillä hakiessaan ulkoa kompostoinnissa tarvittavaa tukiainetta ja palatessaan taas sisälle. Kompostointilaitoksen sisälämpötila on 50–70 °C, ja jos ulkona on kylmä, kompostointilaitoksesta ulos ajavan pyöräkuormaajan kuljettajalla on lämpöhöyryn ja kauhan takia erittäin huono näkyvyys. Vuoden 2023 aikana tapahtui pari läheltä piti -tilannetta, jolloin alueelle tuli kulkijoita ilman ennakkoilmoitusta.

Vuonna 2023 kiinnitimme entistä enemmän huomiota sekä uusien että alueella jo pitkään toimineiden urakoitsijoidemme huolelliseen perehdyttämiseen ja teimme aiheesta videon, joka havainnollistaa kompostointilaitoksen huonoa näkyvyyttä. Lisäksi olemme tehneet pitkäjänteisesti töitä sen eteen, että kompostointilaitoksen viereinen puutarhajätekenttä saataisiin siirrettyä turvallisempaan paikkaan.

Puutuimme ylinopeuksiin alueellamme

Kuvassa on liikennemerkki, jossa lukee "valmistaudu pysähtymään" ja sen alla nopeusrajoitus 30 km/tunnissa.
Mustankorkean jätekeskuksella on koko alueella nopeusrajoitus 30 km/tunnissa.

Mustankorkean alueella on paljon liikennettä, kun jäteautot ajavat edes taas, ja lisäksi alueella toimii muitakin yrityksiä. Ylinopeudesta alueellamme tehtiin vuoden 2023 aikana useita turvallisuushavaintoja.

– Olemme onneksi saaneet ylinopeuksia vähennettyä puuttumalla tilanteisiin aktiivisesti. Toivommekin, että kaikki malttaisivat ajaa alueen nopeusrajoitusten (30 km/h) mukaan ja ottaa toiset huomioon, Rautio sanoo.