Hiustenkuivaaja, itkuhälytin ja muita pieniä sähkölaitteita.

Mustankorkean kierrätysauto keräsi tänä keväänä vaarallisten jätteiden lisäksi ensimmäistä kertaa myös sähkölaitteita. Niitä tuotiinkin kierrätysautolle reilusti, kolmen illan aikana yhteensä yli 8 360 kiloa. Jos kilomäärä muutettaisiin pelkiksi jääkaapeiksi, olisi se reilu 120 jääkaappia. Vaarallisia jätteitä taas kerättiin 14 040 kiloa.

Mustankorkean kierrätysauto kiertää nykyisin kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Aiemmin kierrätysauto kiersi vain syksyisin. Koska vaarallisen jätteen valvomattomien keräyspisteiden määrää on viime vuosina vähennetty, järjestetään keräys nyt toista vuotta myös keväällä. 14.–16. toukokuuta kierrätysauto kävi Tikkakoskella, Palokassa, Muuramessa, Korpilahdella, Lievestuoreella, Vaajakoskella ja Toivakassa.

– Sähkolaitteiden kierrättämisen suosio yllätti. Ihmiset toivat paljon esimerkiksi televisioita, tietokoneromua ja muita pieniä sähkölaitteita sekä sitten isompia jääkaappeja, kertoo logistiikkapäällikkö Antti Anhava.

Jätteitä kerättiin 7 500 kiloa illassa

Vaarallisia jätteitä kerättiin kierrätysautolla keskimäärin vajaa 4 700 kiloa illassa ja sähkölaitteita lähes 2 800 kiloa illassa. Ennätyskerralla vuonna 2021 vaarallisia jätteitä kerättiin noin 4 500 kiloa illassa.

– Toive sähkölaitteiden keräykseen on tullut asiakkailtamme ja niiden kerääminen keväällä oli kokeilu. Koska kokeilu oli suosittu, ottaa kierrätysautomme vastaan sähkölaitteet myös tulevana syksynä, Anhava kertoo.

Sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet ovat niitä jätelajeja, joiden kierrättämisessä täytyy hieman nähdä vaivaa, kun niitä ei kerätä taloyhtiöiden jätekatoksissa, hyötykeräyspisteissä tai Rinki-ekopisteissä. Mustankorkean kierrätysauto tulee asukkaiden kotien lähelle ja tekee kierrättämisestä helpompaa.

– Kannattaa myös muistaa, että sähkölaitteita ja vaarallisia jätteitä saa tuoda meille Mustankorkean lajittelupihalle ja Laukaan pienjäteasemalle ilmaiseksi ympäri vuoden, Anhava muistuttaa.

Punaisia vaarallisen jätteen keräysastioita. On kaunis kevätpäivä, asfaltilla näkyy paljon erilaisia maalipurkkeja ja muita purnukoita.
Mustankorkean kierrätysauto keräsi keväällä 2024 vaarallisten jätteiden lisäksi myös sähkölaitteita.

Tyhjät pakkaukset kierrätetään materiaalin mukaan

Eniten asiakkaita kierrätysautolla mietityttivät pakkaukset. Jos esimerkiksi metallinen maalipönttö on tyhjä ja käytetty loppuun tai maali sisällä on täysin kuivunutta, voi metalliastian kierrättää metalleissa, eikä vaarallisissa jätteissä. Samoin myös tyhjät muoviset muovikanisterit, voi laittaa sekajätteisiin.

– Jos tyhjässä muovikanisterissa on ollut sisällä vaarallista jätettä, on se parempi kierrättää sekajätteissä kuin muovipakkauksissa. Kierrätettävien muovipakkausten tulee olla melko puhtaita. Etenkin kesäaikana grillauksessa käytettävät sytytysnestepullot voivat aiheuttaa vaaratilanteita muovipakkausten lajittelussa, Anhava varoittaa.

Vaaralliset jätteet tunnistaa hyvin punaisista huomiomerkeistä. Jos pakkauksessa ei ole vaaranmerkkejä, voi sen yleensä laittaa sekajätteeseen.

– Hiuslakkapullot ovat aerosolipulloja, jotka voivat aiheuttaa kierrätyksessä tulipaloja. Ne tulisi kierrättää vaarallisina jätteinä, ellei pullo ole täysin tyhjä, eli se ei hölsky tai pihise. Kaikki ihorasvat tai suolasuihkepullot ovat tavallista jätettä, eli ne kierrätetään sekajätteenä. Nämä voivat joskus mennä asiakkailla sekaisin, Anhava kertoo.

Mustankorkean kierrätysauto kiertää seuraavan kerran syksyllä 2024. Aikataulu julkaistaan alkusyksyllä nettisivuillamme.

Ihmiset kantavat jätteitä graffiteilla maalattuun konttiin. On kaunis kesäpäivä. Kontin edessä on ständipöytä.
Mustankorkean kierrätysauto kiertää kaksi kertaa vuodessa. Toukokuussa 2024 se kiersi seitsemän paikkaa.