Jyväskylässä asuvat ovat tuskin voineet välttyä parhaillaan käynnissä olevilta ralleilta. Rallit vaikuttavat myös liikenteeseen ja tätä kautta jätekuljetuksiin.

Secto Rally Finland on kovassa vauhdissa Jyväskylässä ja lähiseudulla. Rallin MM-kauden osakilpailu 8/13 käydään Jyväskylässä ja lähiseudulla 4.-7. elokuuta. Rallit vaikuttavat liikenteeseen ja sulkevat Jyvässeudulta joitain teitä. Tämän vuoksi myös jäteastioita saattaa jäädä tyhjentymättä.

”Torstaina kahden aikaan päivällä hukkanoutoja oli kirjattuna noin 120 kappaletta. Tavanomaisesti niitä tulee 20-100 päivittäin. Tänään torstaina ralleissa ajettiin Muuramessa Rannankylällä testierikoiskoe, minkä vuoksi alueen jäteastioita ei päästy tyhjentämään”, kertoo Topi Santapakka Mustankorkean kuljetustiimistä.

Kun hukkanouto koskee ns. koko tieosuutta, ei siitä veloiteta asukkaita. Asukkaan ei myöskään tarvitse tilata uutta, korvaavaa tyhjennystä, vaan uusi tyhjennys aikataulutetaan Mustankorkealla automaattisesti. Rannankylän seudulle paikkaavat tyhjennykset ajoitetaan seuraavalle 8.8. alkavalle viikolle alkuperäisen viikonpäivän tienoille eli torstaille.

 

Roskia kerätään Jyväsjärvellä

Rallien aikaan Jyväsjärvellä voi nähdä myös aurinkosähköllä toimivan Roska-Roope -aluksen. Se kerää pintaroskia vesistöstä, lähinnä Lutakon tuntumasta. Alus on Pidä Saaristo Siistinä ry:n erikoisvalmisteinen roskienkeruuvene.

”Sen toimintaidea on melko yksinkertainen. Se ajaa noin ihmisen kävelyvauhtia ja samalla vesi virtaa veneen kahden ponttoonin välistä niin, että mahdolliset kelluvat roskat jäävät satimeen sen kitaan. Roskasäiliö on helppo tyhjentää ja saalis lajitella veneen kannella oleviin roskiksiin niin, että samalla pystytään havainnollistamaan kerätyn roskan määrää ja laatua yleisölle,” kerrotaan yhdistyksestä.

Aiemmin Roska-Roope -alus on ihastuttanut mm. Turussa ja Helsingissä. Jyväskylän seudulla se on nyt ensimmäistä kertaa.

”Eniten Roska-Roope on kerännyt tupakantumppeja, muovisia juomapulloja ja pikaruokaloiden pakkausmateriaalia.”

Lue lisää Roska-Roopesta Pidä Saaristo Siistinä ry:n nettisivuilta.

Roska-Roope -alus nähdään ralliviikonloppuna ensimmäistä kertaa Jyväskylässä. Kuva: PSS ry