Mustavalkoinen olkalaukku roikkuu naisen olkapäillä

Tämä toimiva olkalaukku syntyy ilman ompelukonetta. Koristetyynynpäällinen taitellaan kahdella liikkeellä ja niitillä kolmionmalliseksi kangaslaukuksi.

Muoti ja maku muuttuvat. Monet piristävät sisustusta vaihtamalla koristetyynynpäällisiä vuodenaikojen tai sesonkien mukaan. Se onkin nopea ja aika edullinen tapa uudistaa kodin ilmettä. Sesongista poistuneet tyynynpäälliset päätyvät usein kaapin perukoille tai kiertoon kirpputoripöydälle. 

Tyynynpäällisissä on muodikkaat kuosit

Monet koristetyynynpäälliset ovat napakkaa canvas-kangasta tai paksua samettia. Tällaiset soveltuvat erityisen hyvin tämän laukun materiaaliksi. Laukkuun sopivan tyynynpäällisen tulee olla neliönmallinen, sekä sivusta vetoketjulla täytettävä. Tavallisimmat koot koristetyynynpäällisille ovat 40 x 40 cm ja 50 x 50 cm. Mustavalkoinen mallilaukku taiteltiin isommasta koosta ja pienempi keltakukallinen pienemmästä koosta. Valmiista laukusta tulee ¼ osa sen kokoinen, kuin tyynynpäällinen on. Vetoketjusivulle ei tule taitoksia ollenkaan, vaan siitä tulee laukun suuaukko.

Mustavalkoinen ja keltainen tyynynpäällinen, joita naisen kädet avaavat.
Vanhoista tyynynpäällisistä saa pienellä vaivalla toimivan olkalaukun.

Napakka olkalaukku syntyy ilman ompelukonetta

Kun tyynynpäällinen on taiteltu, siihen painetaan D-lenkillinen popniitti molempiin kulmiin. Niitit sitovat laukun kangasosat yhteen. D-lenkkiin saa kiinnitettyä laukun hihnan. Popniittejä painavat lähes kaikki suutariliikkeet. Jyväskylän keskustassa kahden D-lenkillisen popniitin painamisen hinta on 10 €. 

Hihnaa laukkuun kannattaa katsella vanhoista laukuista tai kirpputoreilta. Laukkujen hihnoissa on usein papukaijalukot, jotka on näppärät kiinnittää D-lenkkeihin. Hihna voi olla myös pätkä nahkanarua, sillä sen saa helposti solmittua kiinni D-lenkkiin.

Valmiin laukun sisällä on neljä eri lokeroa, jotka pitävät laukun järjestyksessä.

Valmis laukku on sitä napakampi, mitä paksummasta kankaasta se on taiteltu. Myös terenauha tyynynpäällisen reunassa antaa laukulle ryhtiä. Ohuemmasta kankaasta saa löysemmän laukun, johon sopisi hienosti vaikkapa ohut ketju hihnaksi. Näillä ohjeilla pääset kokeilemaan oman designlaukun taittelua.

Nainen tekee tyynynpäällisestä olkalaukkua.
Oletko katsonut tyynynpäällisiäsi sillä silmällä, että niistä syntyisi pienellä vaivalla hieno olkalaukku?

Tee näin:

  1. Laita tyynynpäällinen pöydälle niin, että vetoketju on koko ajan sinua kohti.
  2. Työnnä käsi tyynynpäällisen sisälle ja tartu tyynynpäällisen oikeaan takakulmaan. Vedä se kiinni vastakkaiseen kulmaan ja asettele kangas tasaiseksi. Nyt tyynyliina on kolmionmallinen.
  3. Työnnä käsi uudestaan tyynynpäällisen sisälle ja tartu vasempaan takakulmaan. Vedä se kiinni vastakkaiseen kulmaan. Tasoittele ja asettele kangas suoraksi.
  4. Laukun sisälle muodostuu neljä taskua. Vetoketju jää suoralle sivulle ja siitä on nyt tullut laukun suuaukko.
  5. Paina laukun molempiin yläkulmiin suutarilla D-lenkilliset popniitit. Kiinnitä lenkkeihin laukun hihna joko papukaijalukolla tai solmimalla hihna kiinni lenkkiin.
Mustavalkoisesta olkalaukusta pilkistää rahapussi ja kännykkä.
Uuteen olkalaukkuun mahtuvat mainiosti kaikki tarpeellinen. Lisäksi olkalaukku on vieläpä tyylikäs!