Kun lumet sulavat, on aika valmistella piha kesään ja kasvukauteen. Muista kuitenkin, että pihatöissä vähemmän on usein enemmän, eikä liika siisteys kuulu puutarhaan.

– Kasvillisuudella on oma kiertokulkunsa. Kaikkea eloperäistä ei kannata siivota pois, sillä siitä tulee ajan kanssa multaa ja ravinteita, puutarhuri ja viheraluemestari Heli Nousiainen muistuttaa.

Hän tietää, että keväällä moni hoitaa puutarhaa innoissaan, mutta kehottaa silti miettimään, onko kaikki välttämätöntä tai täytyykö se tehdä heti. Piha- ja puutarhatöitä kannattaa suunnitella ja jakaa tasaisesti ympäri vuoden ja säästää keväällä hieman voimia ja intoa kesällekin.

Violetit kumpparit keväistä maata vasten.
Kevät on loistavaa aikaa paikkailla nurmikkoa. Kun maa on vielä märkä, nurmikko lähtee hyvin itämään.

“En hätäilisi yhtään sen kaiken rapsuttelun ja kuopsuttelun kanssa.”

Heli Nousiainen, puutarhuri
Nainen pitää kädessää rautaharaa, päällä on oranssi huomiotakki ja takana näkyy iso multakasa.

Nämä työt riittävät

1. Poista suojukset havujen ja pensaiden ympäriltä

Kun maa on sula ja kasvi saa maasta vettä, on aika poistaa havujen ja pensaiden suojukset. Tämän jälkeen voit kastella kasveja lämpimällä vedellä, jotta myös niiden juuret alkavat sulaa. Suojusten poistamisessa ei kannata kiirehtiä, sillä maa on keväällä yllättävän pitkään roudassa.

2. Leikkaa puut ja pensaat

Suurin osa puista ja pensaista kannattaa leikata aikaisin keväällä ennen silmujen aukeamista. Voit tarttua oksasaksiin tai -sahaan jo silloin, kun lumi on vielä maassa. Poista ainakin talven aikana tulleet tuhot sekä kuolleet ja toisiinsa hankaavat oksat. Osa puista kannattaa kuitenkin leikata vasta syksyllä. Tällaisia ovat esimerkiksi kirsikkapuut, koivu ja vaahtera.

3. Paikkaa tarvittaessa nurmikkoa

Tutkaile lumen alta paljastunutta nurmikkoa: onko siihen tullut talven aikana esimerkiksi jääpoltetta tai muita vaurioita? Voit jättää nurmikon keväällä hetkeksi hieman pidemmäksi, jotta näet selvästi, mitkä paikat vaativat korjausta, eivätkä ala kasvaa. Nurmikon paikkaustöihin kannattaa kuitenkin ryhtyä ajoissa, kun maa on vielä riittävän märkää, ja uusi ruoho lähtee hyvin kasvamaan.

4. Lannoita ja kalkitse tarvittaessa

Lannoitus kuuluu nurmikon jokakeväiseen hoitoon, mutta kalkkia ei kannata heitellä maahan vain tavan vuoksi, jos nurmikko on hyvässä kunnossa. Sen sijaan kitukasvuinen tai sammaleinen nurmikko hyötyy kalkitsemisesta, ja myös hiljattain perustettua nurmikkoa kannattaa kalkita.

– Osa kalkitsee ja lannoittaa yhtä aikaa, se on vähän makuasia. Voit myös levittää kalkin aikaisin keväällä, kun maa on vielä hieman jäässä. Lannoitteet sen sijaan ovat rakeisia, eivätkä pysy jäisellä maalla. Levitä kuitenkin myös lannoite aikaisin keväällä, kun maa on vielä märkä, Nousiainen neuvoo.

5. Siisti perennapenkit

Kuivuneiden kasvien alta pilkottii violetteja kukkia. Vieressä näkyy valkoinen aita.
Laita perennapenkit kesäkuntoon siivoamalla pois talventörröttäjät. Lisää sitten laadukasta multaa ja lannoitetta.

Aloita perennapenkkien keväthuolto siivoamalla pois talventörröttäjät. Voit myös murentaa ne kasvualustaan. Kaikkea kasvijätettä ei kannata poistaa liian tarkkaan, sillä se maatuu ja muuttuu mullaksi. Keväällä kannattaa myös poistaa rikkaruohot huolellisesti, sillä se helpottaa huomattavasti omaa työtä kesän edetessä. Jos rikkaruohot ehtivät vallata perennapenkkisi, joudut tehdä kesällä kaksin verroin hommia.

Lisää myös tarvittaviin kohtiin laadukasta multaa ja lannoitetta. Jos käytät perennapenkissä kuorikkeita, lannoite ei välttämättä pääse kuorikkeen päältä kasvin juurille saakka. Voitkin nostaa kuoriketta hieman pois ja laittaa lannoitteen sen alle.

6. Haravoi maltilla

Kuvassa leveä harava ja maassa lehtiä. Edessä näkyy ihmisen jalat ja sivuilla pensaita.
Haravoinnin kanssa ei kannata hätäillä. Anna suosiolla yksittäisten lehtien olla ja haravoi pois vain isot lehtimatot.

Haravaan ei kannata tarttua heti, kun lumi on sulanut, sillä esimerkiksi pörriäiset talvehtivat maassa lehtien alla. Kun maltat hetken, ne ehtivät herätä ja lähteä pois. Eikä haravoinnissa muutenkaan tarvitse olla turhan tarkka: riittää, kun haravoit pois isot lehtimatot. Yksittäiset lehdet voit huoletta jättää lierojen työksi, sillä ne auttavat parantamaan maata.

– En hätäilisi yhtään sen kaiken rapsuttelun ja kuopsuttelun kanssa, vaan odottaisin, että takana on jo jonkin verran päiviä, jolloin lämpötila pysyy koko vuorokauden plussan puolella. Jos nurmikolla sen sijaan on hiekoitushiekkaa, kannattaa se yrittää poistaa varovaisesti heti lumien sulettua, Nousiainen sanoo.

Riittääkö vielä intoa?

Jos pakolliset kuopsuttelut on tehty ja puutarhasormiasi syyhyttää edelleen, tässä vielä pari kevättyötä:

+ Nyt on hyvä hetki jakaa syksyllä kukkivat perennat. Ole tänä keväänä kuitenkin tarkkana, sillä takatalven jälkeen kevät voi tulla yllättävän nopeasti ja kasvukausi mennä äkkiä ohi.

+ Uusia perennoja voi istuttaa heti, kun lapio vain iskeytyy maahan. Istutuskausi on parhaimmillaan, kun maa on vielä märkää, sillä silloin sinun ei tarvitse murehtia kastelusta ja kasvi ehtii juurtua kunnolla ennen keskikesän kuumuutta.

+ Jos tahdot esikasvattaa kasveja kesäksi, vielä ehtii. Esimerkiksi kesäkukkien kukinta aikaistuu, kun kasvatat niitä hetken sisällä. Muista kuitenkin totuttaa kasvit vähitellen ulkoilmaan!

Ilmakuva asfalttikentästä, jolla näkyy multakasoja ja autoja peräkärryjen kanssa.

Pihatuotteita Omapihalta

Mustankorkean Omapiha Jyväskylästä haet peräkärryllä laadukasta multaa ja muita pihatuotteita. Multaa on saatavilla myös Omapiha Laukaasta.