Valkoisella puisella puutarhatuolilla kukkainen itse tehty istuintyyny.

Vanhat peitot ja petivaatteet taipuvat vielä istuintyynyiksi. Älä heitä linttaan painuneita tyynyjä tai osittain puhki hiutuneita petivaatteita pois, ne palvelevat vielä puutarhatuolin päällisenä, koiran petinä tai retkialustana pihamaalla. Kaunis istuintyynyt viimeistelee puutarhatuolin.

Vanhoissa pussilakanoissa on monesti herttaiset kuosit ja reilusti kangasta. Vaikka esimerkiksi lakanoiden keskiosat voivat olla jo kuluneet, löytyy reunoilta vielä napakkaa ja käyttökelpoista kangasta. Pelasta hyväkuntoisen kohdat ja ompele niistä tarvitsemasi kokoisia tyynyliinoja. Sopivia mittoja tyynyliinoihin kannattaa hakea puutarhatuolin istuimesta, eteisen penkistä tai koiran makuupaikasta. Valmiit tyynyliinat toimivat tähän tarkoitukseen sellaisenaan. Istuintyyny viimeistellään tupsuilla ja napeille ja se on monikäyttöinen pehmuste moneen paikkaan.

Vanhat peitot ja tyynyt eivät ikävä kyllä kelpaa kierrätettäviksi poistotekstiileissä, kun taas puhtaat ja kuivat vanhat lakanat kelpaavat. Tällä tuunausohjeella vanhat petivaatteet saavatkin ihanasti uuden elämän kotona puutarhassa. Muuten vanhojen peittojen ja tyynyjen osoite on sekajätteessä. Myös esimerkiksi löytöeläintalot ottavat usein mielellään vastaan vanhoja tyynyjä ja peittoja.

Istuintyyny voi olla myös vieraspeittojen säilytyspaikka. Silloin napit kannattaa jättää ompelematta, jotta peiton saa tarvittaessa kätevästi käyttöön. Napit pitävät tyynyliinan sisällä olevan täytteen paikoillaan, eli ilman nappeja lopputulos ei ole yhtä napakka kuin napeilla.

Lähikuvassa ruskea nappi, joka ommellaan kiinni vanhasta lakanasta tuunattuun istuintyynyyyn
Löytyykö kotoasi vanhoja nappeja? Niillä saa tuotua ihanasti ilmettä tuunattuun istuintyynyyn puutarhaan.
Itse tehty pinkkikukkainen istuintyynyt kauniissa puutarhassa
Tupsut viimeistelevät istuintyynyt ilmeen ja niissä voi myös leikitellä väreillä.

Napit tekevät istuintyynystä napakan

Tyynyliinan kulmiin kiinnitetyt pienet tupsut viimeistelevät istuintyynyn ilmeen ja niiden väreillä ja materiaaleilla voi myös leikitellä. Perinteisesti tupsut valmistetaan villalangasta, mutta paksu puuvillalanka, trikookude tai moppilanka toimivat myös. Tupsun valmistamiseen löytyy paljon valmiita ohjeita netistä. Tupsu valmistuu parissa minuutissa, eikä sen valmistamiseen tarvita langan lisäksi muuta kuin sakset ja pieni pala napakkaa pahvia.

Leikittele tupsujen väreillä ja nappien koolla

Myös napeilla saa luotua istuintyynylle toivottua tyyliä. Isot napakat napit sopivat isokokoiseen tyynyyn, kun taas pienemmässä voi olla sirommat napit. Voit ommella napit halutessasi molemmille puolille yhtä aikaa, jolloin istuintyynystä tulee käännettävä. Nappeja löytyy kierrätyskeskuksista valtava valikoima lähes ilmaiseksi.

Tarvitset nämä:

  • Tyynyjä tai peittoja
  • Tyynyliinoja tai vanhoista petivaatteista ommeltuja tyynyliinoja
  • Isoja nappeja
  • Parsinneula ja lankaa
  • Tupsujen tekoon villalankaa, sakset ja pala pahvia
Nurmikolla itse tehty istuintyyny, jota on tuunattu napeilla ja tupsuilla
Istuintyynyn suunnittelu kannattaa aloittaa mittaamalla penkki, johon tyyny halutaan tehdä. Tyynystä voi tehdä niin ison, että se palvelee sekä istuinalustana että selkänojan pehmikkeenä.
Valkopohjainen kukkainen istuintyynyt puutarhapenkillä
Ovatko vanhat lakanat jo aikansa palvelleet? Mitä jos antaisit niille uuden elämän puutarhatuolin istuintyynynä.

Tee näin:

  1. Ompele haluamasi kokoinen tyynyliina. Auki olevaan päätyyn kannattaa tehdä perinteinen tyynyliinan päätytaitos, jonka alle täytteen saa sujautettua piiloon.
  2. Valmista ja kiinnitä tupsut istuintyynyn kulmiin.
  3. Taittele peitto tyynyliinan sisälle niin, että se tulee tasaisesti koko istuintyynyn alueelle. Valmiit tyynyliinat ja tyynyt on yleensä mitoiltaan toisilleen sopivia jo valmiiksi.
  4. Ompele napit koko istuintyynyn läpi, jotta täyte pysyy paikallaan. Mitä tiheämmin laitat nappeja, sitä napakampi istuintyynystä tulee. Mallityynyn koko on 60 x 80 cm ja siinä on kuusi isoa puunappia. Huomioi, että iso parsinneula menee helpommin paksun täytteen läpi, mutta ei välttämättä mahdu kaikkien nappien rei’istä läpi.

PS. Voisiko puutarhatuoliin sopivat istuintyynyn tehdä vettä hylkivästä kerniliinasta? Kokeile rohkeasti!